Neobsahuje názory Henryka Laholy

Život v kleci

Přesněji ve Faradayově kleci...

Bydlíme v krásné půdní vestavbě s velkou plochou v centru města. To se máme.

A hurá, nezakopáváme tu o trámy a nemlátíme se o ně do hlavy, protože stavitel dokázal udělat půdní vestavbu bez trámů. Na druhou stranu musel dát všude do zdí spoustu ocelových nosníků, aby držely střechu. To se máme.

Když jsem před lety zkoušel wifi, tak jsem se podivoval, jak je možné, že mi signál neproleze z pracovny do ložnice, což je vzdušnou čarou asi tak šest metrů a jedna zeď. Signál za dveřma byl OK, za zdí tak -85dB, s tím se nedalo pracovat. A pak mi manželka řekla, že (i) v téhle zdi jsou přece ty ocelové nosníky. Takže nic...

Když jsem se někomu zmínil, že mi nefunguje wifi, tak se na mne díval takovým slitovným pohledem, typu "Jistě, hlupáček, nastavil si špatně kanál a zapomněl to vypnout-zapnout a teď říká, že to je barákem." Toho nejhlasitějšího remcala jsem pozval domů a škodolibě jsem ho nechal, ať mi ukáže, jak to řeší profesionál... Jeho kuráž se během půl hodiny změnila z "Teď-ti-ukážu" na "to-jsem-ještě-neviděl". Ale hlavně že držkoval!

Navíc z jižní a ze západní strany stojí školy. Vysoké. Teda jedna základní a jedno gymnázium, ale jsou vyšší než náš dům. Když jsme chtěli bezdrátové připojení k internetu, tak jsem volal různé poskytovatele a scénář byl vždy stejný: Když jsem jim řekl pozici, tak byli obrovský frajeři (To je pár set metrů od antény, to je v pohodě, přijdeme to zamontovat... jen se tam stavím a změřím sílu signálu...), když pak viděli místní poměry a změřili si sílu signálu, tak jim ubylo kuráže a řekli, že bohužel, že škola stíní, že ani na hřebeni střechy nic nechytí...

Když jsem se někomu zmínil, že se ke mně nedostane bezdrátový internet, tak se na mne díval s takovým pohrdáním, co si jako vymýšlím, že jsem jen neschopný si zavolat tu správnou firmu, která JEMU nabídla garantovaný desetimego za dvě stovky měsíčně. Už jsem nic nevysvětloval, to nemá smysl. Pořídil jsem si Angela od Radiokomunikací, kterému domy nevadí.

Televizní signál šel ze společné antény na jedné té škole. Bylo mi jasné, že po přechodu na digitální vysílání bude společná anténa naprd a že se budeme muset vybavit vlastní. Tak jsme to taky udělali. Pořídili jsme aktivní anténu... a zjistili jsme, že na frekvenci ČT2, která byla plánována pro digitální vysílání, nechytíme nic. Lautr nic. Naprosto a lautr vůbec nic. Ani když vylezu z bytu a vystrčím anténu z okna. Božemůj, scénky s "dobrý, táto... doleva... ještě... ještě... to už je moc..." jsem zažil naposledy v 80. letech, přeci se teď nebudou opakovat?! No, i kdyby se opakovaly, tak JÁ u toho asistovat nebudu.

Horší bude, že budu muset zavolat nějakýho anténáře, co na tu střechu poleze. A když mu budu volat, tak mu budu muset říct, že nechytím žádný signál. A zase budu poslouchat ty řeči: "Ale vy jste v centru Budějc, tam musíte chytit všechno bez problémů... no tak dobře, tak já se teda u vás zastavím A UKÁŽU VÁM TO!" Pak přijde, bude dělat chytrýho a nakonec s provinilým výrazem řekne "Nejde to!"

Ach jo.

Do toho mi píše manželka, jak jí štvou kolegové, co v kanceláři  debatují o tom, jak chytli DVB-T bez problémů. Půlka z nich bydlí v panelácích s papundeklovými stěnami, druhá půlka v satelitním městečku, kde nejvyšší barák široko daleko je"rodinný domek s podkrovím".

