Změny a otázky

Stručné shrnutí posledních dní... Od každého něco.

Začnu autorskoprávní otázkou: Čí jsou komentáře? Konkrétně komentáře na webových stránkách. Komu patří majetková autorská práva? Co když se rozhodnu svůj Zápisník vydat jako knížku? Můžu tam dát některé komentáře od lidí? Můj názor je takový, že nemohu, pokud nebudu mít souhlas, ale nejsem si tím jist... Vůbec netuším, jak se na takovou věc dívá autorský zákon (jde vlastně o autorské dílo doplněné autorskými díly jiných lidí). Tuší někdo z vás?

---

Z článků a ohlasů zjišťuju, že se na WebExpu se mnou bavila spousta lidí, co mne zná, ale já je ne... Pokud se někdo z vás se mnou bavil či mne jen tak letmo zdravil, tak se prosím přiznejte: Kde jsme se viděli a o čem jsme se bavili? Já bych si rád přiřadil jména (a přezdívky) k obličejům... Třeba takového Tomíka si už dokážu přiřadit ke konkrétní tváři (a dokonce i vím, jak mu jde řízení auta). :)

---

Počítač jsem nakonec přeci jen rozšířil ze dvou jader na čtyři, místo staré X1950Pro/512/AGP mám nVidii 9600GT/1024/PCIe a 19" LCD monitor se posunul na místo sekundárního a primárním se stal širokoúhlý 22" LCD s pozoruhodně příjemnými parametry (Pixy, ty barevné artefakty v tmavých scénách, jak jsme se o nich bavili, jsou minulostí). Při normální práci je nárůst výkonu neznatelný, o něco příjemnější je práce s videem či fotkami a naprosto radikální změna je vidět ve hrách (Crysis Warheads na plnej kotel jede plynule, wow!). Užíval jsem si ten pocit, když člověk spustí hru, klikne na "Zjistit vhodné nastavení", ono to chvilku pracuje a pak napíše: "Nastavení změněno na: Nejvyšší výkon". Zas na čas vystaráno.

---

Včera přišel člověk dodělat ADSL od Radiokomunikací. Nejsem blázen a nechci nějaké nereálné sliby typu "16Mbit", když vím, jak ty kabely vypadají. Hezky realisticky chci 10Mbps a peníze navíc si radši zaplatím za business parametry (odstranění poruch do 24 hodin či nižší agregace). Ne že by na to běžné používání nestačil (výborný) Angel, ale 1M/256k je dnes už docela málo, nota bene pro člověka, který potřebuje přenášet velké objemy dat. Ale k věci: Člověk přišel, vše zapojil, já zapnul test – a rychlost byla 2Mbit. Kletě!

Znovu jsme vše vyzkoušeli, proměřili, restartovali – rychlost byla 2.5Mbit. Technik volal na Radiokomunikace, aby to prověřili. Povídám: Jsme pár set metrů od ústředny. Onen "první kabel" nám končí na baráku (od nás se redistribuuje do okolních několika ulic). Tak sakra... musí to bejt víc! Člověk z Radiokomunikací na dálku zkusil modem a povídal, že mu to jede skoro 10Mbit, tak že neví...Technik to zkusil přímo z modemu na notebooku – a ejhle,  8Mbps! Chyba bude někde jinde! Usnesli jsme se, že pravděpodobně v mém routeru, já podepsal předávací protokol a začal jsem se vrtat v síti.

Nejdřív jsem připojil počítač přímo k modemu. Rychlost: 2.5M Není možná! Jiný počítač přes router: 8.5M.

AHA!

Já se totiž připojoval  přes PCI síťovou kartu, která nebyla 10/100, jak jsem si myslel, ale jen 10. Stačilo vyměnit "síťovku" a bylo! Takže jsem si užíval pro změnu to, že se mi Ubuntu nestáhlo přes noc, ale za čtvrt hodiny.

