Citát pro tento pátek

Prorokovat běh věcí příštích je věc ošemetná, jak pozorovali už klasici...

Bylo mi zase zabývat se iProtestem a viděl jsem, kterak tam nějaká paní vypráví, že doufá, že do konce roku padne Kasík, a tím se rozhejbe dění (rozuměj: že jim vrátí JEJICH Radiožurnál v takové podobě, jak ho tam všichni chtějí a jak na něj mají nárok, páč jsou koncesionáři). Vzpomněl jsem si na jejího soukmenovce, který od loňského prosince prorokoval, jak Tachecí padne a vrátí se Pokorný (Jan Pokorný), který to všechno zase nahodí na tu kolej... a i když Pokorný několikrát zopakoval, že ředitele RŽ dělat nechce, tak mu pán věřil a kladl v něj obrovské naděje, v Pokyho, dokud mu v lednu či únoru nedošlo, že realita je jinde a že jaksi Pokorný ředitelem nebude, i když od začátku říkal, že ředitelem nebude. Pak se z kámoše Pokyho stal Pokorný, který zradil, ale to je jiná písnička.

Tak jsem se tak probíral těmi analýzami mediálních odborníků z iProtestu a vzpomněl jsem si přitom na citát z klasika, který se hodí jaksi univerzálně:

"Válka jest jistá. Srbsko a Rusko nám pomůže v té válce. Bude se to řezat!"
Švejk v té prorocké chvíli vypadal krásné. Jeho prostodušná tvář, usměvavá jak měsíc v úplňku, zářila nadšením. Jemu bylo vše tak jasné.
"Může být," pokračoval v líčení budoucnosti Rakouska, "že nás v případě války s Tureckem Němci napadnou, poněvadž Němci a Turci drží dohromady. Jsou to takový potvory, že jim není v světě rovno. Můžeme se však spojit s Francií, která má od jedenasedmdesátého roku spadeno na Německo. A už to půjde. Válka bude, víc vám neřeknu." (...) A tak zasáhl dobrý voják Švejk do světové války svým milým, roztomilým způsobem. Historiky bude zajímat, že on viděl daleko do budoucnosti. Jestli situace vyvinula se později jinak, než jak on vykládal u Kalicha, musíme mít na zřeteli, že neměl průpravného diplomatického vzdělání.  

A ten citát mi připadá krásně použitelný i na další věrozvěsty budoucích překvapivých zvratů... Doporučuju proto v proroctvích více opatrnosti, méně jednoznačných prohlášení a více kořenit nějakým "podle mého názoru" či "mám dojem".

Ostatně již před válkou to doporučovali čtyři z pěti okresních hejtmanů.

Hezký víkend.

Dne 10.10.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Turbo ) 10.10.2008, 16:46:07 [X] [D]
Podle mého názoru jsou lidi debilní. Mám dojem, že by jim prospělo, kdyby si přestali vytvářet domněnky :D Zejména pak domněnky o tom co si kdo myslí a co kdo udělá. To by se ulevilo hlavně mě. Ale jinak jsem při pátku čekal větší odvaz :D Pěkný víkend.

[2] (mike ) 10.10.2008, 19:24:39 [X] [D]
To nic neni. Predevcirem jsem v Rakousku ve vlaku mi do kupe pristoupil hlasatel apokalypsy. Takovy pivni strejc s nosem jako kvetak. Dvacet minut nezavrel hubu. Semlel vsechny spiklenecke teorie, co jich na Internetu je. Od datumu narozeni Hitlera k 11.zari (ze budovy spadly kvuli narazu letadel si muze myslet je pitomec, samozrejme), pres Afganistan do Iraku k dnesni financni krizi. Uzavrel to tim, ze do Vanoc to vsechno krachne a prijde apokalypsa. Takze si radeji nedelejte zadne velke plany ;-)

[3] (White Dog - WWW) 10.10.2008, 20:11:30 [X] [D]
[2] Pche, co to je za proroka a hlasatele? Můj kamarád Nezaměstnatelný inženýr mi v roce 1994 naprosto vážně tvrdil, že nemá smysl hledat si zaměstnání, protože "konec světa příde v roce 1996, nejdýl 1997. A to už je úplně jistý, natuty." Já předpokládám, že konec světa skutečně tou dobou nastal, akorát jsme si toho nikdo nevšimli.

[4] (kryska ) 10.10.2008, 21:13:59 [X] [D]
[3]No, jsem teď nedávno někde slyšela, že konec světa přijde 2010... Tak mám takovej dojem, že rok, kterej jednou nebude vyhlášenej za apokalypsu, bude neskutečně podezřelej.

[5] (Tasselhof [openID] - Mail - WWW) 10.10.2008, 22:47:08 [X] [D]
[4] Pleteš si to, konec světa bude až v roce 2012... A nebo je to teprve alternativa až k tomu, když se v roce 2010 nic nestane?

[6] (Roman - Mail - WWW) 10.10.2008, 23:27:26 [X] [D]
To mi pripomína ten vtip so scénou. Vždy sa objaví niekto kto tvrdí že scéna je mŕtva alebo že umrela v roku X. Väčšinou je to vždy akurát ten rok kedy ten dotyčný scénu opustil.

[7] (Lokutus - WWW) 12.10.2008, 14:37:34 [X] [D]
[5] No, těch alternativních konců světa pamatuju spoustu. Už v devadesátých letech se to hemžilo konci světa a různými Nostradámy vod chlíva.