Ergo nemám ČT24, na kterou jsem se těšil, a jsme i bez ČT2, na kterou se jednou za čas dalo dívat.

Takže co? Takže satelit. Parabolu na střeše máme, takže stačí jen sehnat přijímač s dvěma tunery, nahráváním na HDD a timeshiftem... a patlat se s cryptoworks... a platit UPC... nebo otáčet parabolu z 19.2E na 23.5E a...  

Už víte, proč mám tak rád všechny ty komentáře s dobrými radami, kde mi lidé, neznalí stavu mých věcí, blahosklonně radí, co bych měl či neměl dělat? Jako "Pořiď si kabelovou televizi", třeba... Jasně, ze sídliště se vám to kecá, ale barák v centru města není pro kabelové televize nijak zajímavý, takže s jejím zavedením sem kabelovky rozhodně nechvátají. Nebo třeba "Proč nemáš nějakého levného poskytovatele připojení?"

No protože se sem, do Faradayovy klece, žádný levný poskytovatel s rádiovým signálem nedostane.

Jdu hledat ten satelitní přijímač...

Dne 1.10.2008

Twittni

Přidej do: Přidat na Conota Linkuj si ! asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (@Teo - WWW) 01.10.2008, 15:39:15 [X] [D]
Blahosklonná rada: Vyhoď televizi do kontejneru a jsi free! ;)

[2] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 01.10.2008, 15:51:19 [X] [D]
[1] Narazilo na odpor u manželky.

[3] (Martin - Mail ) 01.10.2008, 16:04:42 [X] [D]
Digi TV prodává krabičku se dvěma zabudovanými tunery + dvě dálkové ovládání a jednou kartou. Jaký je však rozdíl v kvalitě a nabídce mezi UPC a Digi Tv netuším, neboť mám kabelovku.

[4] (danaketh - Mail - WWW) 01.10.2008, 16:38:58 [X] [D]
Nic si z toho nedělej. U tebe to nefunguje ze zjevných důvodů. U nás sice bezdrát jde ale spíš jako když nejde. Přímá viditelnost na vysílač nepomáhá. Prostě ten net poslední dobou skoro nejede, nějaký technik k nesehnání a já se na to osobně můžu... Jistě bych to zvládnul vyřešit, vždyť jsem se tím živil ale co se budu namáhat. A to jim platím 600,- měsíčně dopředu!

A v Praze ani nemluvím. Co mi tam dalo práce než jsem do baráku dostal nějaké normální připojení. V nabídce excelentní internety od O2 nebo U:Fon. To je lepší drátem do oka.

[5] (Plaváček - Mail - WWW) 01.10.2008, 17:01:47 [X] [D]
Vzhledem k faktu, že trvale žiji v zapadlé prajzské vísce, kterou tehdejší Telecom objevil někdy koncem roku 1998, nezbylo mi také nic jiného, než pořídit si satelit, abych měl alespoň občas důvod si televizi pustit. S příchodem nových extra super mega českých seriálů jsem zmíněnou činnost prováděl čím dál sporadičtěji až téměř k nule.

A tak navzdory skutečnosti, že jsem tak trochu lakomec, nakonec jsem do služeb UPC investoval a i když zatím chtějí poměrně nekřesťanské peníze (ale dá se smlouvat, návod dodám na požádání), dostupné kanály jako Viasat History, Viasat Explorer nebo National Geographic či konečně i občas užitečné HBO a výjimečně také MGM, bolest nad vyhazováním peněz trochu ulehčilo.

S internetem jsem také skončil u Radiokomunikací a musím přiznat, že jejich přístupem jsem byl mile překvapen. Problémy či výpadky jsou řešeny promptně a profesionálně a dokonce i v neděli.