---

Ovšem jsou chvíle, kdy vám ani rychlá linka nepomůže. Když jsem si připravoval prezentaci pro WebExpo, tak jsem si říkal: Nebudu přeci kvůli tomu krást PowerPoint! Chvíli jsem laboroval s Google Docs, ale to nevedlo nikam – vygenerovaný .ppt bohužel nefungoval ve vieweru a i práce s Docs není nic moc. Neustálé hlášení o tom, že se nepodařilo uložit člověku na klidu nepřidá. Tak co, řekl jsem si, použiješ OpenOffice – a vlezl jsem na web.

První co mě zaujalo byla informace o tom, že "včera vydali novou verzi OOo 3.0". Skvělé, úžasné, bezvadná zpráva, jejímž sekundárním poselstvím bylo "...a proto jede download rychlostí 3KB/s" No, našel jsem nakonec alternativní download, stáhnul OO3, nainstaloval, spustil jejich Powerpoint-clone Impress a ušmudlal prvních deset slidů.

Druhý den jsem chtěl pokračovat, otevřel jsem tedy uloženou prezentaci a zjistil jsem, že mi zmizel text a zůstaly jen odrážky. Chvilka napětí, nervozita, šok, vztek – a nakonec úleva, když jsem zjistil, že Impress jenom změnil barvu písma na bílou. Šmejd.

Všude kde to šlo jsem si nastavil "defaultní písmo". Bohužel, v každém novém textovém rámu jsem psal fontem Times24. Na nějaké barevné pozadí a veselé obrázky jsem tedy rezignoval. Bůhví, co bych nakonec v tom vieweru předvedl...

---

Když jsem psal, že se začnu stahovat z webu, tak někteří pochybovali. Ale já to myslel vážně. Na internet jsem se poprvé připojil v roce 1996. Pro net vyvíjím od roku 2001, od roku 2002 v PHP a mám toho po pravdě řečeno plný zuby. Cítím, že se nikam neposouvám, že se do práce nutím a že ty nejzajímavější impulsy mi přinášejí "věci okolo" – nové technologie, postupy a směry. Takže jsem opravdu a definitivně dal v pondělí vale webové vývojařině a od prvního ledna nastupuji jako programátor do firmy, kde se pracuje s jednočipovými počítači, hradlovými poli a kde se dělají desktopové aplikace v C#. Chci tak oddělit "práci" od "volného času" a webům věnovat jen část onoho "volného času".

A nejvíc se těším na to, že po letech prožiju vánoce v klidu s rodinou. A to se vyplatí!

Dne 22.10.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (J.Č. [openID] - Mail - WWW) 22.10.2008, 16:31:45 [X] [D]
Tak odpověď na autorskoprávní otázku by mne taktéž hodně zajímala!
A k poslednímu odstavci... gratuluji k odvaze udělat takovouhle změnu :)

[2] (#13 - WWW) 22.10.2008, 16:38:06 [X] [D]
S těmi komentáři je to zajímavé. Napadají mě argumenty z obou stran (jako asi i tebe).

Rád bych tedy diskusi odpálil tím, že pokud vím, za novinový článek vám zaplatí jednou (pokud vůbec) a pak si ho publikují dál, jak se jim zlíbí.

A dále, pokud vím, autorské právo k akademickým pracem (bakalářka, diplomka) nevlastní autoři, ale univerzity.

A teď hledejme analogie...

[3] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 22.10.2008, 16:40:38 [X] [D]
[2] Jenže jak u novinového článku, tak např. u vystupování v televizi je předem jasně stanoveno, že médium může použít vystoupení / článek tak jak uzná za vhodné a šířit ho jakýmkoli způsobem. Jaké já mám práva vůči komentářům? Dá se "odeslání komentáře" považovat za implicitní souhlas s jeho šířením?

[4] (danaketh - Mail - WWW) 22.10.2008, 16:44:24 [X] [D]
Impress je osina v zadku. Writer a Calc jsou super ale co občas předvádí Impress nemá daleko k efektům po požití LSD.

Tak hodně štěstí do nového zaměstnání.

