Hodně štěstí, Zdrojáku!

Internet Info spustilo nový webzin, zaměřený především na webové vývojáře, kodéry a webdesignéry. Web se jmenuje Zdroják a stojí za ním Martin Hassman, známý (mimo jiné) jako propagátor moderních technologií.

Když mě minulý týden Martin pozval, abych se podíval na nový web, co připravuje, tak jsem zajásal. Zjistil jsem totiž, že jde o web, jehož zaměřením je zhruba totéž, co jsem se snažil před rokem a půl udělat s dev::info. Jenže já, bohužel, neměl po čase chuť, čas a ani motivaci pokračovat dál, takže dev::info zdechlo a je mrtvé.

Probírali jsme to s Martinem a víceméně jsme se shodli na tom, že pro podobný magazín je zapotřebí jednak redaktorský tým, jednak silnější motivace než "budu slavný redaktor" – tedy alespoň jeden člověk na plný úvazek, který se bude věnovat psaní článků a bude dělat onučinnost, která se nazývá evangelizace - tedy vysvětlování a přesvědčování, že to, o čem píše, má nějaký smysl...

A to já neuměl dělat a ani jsem to dělat nechtěl. A to byl ten zásadní důvod, proč mě dev::info přestalo motivovat – nebavilo mne vysvětlovat lidem, které jsem považoval za velmi progresivní české tvůrce, že (kupříkladu) PHP nebo JS frameworky mají smysl. Bavilo mě psát o tom, že vyšel nový jQuery, ale nebavilo mne odpovídat na otázky typu: "K čemu to je? Proč využívat cizí knihovnu?" Nebavilo mne vysvětlovat, k čemu že je OpenID. Nebavilo mne vysvětlovat, že to je zajímavá technologie a co s ní všechno lze udělat. Bavilo mě psát o Adobe Flex/AIR, ale nebavilo mě obhajovat tyhle technologie. Nebavily mě dohady o tom, jestli to je nebo není webová aplikace a poslouchat, že to je naprosto špatný přístup. Zkrátka: Informuju, nepřesvědčuju! Navíc všechny tyhle diskuse už dávno proběhly v angličtině, nepovažuju za rozumné je opakovat v češtině a už vůbec nepovažuju za rozumné se v nich angažovat coby obhájce novinek

Ale Martin je jiná páka! Když dokázal přesvědčit české webaře o tom, že Firefox je dobrý, áno, tak je jistě dokáže přesvědčit o tom, že jQuery je fakt užitečná věc, že Dojo a ExtJS umí věci, co by si jinak vývojář patlal několik měsíců, že API má smysl, že RIA není sprosté slovo, určitě se mu podaří ukázat, že Flex/AIR není jen "slepá ulička vývoje" a že třeba mikroformáty, OAuth nebo YUI mají smysl i pro české vývojáře.

K čemuž mu přeju hodně sil, hodně trpělivosti, pevné nervy a celému Zdrojáku neutuchající motivaci, inteligentní čtenáře a zdar!

A slibuju, že až někdy budu mít touhu napsat zas o něčem, co čeští tvůrci zkritizují a za tři roky objeví coby skvělou novinku, tak s tím půjdu na Zdroják! :)

Dne 7.10.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Jan ) 07.10.2008, 17:52:50 [X] [D]
Ptal jsem se na Lupě, ale zeptám se i zde. Určitě si s H. mluvl o detailech, tak by mě zajímalo, proč je Zdroják podsekce Rootu? Proč to není samostatné médium? A proč, když je to magazín pro tvůrce webu, nemá nějaký líbivý a hlavně promyšlený design?

[2] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 07.10.2008, 18:03:06 [X] [D]
[1] No, ještě to taky mohla být podsekce Lupy, že... :)

Pravděpodobně proto, že v IInfu nevěří, že je to schopno "utáhnout" samostatné stránky.

A design? Tipoval bych, že je dán "corporate designem". Ale třeba se tu Martin staví a řekne víc.

