Neobsahuje názory Henryka Laholy

WebExpo 2008

Vašku, děkujem! aneb Nejzásadnější česká akce tohoto podzimu s tématem "internet a web" je za námi... A jaká byla?

WebExpo stálo za to. Sešli se lidé z různých IT odvětví a firem, přednášky pokrývaly široké rozpětí témat – od některých CSS technik přes Ruby či Adobe produkty až k Javascriptu, od zajímavých pohledů na známé věci přes informace o věcech méně známých až po naprosté novinky, jako třeba ještě čerstvý JS framework SproutCore.

Nedílnou součástí každé konference je její sociální rozměr – tedy setkávání lidí a neformální "pokec", kdy se propere všechno od historek z práce až po metody obcházení bezpečnostních kontrol.

Přijel jsem na WebExpo v sobotu kolem jedenácté, takže jsem už nestihnul kolegy z Glogsteru ani Jardu. Po registraci a chvilkovém bloumání jsem šel podat ruku Radkovi Hulánovi (ano, opravdu existuje) a hned jak jsem objevil Davídka, tak jsme spolu zasedli v nejvyšší řadě na přednášce na téma "Jaký framework vybrat?"

Uvelebil jsem se a utwittnul jsem. Několik vteřin nato se ke mně otočil člověk, co seděl vedle, a podával mi ruku se slovy Ahoj Arthur, ja som Synopsi. Inu, komunitní služba zafungovala. A pak že to je "náhražka sociálních kontaktů"... :)

Následoval několikahodinový diskusní kroužek o bezpečnosti (postávali jsme venku a plkali), pak Davidova přednáška o nějakém málo známém PHP frameworku, pojmenovaném "Štěstí u žen" a panelová diskuse na prapodivné téma. Oproti původním odhadům (Radek H: Co to je za téma? Tam sednem, řeknem že to je naprostý nesmysl a za dvě minuty jdem domů) byla diskuse o něco ... ehm... delší (nikoli nutně smysluplnější, smysl to mělo stále týž). :)

Následovalo suši, parník, několik tragických zpráv (nejprve došlo točené pivo a pak výsledky voleb) a půlnoční přesun do Dejvic...

V neděli jsem vstal, šel jsem se nasnídat, přečetl jsem si čerstvé zprávy z novin, chvíli se rozčiloval, že nepíšou nic o volbách, pak mi došlo, že noviny jsou sobotní a dnes není sobota, a jel jsem nahoru.

S ukrutnou trémou a nakřáplým hlasem jsem nastoupil na pódium a vyprávěl jsem cosi o OpenID a mikroformátech v sociálních sítích a po hodině, když mysl doběhla realitu, mi došlo, že příště, bude-li příležitost a budu-li požádán... :) Někteří hodní lidé mi říkali, že to bylo dobré, ale já si to nemyslím. No co, není každému dáno... :) Pokud jste tam byli, tak se ještě jednou omlouvám, pokud jste se něco nového dozvěděli, tak mě to těší.

Pak jsem se přesunul na Synopsiho přednášku o bezpečnosti webových aplikací... Doufám, že bude dostupná online, protože jsem se dozvěděl spoustu zajímavých věcí a několik hezkých videí, kde bylo vidět, že sovy nejsou tím, čím se zdají být, a že... však víte. Že bezpečnost je iluze a že zakázaný JavaScript je minimum, ale nestačí.

A pak už se šlo na slavnostní zakončení... Ne, budu upřímný: Šlo se do hospody. Pojedli jsme, popili a pak mi tělo oznámilo, že je třeba jít spát, že další noční tah nezvládnu, takže jsem oslyšel výzvu Honzy Brašny "Sedni a pij!" a jel jsem spát.

Díky Vaškovi za akci, Rasťovi za půjčený Asus EEE (jestli jste na mé přednášce viděli v dolním rohu slidů nějaké hlášky na Skype či utwittnutí, tak víte komu to patřilo), paní (kterou nebudu jmenovat) za ochotu, se kterou mi sehnala místo k přespání, Jardovi za druhé přespání, všem přednášejícím za informace a ... nebudu jmenovat všechny, aby to tu nebylo jak na Oskarech, tak aspoň Radkovi zaskvělý tip na výborné jídlo.

Příští rok pojedu zas, bude-li kam. Opravdu to nebyl zabitý víkend.

Dne 20.10.2008

Twittni

Přidej do: Přidat na Conota Linkuj si ! asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Martin Hassman [openID] - Mail - WWW) 20.10.2008, 15:50:29 [X] [D]
Arture, napíšu to raději ještě jednou, ale opravdu jsi to měl dobré. Pokud bys příště snad čirou náhodou odmítl, byla by to věru škoda.