[5] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 22.10.2008, 16:45:19 [X] [D]
[1] Nepovažuju "strávit vánoce s rodinou" za nijak přehnaně odvážný krok. Někteří programátoři to prý už zkusili a s vhodným nastavením .ini souborů to prý jde zvládnout bez problémů... :)

(Jasně, měl to být "předposlední odstavec", já vím, ale nešlo nereagovat.)

[6] (obda [openID] - Mail ) 22.10.2008, 17:05:25 [X] [D]
[3] Mnoho webů neřeší "implicitní souhlas s jeho šířením", neb například při povinné registraci (nebo při odesílání komentáře) tě donutí souhlasit explicitně. Jak je to implicitně netuším, a asi to záleží na schopnostech tvého právníka ;)

[7] (#13 - WWW) 22.10.2008, 17:12:30 [X] [D]
[3] No to je právě otázka :). A co když tam napíšeš: "Odesláním komentáře vyjadřujete souhlas s pravidly.", jak říká [6]?

[8] (Raven - Mail - WWW) 22.10.2008, 17:25:59 [X] [D]
Tak jsem se trošku popídil po odpovědi na autorská práva komentářů a výsledek je poměrně zajímavý. Pokud budeme mluvit třeba trovna o blogování, reakce na příspěvek se počítá jako tzv. "rozšíření". Komentář se tedy stává spolučástí textu. Ovšem, pokud by si někdo myslel, že na něj v tuto chvíli mám právo autor, mýlil by se. Reagující, stejně jako autor textu, se totiž publikováním na volném médiu, tedy internetu, v podstatě vzdávají práv, která, to je zajímavé, svým způsobem vlastní provozovatel webu, tedy člověk platící za pronájem prostoru. Je to sice zvláštní, ale pokud bychom to vzali ad absurdum, všichni blogeři jsou v podstatě zaměstnanci provozovatele serveru, kde se rozhodli založit si svůj blog. Ovšem, to je velmi stručné vysvětlení, takže je víceméně pravda, že autorská práva na internetu jsou o schopnostech vašeho právníka :))))

[9] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 22.10.2008, 17:34:13 [X] [D]
[8] A co když je blog na blogger.com a publikován na vlastní doméně? Komu patří texty? Tomu, kdo provozuje fyzický server (tedy Google) nebo tomu, kdo platí doménové jméno (autor)? :)

[10] (J.Č. [openID] - Mail - WWW) 22.10.2008, 17:39:08 [X] [D]
[5] Jasně, dostals mne :o) Ale tak je to správně, na podobné chyby je třeba upozorňovat, jinak se člověk nikam neposune :))

[11] (#13 - WWW) 22.10.2008, 18:12:04 [X] [D]
[8] To se mi nezdá. Když si od někoho pronajmu nástěnku a pověsím na ni článek třeba o jiřičkách, nelze přece tvrdit, že ten článek patří majiteli nástěnky.

[12] (L ) 22.10.2008, 19:07:53 [X] [D]
Autorských práv se nelze vzdát. Takže není pravda, že práva autora komentáře přejdou na provozovatele webu. Může na něj případně přejít výkon práv, či jak se tomu přesně říká, a ani to podle mě nebude pravda.

Weby se chrání větičkami o souhlasu s pravidly. Kdyby se ale někdo rozhodl dělat problémy, bude mít velké šance na úspěch. Pokud s ním provozovatel nemá písemnou smlouvu, neměl by komentář vydat jinde.

Stejně jako řada dalších věcí na internetu je autorské právo komentářů postaveno na rozumném riziku, že se neobjeví žádný blb.

[13] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 22.10.2008, 19:08:04 [X] [D]
[11] Tam je ten okamžik "pronajmu si..." Ale blogger (tím míň komentátor) si, pokud píše na nějakém veřejném systému, od nikoho nic nepronajímá.