[3] (Jan ) 07.10.2008, 18:19:44 [X] [D]
[2] No, Lupa je taková vlajková loď ve stáji Internet Infa. Byla první, je původní, je nejvýraznější, má nejvíce pozornosti ze strany firmy, firem i médií. Ale vzhledem k zaměření Zrojáku by se k němu nehodila tolik jako Root. Musím uznat, že Root je logičtější volba. A pak, vlajkové lodě za sebou netáhnou nafukovací člun... :)

Já si myslím, že utáhnout se to může, pokud tam nebude psát jen H. Nevím, kolik autorů mají zatím v rukávu, ale měli by je začít vytřepávat. A pak, co je vlastně doménou článků? Psát o nových verzích a výhodách nových produktů je fajn, ale na magazín opravdu trochu slabé.

nevím proč, ale mně byl sympatický Čertoděj. Když jsem se ptal PZ, proč s tím seknul, tak mi neodpověděl.

Snad potká zdroják lepší konec, respektive v blízké době žádný.

Stejně ale mohlo IInfo provést raději akvizici, v těchto vodách se plaví například programujte.com, což by mohl být zajímavý kandidát.

A k designu, Lupa není bůhvíco, ale daleko lépe se mi čte.

No, pokud se zde H. zastaví, dal jsem mu pár otázek, tak snad se dozvím víc :).

[4] (P - Mail ) 07.10.2008, 18:43:49 [X] [D]
Podle mě je důvod jasný. Zdroják se jako samostatný web nemá šanci uživit. Návštěvnost se bude počítat nanejvýš v desetitisících, a s tím se špatně shání reklama. Naopak když bude pod Rootem, přidá ony desítky tisíc jemu, Root se dostane přes určitou hranici, za kterou začne být víc zajímavý pro mediální agentury. Root samotný to se svým tématem asi nedokáže, Linux a opensource má své limity.

No a protože čtenářská skupina těchto webů je podle mého názoru celkem vyhraněná, mediálky by po ní mohly skočit.

[5] (Roman - Mail - WWW) 07.10.2008, 20:59:34 [X] [D]
Myslím že to že je to subdoméná (rootu) je dané čisto praktickými dôvodmi. Rýchlo sa to spustí, pretože nie je potrebné robiť nový design, rozbiehať redakčný systém či začínať užívateľsky či redaktorsky od nuly. Na samostatný web je vždy dosť času keď sa ujme.

[6] (Marek Antoš - Mail - WWW) 07.10.2008, 23:46:20 [X] [D]
[4,5] Gratuluju, odhadli jste to oba dost přesně.:-)

První důvod je skutečně v té rychlosti. Strašně dlouho jsme si říkali, že by bylo prima mít web o webu, ale bezprostřední impuls přinesl Martin Hassman někdy v létě, když naznačil, že by mu nebylo proti mysli takový web vést. Taková nabídka nepřichází každý den, takže jsme si plácli. Pokud bychom vyráběli úplně nový web, trvalo by to při obsazenosti našich programátorů půl roku, mezitím by Martin dělal něco úplně jiného a Zdroják by nikdy neznikl. Tohle byla cesta, jak to zvládnout rychleji.

A druhý důvod opravdu spočívá v "uživení se". Reklamní svět je na Internetu pořád takový, že serverů jsou stovky a tisíce, ale inzerenti reálně utrácejí na jednotkách z nich, ti osvícenější možná na desítkách. Prorazit s novým, předpokládejme relativně malým webem je těžké. Root už u inzerentů přeci jen nějakou značku má, takže získávat reklamu dohromady bude snazší.

A do třetice: ano, pokud se Zdroják chytne, je možné, že se postupně od Roota odpoutá. Napřed "vnitřnostmi" (teď je to skutečně jen sekce) a designem, potom třeba i doménou. Ostatně i kvůli tomu také máme doménu zdrojak.cz. Ale stejně tak je možné, že to zůstane takhle; zkrátka teprve uvidíme. Teď je asi nejdůležitější pracovat na obsahu, aby si našel svoje čtenáře.

[7] (Botanicus - Mail - WWW) 08.10.2008, 00:21:31 [X] [D]
"A to byl ten zásadní důvod, proč mě dev::info přestalo motivovat – nebavilo mne vysvětlovat lidem, které jsem považoval za velmi progresivní české tvůrce, že (kupříkladu) PHP nebo JS frameworky mají smysl."