[2] (Pavel Šindelka - Mail - WWW) 20.10.2008, 16:04:53 [X] [D]
Souhlasím s Martinem, opravdu to byla jedna z lepších přednášek. A po trochu nervózním úvodu jsi to pak už zvládl docela i s grácií - gratuluji ;)

[3] (Radek Hulán - Mail - WWW) 20.10.2008, 16:44:44 [X] [D]
Moc rád jsem tě (trochu) poznal :-)

Bylo by možné dát něco z tvé přednášky online? (PPT, PDF, nebo cokoliv to bylo...)

[4] (danaketh - Mail - WWW) 20.10.2008, 17:09:44 [X] [D]
Vzhledem k tomu, že jsem se nemohl zúčastnit bych se se také rád optal, zda by bylo možno alespoň něco zveřejnit.

[5] (Pixy [openID] - Mail ) 20.10.2008, 17:43:04 [X] [D]
Hm, no jo no. Věčná škoda, že to - aspoň z mého pohledu - mělo prakticky nulovou propagaci a že jsem se o tom předem nedozvěděl... Až zpětně jsem teď dohledal, že nabídka na upořádání přednášky, kterou jem dostal v červenci, byla vlastně na tohle WebExpo. Škoda.

[6] (ehmo - WWW) 20.10.2008, 17:43:50 [X] [D]
ale, ale Arthur, ako mozes povedat nieco take o svojej prednaske? Ved ty a david ste tam mali najviac ludi, najzisvsiu diskusiu. dost bolo skromnosti, prednaska bola vyborna, myslim ze si presvedcil dost vela ludi o vyzname OpenID. Ten skype ma mrzi (aj ten twitter co tam vyskakoval). Bohuzial, zabudol som to povypinat. Akcia to bola vvydarena, nabuduce bude este lepsia! :)

[7] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 20.10.2008, 18:08:57 [X] [D]
[1][2] Ech... ECH? OK, budu vám tedy věřit. Příště tedy méně nervozity a více šprýmů. :)

[6] Dobre, budem verit aj tebe. :)

[3] ... i na mé straně. :) Ano, chystám se dát něco na web - krom prezentace jsem slíbil Martinovi článek o OpenID pro Zdroják a o zbytku bych taky rád napsal něco víc.

[4] Viz předchozí: Jasně, dám to na web.

[5] Nojo, no... propagace na blozích a TZ je málo, otázka je kde jinde to propagovat - vidíš sám, o čem píšou internetový magazíny. :) Přitom účast obrovská, mezi partnery MS a Adobe, ... Holt, co internetovým magazínům nestrčíš pod nos, o tom nenapíšou.

[8] (Messa ) 20.10.2008, 18:33:52 [X] [D]
Ahoj. Já si také myslím, žes to měl dobré. K tomu nevypnutému twittru - na druhou stranu, proč nevěnovat twittru třeba rovnou půlku plátna nebo nějaký velký displej? :)

[9] (honza ) 20.10.2008, 19:14:04 [X] [D]
Já se přidám k chvaličům. Z mého pohledu druhá nejlepší přednáška (po Davídkovi ;) Jinak celkově super akce, nalilo mi to zase konečně chuť na sobě (a svých projektech) trochu zapracovat.

[10] (#13 ) 20.10.2008, 21:49:35 [X] [D]
Škoda, že byly volby. Chtěl jsem tam jít, ale musel jsem odjet na rodnou hroudu.

Ale hláška a několika tragických zprávách je skvělá! :D

[11] (Čelo ) 20.10.2008, 22:38:00 [X] [D]
Asi se taky přidám ke chváličům. Možná jste se zbytečně shazoval těmi řečmi o nervozitě. Neříct to, tak mi to ani nepřijde. Zvládl jste to více než dobře. O OpenID jsem se začal zajímat už po první zmínce zde před nějakou dobou a vaší přednáškou jste mne přesvědčil, že zabývat se tím nadále má opravdu smysl. Obdobně u mikroformátů jste mne přesvědčil, že se na to mám mrknout. Osobně vaši přednášku spolu s přednáškou Jakuba Vrány a Rastislava Turka považuji za ty nejlepší z neděle. V sobotu pro mne jednoznačně dominoval David Grudl, i když ten spíše svým nadhledem a zábavností, zatímco u vás vyhrálo jiné kritérium (především přínosnost).

[12] (David Grudl - WWW) 20.10.2008, 22:50:26 [X] [D]
Narovinu - teprve z tvé přednášky jsem pochopil, k čemu OpenID je a že je to fakt užitečná věc.