[14] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 22.10.2008, 19:13:22 [X] [D]
[12] Jistě, proto taky rozlišuju mezi autorským právem osobnostním a výkonem práva majetkového. O osobnostním autorském právu nemá smysl diskutovat, tam je situace jasná. Otázka je jak je to s výkonem majetkových autorských práv (tj. právo šířit autorské dílo apod.) - analogicky viz práva k autorským dílům, vzniklým v rámci pracovněprávního vztahu, kde ze zákona přechází právo nakládat s dílem, pořizovat rozmnoženiny apod. na zaměstnavatele.

Opakuji: Nebavíme se o osobnostních právech. Ta jsou opravdu nepřenosná a nelze se jich vzdát, na druhou stranu zakládají autorovi, zjednodušeně řečeno, nárok pouze na to, aby mu nebylo autorství upřeno. Bavíme se o výkonu práva majetkového.

[15] (rony [openID] - Mail ) 22.10.2008, 19:47:36 [X] [D]
"Co když se rozhodnu svůj Zápisník vydat jako knížku? Můžu tam dát některé komentáře od lidí?"

tu by som si skor kladol otazku: Som povinny tam dat niektore komentare niektorych ludi? :-)

[16] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 22.10.2008, 19:58:16 [X] [D]
[15] To rozhodně ne, ale občas se někomu zadaří a okomentuje trefně, pak bych to tam rád třeba přidal :)

[17] (Erik - Mail - WWW) 22.10.2008, 21:26:55 [X] [D]
"Co když se rozhodnu svůj Zápisník vydat jako knížku? Můžu tam dát některé komentáře od lidí? Můj názor je takový, že nemohu, pokud nebudu mít souhlas, ale nejsem si tím jist.."

Môj názor je, že môžeš, a to aj bez ich súhlasu. Pokiaľ ich budeš korektne citovať, alebo parafrázovať, tak je to v poriadku.

[18] (#13 - WWW) 22.10.2008, 21:33:54 [X] [D]
[13] U veřejných blogovadel je to asi pravda, ale pokud máš zařízený vlastní hosting, tak tam je "pronajmu si". Když jsem reagoval, nedomyslel jsem veřejná blogovadla.

[19] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 22.10.2008, 22:08:56 [X] [D]
[18] A jdi ještě dál... Třeba Zápisník je hostován na Bloguje, ovšem publikován je na mojí doméně. Kdo si co pronajímá? Jak je to v takovém případě?

[20] (Roman - Mail - WWW) 22.10.2008, 22:23:49 [X] [D]
Na web som sa prvýkrát pripojil na konci roku 1993. Weby robím od roku 1995. Programujem od roku 2000. Mám toho občas plné zuby, do práce sa často nútim, ale aj napriek tomu som to ešte nezabalil. Problém vidím totiž v skôr v internetovaní, ako v samotnej internetovej práci. Napr. teraz ako toto píšem, tak internetujem. Pripojené počítače sú pliaga výkonnosti, tvorivosti a produktivity ;-)

[21] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 22.10.2008, 22:25:51 [X] [D]
[20] Odpověděl bych ti, ale odpověď by se ti jistě nelíbila. :)

[22] (Roman - Mail - WWW) 22.10.2008, 23:10:18 [X] [D]
[20] Zalezi na ake citlive miesto by si mieril. Kazdopadne, zamestnanca som si vyskusal niekedy v obdobi 2006-2007 (Regionálny informatik štátnej ochrany prírody v Nitre). Subjektívny pocit Hnil som tam. Takže som sa rozhodol že sa vrátim nazad k adrenalínovému športu zvanému web developer plný úvazok s tým rozdielom že som si našiel partnera takže sa môžem viac špecializovať a tiež máme pracovníka na ktorého vieme čo to delegovať. Nie je to stále ono ale rozhodne lepšie ako one-man show.

[23] (#13 - WWW) 22.10.2008, 23:11:05 [X] [D]
[19] Nevím právě. Celou dobu čekám na to, že přijde někdo s nějakou jasnozřivou myšlenkou, která do toho vnese světlo :). Co myslíš ty?