Ale to tě asi nezajímá, bo máš svých problémů plnú řiť, že :)

[6] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 01.10.2008, 17:07:51 [X] [D]
[5] Návod dodej, děkuji předem... :) A Radiokomunikace jsou jasná volba, pokud chceš cokoli profesionálnějšího než "několikahodinový výpadek třikrát do týdne není důvod k reklamaci" (kdo si pamatuje ty výroky tiskového mluvčího od Telekomu při zavádění ADSL, ten pochopí). Já se k Radiokomunikacím přiklonil, když mi bylo doporučeno zamyslet se nad tím, jaké má asi firma, co ze zákona šíří signál TV a rádií, dohledové centrum. :)

[7] (petiar - WWW) 01.10.2008, 17:11:33 [X] [D]
V Českých Budějovicích by chtěl žít každý! :-)

A teraz si idem naštudovať čo je to tá Faradayova klietka a ako z nej vytiahnuť ježka...

[8] (pankreas - WWW) 01.10.2008, 18:10:58 [X] [D]
[6] ČRa šíří R+TV signál ze zákona? O2/ČTc ostatně RTV šíří taky a ČRa v tom docela zdatně konkuruje. Nemám ovšem pocit, že by dohledové centrum podobných služeb mělo cokoli společného s ADSL pro retail:-)

[9] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 01.10.2008, 18:27:54 [X] [D]
[8] Předmět činnosti ČRa je mj:
- Zajišťování celoplošného, regionálního a lokálního šíření a přenos televizního signálu pro provozovatele ze zákona a provozovatele s licencí
- Zajišťování celoplošného, regionálního a lokálního šíření a přenos rozhlasového signálu pro provozovatele ze zákona a provozovatele s licencí

Takže nepřesná formulace, nikoli "šíří ze zákona", ale "šíří signál těch, co vysílají ze zákona". Což je pro to, co jsem chtěl sdělit, prašť jako uhoď.

Co to má společného? Představ si, že máš dva poskytovatele připojení. Jeden z nich ti nabízí radiové připojení, tkeré je úplná novinka, takže není moc zkušeností s tím, jak je to spolehlivé. Druhý má servis "do týdne" na metalice. A ty víš, že ten první má servisní strukturu nastavenou tak, aby dokázal odstranit poruchy na vysílači R+TV v řádu minut, protože šíří signál "vysílatelů ze zákona". Kterého zvolíš?

Já zvolil toho prvního a vzhledem ke svým čtyřletým výhradně pozitivním zkušenostem jsem udělal dobře. :)

[10] (mike ) 01.10.2008, 23:59:38 [X] [D]
Funguje ti v te kleci mobil? Jestli jo, tak je potreba pridat par nosniku ;-)

[11] (Martin - Mail ) 02.10.2008, 08:14:14 [X] [D]
Zajímavý problém s tou klíckou, co zkusit připojit vysílací anténu AP, přímo na tu železnou konstrukci?
Zajímavější věc jsou ty paneláky s papundeklovýma stěnama, to je nějaká budějická specialita? Podkrovní byty obložené železem a paneláky z papundeklu?

[12] (Piki - WWW) 02.10.2008, 08:18:11 [X] [D]
Ako špekulujem, tak špekulujem, nejako nerozumiem, že aj mimo klietky (na streche, za oknom...) nechytáš signál (hlavne mi je divné ten televízny).

Hej, hej, chápem, že stav je jasný, o tom nie je diskusia. Ale od faradajovej klietky očakávam, že bude izolovať, ale aby aj tesne za jej hranicami nič nebolo?

[13] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 02.10.2008, 11:03:36 [X] [D]
[11][12] Hoši hoši... Trocha nadsázky přeci! Faradayova klec v pravém slova smyslu je jen ta zeď, přes kterou neprojde WiFi signál. Za zbytek "bezsignálovosti" můžou vysoký baráky přes ulici a za rohem a tak. Jen jsem volnou asociací se "životem v klícce" došel na tu Faradayovu klec (mj. důvod, proč je papoušek v kleci v elmag bouři v bezpečí) a použil jsem to jako literární nadsázku, též hyperbolu.