[13] (Tomik [openID] - Mail - WWW) 20.10.2008, 22:57:02 [X] [D]
I já se přidávám, WebExpo bylo fajn. Tvoje přednáška taky (už je nás víc - tak to musí být pravda). A Radek je opravdu naprosto v pohodě. :)

Jinak celý víkend opravdu kazily jen ty výsledky voleb.

[14] (www.jimmyjames.cz - Mail ) 20.10.2008, 23:44:44 [X] [D]
Přidávám se k názorům ostatních, byla to moc dobrá přednáška :-) Sice nervozita byla vidět, ale pokud to skutečně byla Tvoje první přednáška, tak jsi to zvládl na výbornou! Rozhodně celkový dojem byl velmi kladný.

Mimochodem, OpenID jsem si zaregistroval hned po návratu z WebExpa a rovnou ho i svázal se svojí doménou :-) Taktéž se ho chystám použít i pro svůj budoucí projekt. Mikroformáty samozřejmě taktéž.

[15] (kelen - Mail - WWW) 21.10.2008, 00:27:38 [X] [D]
také se přidávám k názoru že webexpo byla super akce...a zatím jak tak prolézám web se všem účastníkům líbila, což doufám bude dostatečně motivovat organizátory pro pořádájní dalšího ročníku :-)


Radek překvapil asi všechny :D

[16] (duf [openID] - Mail ) 21.10.2008, 08:36:24 [X] [D]
diky radkovi za skvely tip na jidlo a take za prijemnou debatu na parniku.

"vidite tu volebni kampan vsude kolem nas? vsak oni to meli svine dobre vymysleny."

[17] (Dundee - Mail - WWW) 21.10.2008, 11:26:32 [X] [D]
Bylo to opravdu vydařené. Škoda, že jsem byl tak unavený, že jsem se vytratil už někdy po paté hodině.

[5]Nulová propagace? Vždyť o tom psal snad každý bloger :)
http://webexpo.cz...enty-ke-stazeni

[18] (Roman - Mail - WWW) 21.10.2008, 13:39:10 [X] [D]
Tak si hovoriz, ze ked sa to Open ID paci uz aj Davidovi tak sa na to tusim musim pozriet ;-). Tie mikroformaty by som si aspon zhruba rad pozrel o com to bolo takze sa uz tesim ked to tu zverejnis, Spajam si to hlavne s AHAH(resp. posielanim retazcov namiesto xml) ci JSON, nejak si neviem predstavit koho by bolo treba presviedcat ze je uzitocna vec. Kazdy si to skor ci neskor zisti na vlastnej kozi.

[19] (mirun - Mail - WWW) 21.10.2008, 13:43:45 [X] [D]
Bylo to dobrý a něco jsem se dozvěděl. Na nervozitu kašli, až budeš jednou mluvit před plným Strahovem, budeš na to vzpomínat s úsměvěm! :)

[20] (Hubik [openID] - Mail ) 21.10.2008, 15:04:51 [X] [D]
Tak se přidám se svoji pochvalou, přednáška o OpenID a mikroformátech patřila na WebExpu opravdu k těm kvalitním a přínosným.

[21] (banan ) 21.10.2008, 15:33:06 [X] [D]
Mohlo to být zajímavé, tudíž začněte propagovat příští WebExpo již nyní = nabídněte materiály z WE2008 (video, prezentace,...). Určitě se tato investice vratí.

[22] (starenka - Mail - WWW) 21.10.2008, 15:50:41 [X] [D]
Chtel si asi napsat "vyrusoval jsem na Davidove prednasce o..." :)

[23] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 22.10.2008, 01:07:16 [X] [D]
[22] To já ne, to Brašna s Turkem!

[24] (starenka - Mail - WWW) 23.10.2008, 00:28:37 [X] [D]
[23] A kterej z nich dela svatebni foto?

[25] (Roman - Mail - WWW) 25.10.2008, 16:45:39 [X] [D]
hm, práve som si doštudoval čo sa skrývam pod pojmom mikroformáty. Trošku zvláštny názov pre data ktoré sú postavené na markupe. Vždy som si mikroformáty spájal s efektívnym a úsporným prenosom dát a nie s opätovnou snahou o štandardizáciu formátu ukladania niektorých dát na webových stránkach. Každopádne odhliadnuc od názvu je to zaujimavý nápad.

[26] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 26.10.2008, 02:01:41 [X] [D]
[24] Dialog proběhl takto:

Brašna fotí přednášejícího Grudla.

Turek (k Brašnovi): "Robíš mu album?"

Brašna: "Jo. Svatební."

(smích)

Grudl: "Vyrušují. Arthure, dojdi mi prosímtě pro kafe!"

Jak vidno, byl jsem v tom úplně neprávem!