[24] (Roman - Mail - WWW) 22.10.2008, 23:11:53 [X] [D]
Stále som sa nenaučil poriadne písať tie číselné odkazy... ;-/

[25] (Roman - Mail - WWW) 22.10.2008, 23:16:16 [X] [D]
[21] Teraz uvažujem nad tým, či si náhodou nechcel napísať že som zasa nepochopil pointu celého článku alebo čosi také...... ...ale radšej nič nevedieť.. nevedomosť je požehnanie ktoré si cením. ;-)

[26] (frettie - Mail ) 23.10.2008, 00:27:47 [X] [D]
Práci a oddělení rodiny schvaluju, je to lepší.

[27] (Tasselhof [openID] - Mail - WWW) 23.10.2008, 10:24:42 [X] [D]
[2] Když jsem do školy odevzdával svoji diplomku, musel jsem podepsat nějaký autorský souhlas. Takže ta diplomka není až tak jasná. Doma se kouknu, co jsem to vlastně podepisoval :)


A jinak: Myslím si, že pokud budou autoři citováni, případně s odkazem na web, tak se celé to použití pěkně obchází.

Jinými slovy: Kdybych chtěl napsat třeba ještě jednu diplomku, dejme tomu na téma "Významné osobnosti českého internetu" a chtěl bych použít nějaký Arthurův text k tomu, abych čtenářům mojí diplomky pana Misantropa blíže přiblížil, tak ho přeci nemusím žádat o to, zda jeho text mohu zveřejnit. Stačí, když uvedu zdroj a autora textu.

Ale je to jenom IMHO, ale takhle nějak to funguje. Jinak by třeba diplomky těžko vznikaly :)

[28] (Tasselhof [openID] - Mail - WWW) 23.10.2008, 10:27:22 [X] [D]
BTW: Například mě a kus mého blogu už někdo do diplomky použil a já jsem se o tom dozvěděl až tehdy, když jsem googlil svoje jméno :)

[29] (Raven - Mail - WWW) 23.10.2008, 10:33:02 [X] [D]
No jo, jenže diplomka není komerční materiál :) My se, tedy aspoň doufáááám, bavíme o autorském právu, které by mohlo být zneužito třeba v prodeji. Takže pokud by někdo vzal Tvůj text z blogu, použil ho ve svojí knížce, kterou by následně vydal a prodával. Nepředpokládám, že to se s Tvojí diplomkou stane, nebo ano? :)

[30] (Tasselhof [openID] - Mail - WWW) 23.10.2008, 10:46:04 [X] [D]
[29] Člověk nikdy neví. Třeba na mojí diplomce někdo vydělá v publikaci: "Jak nikdy, nikdy, NIKDY nepsat diplomku, navíc odstrašující příklad."

Nedávno jsem četl knihu, která byla odkazů na zdroje doslova plná a všechny je odcitovala a kniha nebyla zrovna levná. (BTW "Vzkříšení pohanství" autora si nepamatuju)

Ale podívejme se na to ještě takhle: Bloggeři umírají, bohužel se to stává. Jak dohledat třeba dědice? "Dobrý den, upřímnou soustrast za vašeho nedávno tragicky zesnulého syna. Víte ... éééhm, on na internetu vystupoval jako Raven. Mohl bych použít jeho komentář, co nechal na mém blogu?"

Nebo to vezmu takhle:
Tím, že jsem někam poslal komentář, jsem ho tam publikoval. Podle mě se tím pádem moje autorské dílo stává něčím jako článkem do novin. A pokud někdo odkáže na noviny, musí se těch novin ptát? Nebo přímo autora toho článku v novinách?

Jak to dělají třeba zpravodajci? Ti pořád a neustále různě "přepublikovávají" (nádherné sloveso) něčí komentáře. Dovedete si představit takovéto zprávy?

"Jiří Paroubek dnes napsal otevřený dopis prezidentovi republiky. O jeho obsahu vás nemůžeme zatím informovat, protože se nám zatím nepodařilo pana Paroubka zkontaktovat, zda z dopisu můžeme citovat."

nebo:

"A na nedávný volební debakl ODS reagoval Vojtěch Filip v novinách Haló noviny. Obsah článku vám bohužel nemůžeme sdělit, protože redakce novin není k zastižení, stejně jako pan Filip."