Je to tak, ale nechapu jak je to mozne. Clovek je s frameworkem x-krat produktivnejsi nez bez nej, uz to je zcela jasny duvod ho pouzit, tak nad cim sakra lidi premejsli? A jak jsem tak koukal tato situace je i v docela velkych firmach ...

"Ale Martin je jiná páka! Když dokázal přesvědčit české webaře o tom, že Firefox je dobrý, áno, tak je jistě dokáže přesvědčit o tom, že jQuery je fakt užitečná věc, že Dojo a ExtJS umí věci, co by si jinak vývojář patlal několik měsíců, že API má smysl, že RIA není sprosté slovo, určitě se mu podaří ukázat, že Flex/AIR není jen "slepá ulička vývoje" a že třeba mikroformáty, OAuth nebo YUI mají smysl i pro české vývojáře."

No jo, Martin je na debatovani a presvedcovani expert ;)

[8] (Martin Hassman [openID] - Mail - WWW) 08.10.2008, 01:01:04 [X] [D]
Děkuji Arturovi za přání i projevenou důvěru 8-). Na otázky v diskusi již odpověděl Marek a co snad ještě není jasné dnes, to se určitě vyjasní v brzké době.

[7] "Martin je na debatovani a presvedcovani expert"

Nebudu se snažit kohokoliv přesvědčit o opaku 8-)

[9] ( ) 08.10.2008, 18:50:43 [X] [D]
[6] Pravda, nenapadlo mě, že Internet Info by mohlo mít nějaký problém se získáváním inzerentů na své magazíny. Tak nějak jsem si myslel, že jste si sami svou vlastní mediální agenturou. Nebylo to až tak nesmyslné, když Mafra prodávala (úspěšně) reklamu na svůj magazín Hobby.cz ještě před jeho spuštěním...

Myslím si, že se to logicky pod root až tak moc nehodí (Root je o Linuxu a OS, ale webové technologie zahrnují i třeba IIS, .NET atd., což rozhodně OS není).

Ale nadruhou stranu, pokud je toto rychlokvaška, tak to znamená, že se může ještě pořádně vyvíjet. Takže design apod. se mohou zlepšit. Nevěřím ale, že by vývoj trval půl roku. Nahodit nějaký průměrný (nový, nerootovský) design na firemní RedSys není těžké. Redakční tým je stejně třeba vytvořit.

Co je ale fajn, tak již není třeba psát na blog technologické články. Hodit to na Zdroják je výhodnější.

[10] (Pixy [openID] - Mail ) 09.10.2008, 00:35:37 [X] [D]
[7] Ano, clovek je s frameworkem mozna x-krat efektivnejsi. Ale plati to tak samozrejme i pro pracovni skupiny, vetsi firmy, spravu velkych projektu s dlouhou historii? Pred 4 lety jsem zacinal psat vetsi DHTML aplikaci, skouknul vsemozne knihovny a poptal se par lidi co a jak a jednoznacne se rozhodl si vsechno napsat sam. Spolehlivost, prehled o kodu, co se kdy kde deje, kompatibilita atd. Zname to. Jeste pred rokem nebo spis dvema jsem se s Arthurem hadal, k cemu takove ptakoviny jako frameworky maji byt dobre a proc by to mel nekdo chtit seriozne pouzivat. Ale pak se najednou pomerne rychle zacalo vyjasnovat, pole frameworku se procistilo, neschopni odpadli, zustalo na-prstech-jedne-ruky dobrych a funkcnich a ty najednou zacaly byt pouzitelne. Teprve nekdy behem lonskeho roku se objevily dostatecne dobre odladene, temer spolehlive a kompatibilni verze, objevily se pouzitelne dokumentace, frameworky zacaly byt produkty, ktere uz jsem si troufl nasadit v pomerne kritickych aplikacich. Ale teprve az loni - do te doby to byl hokej, bida, svrab a anarchie. Dnes uz tlacim frameworky coby standardni reseni vsude a tlacim do toho i lidi kolem sebe. Protoze teprve ted zacinaji byt JS frameworky v praxi na vetsich dulezitych projektech pouzitelne.