[14] (Pixy [openID] - Mail ) 02.10.2008, 16:30:36 [X] [D]
Satelitní UPC jsem koupil rodičům předloni k vánocům, po roce přešli kvůli ceně (a svým poměrně nízkým nárokům) k Digi.tv, takže mám přímé srovnání. A osobně mám jasno v tom, že za UPC mi stojí si připlatit. Ne kvůli kvalitě, to posoudit nedokážu, příjme byl v obou případech vždy kvalitní, nějaké kostičkování jsem nepozoroval, kvalita dostatečná. Ale: Digi.tv nemá EPG (tj. aktivní program přímo na obrazovce), což je těžká návykovka, na niž jsme si během pár měsíců s digitální kabelovkou zvykli natolik, že jsme odhlásili i papírový TV program. Zvlášť v kombinaci HDD rekordérem (což je téměř jediný způsob, jakým sledujeme pořady z televize, na live skoro nekoukáme). A v druhé řadě omezená nabídka stanic. S Digit.tv sice dostaneš 300-400 rumunských, singhálských a estonských stanic, ale některé - na které koukám častěji než na Novu s primou dohromady - jsem silně postrádal. Anebo tam jsou, ale úplně jiné: třeba takové AXN vysílá úplně něco jiného, než najdeš v TV programech a než uvidíš na AXN od UPC. Je to proto, že nepřebírají maďarskou, ale rumunskou verzi a sami si to dabují/titulkují (a ještě ne všechno). A AXN není jediné.

Takže až si budu zřizovat satelitní příjem, což mě nejspíš čeká do roka a do dne, osobně se Digi.tv vyhnu obloukem a nejspíš mi nezbude zaplatit (citelně) víc za služby UPC. Ale každý má jiné preference a je spokojen s něčím jiným. Někomu Digi.tv bohatě stačí, někdo (zvlášť nerdi s televizními kratami v PC, znalí šroubováků, dekodérů a frekvencí) dává přednost CS Linku a dalším vlastním (obvykle hacknutým a craknutým) řešením. Měl by sis dopředu dobře ujasnit, co od toho očekáváš, co dokážeš obětovat a co je naopak nezbytné...

[15] (Taurus ) 02.10.2008, 17:36:55 [X] [D]
S UPC se to má tak, že když jste stálý zákazník, kterému vypršely všechny ty akce a vázací lhůty, a pošlete výpověď, zavolají vám a nabídnou slevu. Nám nabídli 50 %.

[16] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 02.10.2008, 17:44:24 [X] [D]
[15] Zvláštní. S ČRa se to má tak, že když mi vypršely vázací lhůty, tak mi zavolali a nabídli slevu, když nepůjdu jinam. ;)

[17] (Hekko [openID] - Mail - WWW) 02.10.2008, 18:46:15 [X] [D]
Koukám, že s bytem, kde nejde naladit jiné než jedno jediné rádio, jsme na tom ještě docela dobře :)))

[18] (Martin - Mail ) 02.10.2008, 20:58:00 [X] [D]
[13] To byla taky tak trochu nadsázka. Copak jste si nepředstavil, jak ze své železné klícky pozorujete obzor a papírové paneláky klátící se ve větru?
nejen papoušek, prý i v autě jste před bouřkou v bezpečí, ale zkoušet to nebudu :-)

[19] (starenka - Mail - WWW) 05.10.2008, 19:49:13 [X] [D]
Ahoj, asi trosku mimo, ale ct24 se da chytit po internetu ;)

mms://cdn7.nacevi.cz...MSWMExt=.asf

[20] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 05.10.2008, 19:53:35 [X] [D]
[19] Já vím, ale 87cm / 100Hz CRT televize 16:9 je jiný kafe než asf stream na 19" LCD monitoru. :) Plus ušetřené datové pásmo plus nezanedbatelná motivace vstát od PC... :)

[21] (starenka - Mail - WWW) 05.10.2008, 21:46:07 [X] [D]
Cekal jsem, ze to reknes :))

[22] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 05.10.2008, 22:07:44 [X] [D]
[21] Nevím čím to je, ale TV přes internet mě nechytla, stejně jako rádio přes internet. Asi proto, že se zoufale chytám stébla a snažím se oddělit "poslouchání rádia či sledování TV" (=volno) od sezení u PC (=práce). :)