... A ano: Například NOVA je komerční televize, takže svým způsobem i na zprávách vydělává

[31] (pankreas - WWW) 23.10.2008, 11:13:50 [X] [D]
Ja myslim, ze v pripade komentaru jde o souhlas s obvyklym uzitim. V pripade jineho uziti, ktere autor pri vkladani komentare nemohl predpokladat, zalezi na primerenosti a pochopitelne i vuli to nejak resit. Kazdopadne nevim, proc by vykon mych autorskych prav mel mit provozovatel technickeho reseni, pokud jsem toto explicitne neodsouhlasil za podminek, ktere me nemohly uvest v omyl.

[32] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 23.10.2008, 12:24:08 [X] [D]
[27][28][30] Zapomínáš na to, že v AZ jsou vyjmenované výjimky, kdy je povoleno přiměřené přebírání cizích aut. děl do vlastního. Mezi jinými jsou to díla vědecká (takže i diplomové práce či to "vzkříšení pohanství") a žurnalistické útvary (ono zpravodajství). Takže příklady hezké, ale z oborů, které mají ze zákona jisté výjimky.

V případě komentářů jde o "souhlas s obvyklým užitím", jak píše [31], a "obvyklé užití" je jejich šíření pomocí WWW stránek či v RSS kanálu.

Možná by stačilo opravdu ocitovat komentář a doplnit jméno/přezdívku komentujícího.

Zapeklitá otázka :)

[33] (Radek Hulán - Mail - WWW) 23.10.2008, 12:59:46 [X] [D]
"Na nějaké barevné pozadí a veselé obrázky jsem tedy rezignoval. Bůhví, co bych nakonec v tom vieweru předvedl... " -- jj, občas mám pocit, že tyto věci snad neprogramuje ani konkurence Microsoftu (Sun, Novell, atd.), ale nějaké zákeřné oddělení přímo Nejvyššího, s tím, že uživatele pak snadno přiláká ke komerčním produktům.

Zkoušel jsem v jedné firmě "ušetřit", tak se místo legalizace Wordu, Excelu a Outlooku nasadil Thunderbird, OpenOffice Writer a Calc. No tolik nespokojených lidí jsem nikdy neviděl :-) Po 2 měsících "experimentu" se zakoupila hromadná licence na Office 2007 s fantastickým Outlookem 2007, a všichni jsou usměvaví a spokojení.

True story!

PS: jsem rád, že ta naše diskuse o HW k něčemu byla, quadcore a hromada RAM je prostě pohádka, a při dnešních cenách...

[34] (karf [openID] - Mail - WWW) 23.10.2008, 15:41:48 [X] [D]
[32] Ta problematika je docela zajímavá. Já bych dokonce pouvažoval i nad tím, zda komentář na webu vůbec splňuje základní předpoklad autorského díla, tedy zda jde o výsledek tvůrčí duševní činnosti atd. (či jak to zákon specifikuje).

Kromě toho se v AZ u citací operuje nejen s pojmem "výňatek" z díla ale i s "drobnými celými díly", což by se komentářů také mohlo týkat. Ale nevím, školy nemám...

[35] (pankreas - WWW) 23.10.2008, 16:49:59 [X] [D]
[34] Ja bych vychazel ze zameru autora: pokud svuj komentar umistuje s vedomim, ze bude na danem miste zverejnen, tezko asi muze uplatnovat nejake naroky na provozovatele danych stranek. Na druhou stranu, pokud by provozovatel takovy komentar vzal a zjevne neprimerene s nim zachazel mimo tento puvodni zamer (Nova kniha! Sebrane komentare Petra Stanicka z meho webu, aneb CSS ocima praktika), situace se radikalne meni.

[36] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 23.10.2008, 16:57:38 [X] [D]
[35] Pokud sem napíšeš komentář, je jasné, že chceš, aby byl zveřejněn spolu s mým článkem (autorským dílem). Pokud já tenhle článek vezmu, dám ho do knihy a k němu připojím tvůj komentář tak, že bude jasné, že "tento článek okomentoval Pankreas těmito slovy", tak - je to nepřiměřené? :)

[37] (@Teo ) 23.10.2008, 17:19:35 [X] [D]
Nesouhlasím, aby tento můj duchaplný komentář byl uveřejněn v jakékoli knize! ;)

[38] (pankreas - WWW) 23.10.2008, 17:46:44 [X] [D]
[36] To uz jsme prave u "primerenosti", ktera je rozhodujici a jeji posouzeni se lisi pripad od pripadu.

Komentare typu, co tu ted vedeme, by v knize asi nikdo nezpochybnil.

Jine by to asi bylo, kdyby se pod tvym clankem do sebe pustili Salman Rushdie a Umberto Eco, pricemz by jejich polemika stokrat presahla rozsah puvodniho clanku:-)

Anebo pokud by nekdo pod clankem typu "Nevite nekdo, jak v C# udelat to a to" podal vycerpavajici navod a tys ho pak uverejnil zvlast.

No, ono ne nadarmo se ke smlouvam davaji ty odstavce o "svoleni k pouziti Dila a jeho sireni pisemnou, zvukovou, obrazovou, digitalni nebo jinou, i dosud neznamou formou m. m., a to po dobu 150 let od uzavreni teto Smlouvy" - asi 10x kraceno:-)

[39] (karf [openID] - Mail - WWW) 23.10.2008, 19:03:23 [X] [D]
[38] Ano, komentář "linux ruleezzz" za autorské dílo snad nikdo považovat nebude. Otázka je, kde je ta hranice, od kdy je komentář autorským dílem?

Další věc - kdyby se pod článkem do sebe pustili Salman Rushdie a Umberto Eco, přičemž jeden z nich by publikaci povolil a druhý ne, nedávalo by dílo jednoho bez druhého smysl. Čili by šlo vlastně o kolektivní dílo, na které AZ taky myslí, a to tak, že na něj pohlíží podobným způsobem jako na dílo zaměstnanecké... hmm?

[40] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 23.10.2008, 20:42:24 [X] [D]
[39] Jenže tady je dílem, o které jde, ten článek. Ten dává smysl i bez komentářů. Na druhou stranu komentář bez článku většinou smysl nedává. Ani kdyby se dohadovali Eco s Rushdiem (pokud by to bylo k článku. Pokud by to bylo offtopic, není důvod je do knihy dávat).

[41] (pankreas - WWW) 24.10.2008, 03:22:03 [X] [D]
"Čili by šlo vlastně o kolektivní dílo, na které AZ taky myslí, a to tak, že na něj pohlíží podobným způsobem jako na dílo zaměstnanecké... hmm?"

Ach nikoliv, nebot zamer takovy nebyl. Srovnani: Zplodim nesmyslny clanek do novin, po nemz rozhorcene zareaguji U. E. i S. R., jiz se pak dostanou do vzajemne polemiky a zplodi pak jakysi dialogicky esej stoleti.

Ackoli je noviny otiskuji na pokracovani, ackoli jsou oba v Zaslanu a ja jsem kmenovy autor, ackoli pak jim noviny plati standardni honorare ZA ZVEREJNENI TEXTU V NOVINACH, neznamena to ani nahodou, ze pak tento dialogicky esej vydavatel novin vezme a bez ptani otiskne knizne, na cemz vydela majlant. Protoze to nebyl publikacni ZAMER, se kterym oba dva protagoniste do tech novin prispivali.

A pro [8]: Majitel rotacky a dodavatel papiru je na tom stejne jako vydavatel novin:-)

[42] (pankreas - WWW) 24.10.2008, 03:34:24 [X] [D]
[40] Ano, to je prave otazka te primerenosti.
Jako u vetsiny lidskeho konani, je potreba k veci pristupovat individualne a vazit - nas svet neni jasne definovana rule: define A, define B, if A, then B. I kdyz vim, ze by mnozi IT magori zakony a jina lidska pravidla tak radi videli.