Nové (usnesení k) Wave se starým obsahem...

Tak vám povím, když jsem si četl ten zápis, tak první věc, na kterou jsem si vzpomněl, byly přehrávkové komise.

Naprosto stejné řeči o závadové mládeži, naprosto stejné kecy o nihilistické hudbě a naprosto stejně zprasený překlad textu... Za bolševika se nám snažili vsugerovat cosi o "punkové kapele šest pistolí, která propaguje nacismus". Dneska mluví Zelenka o "ultralevicových Primal Scream, kteří propagují nacismus", a futruje to překladem, který pořídil pravděpodobně InterTran a redigovala ta holka, co překládala texty Tokio Hotel. Posuďte sami – originál + Zelenkou čtený překlad (vybrané perly):

Your soul don't burn You dark the sun – Vaše duše hoří
You rain down fire on everyone – Ať sype oheň na každého
Scabs police government thieves - Stávkokaze, policii, vládní zloděje
Venal psychic amputees Your parasitic, Your syphilitic – Parazitický syfilitiky

Swastika eyes, she got swastika eyes – Máš oči hákového kříže

I'll vent my spleen
I'll keep my dreams
My flesh my bones my soul i own
My mind's a weapon immune from infection
Blood in my eyes my vision is clear – Má vize je jasná

Your parasitic, your syphilitic

Swastika eyes, she got swastika eyes

I see your autosuggestion psychology – Vidím tvoji autosugesci
Elimination policy, a military industrial illusion of democracy – Zbavení se politiky, iluze demokracie
Swastika eyes swastika eyes swastika eyes

Vypadá to, že to překládal jakýsi člověk Hodboďovského typu (holínky či hodinky, bába nebo sníh, politika eliminace vs. "zbavení se politiky" – všechno rovno, vše mu přišlo významově naprosto shodné). Pokud vás to zajímá, takhrubý překlad toho textu, tentokrát bez lapsů typu "don't burn – hoří", najdete v diskusi na iDnes.

Odbočím: Můj známý DJ mi ukazoval kdysi papíry k přehrávkám v 80. letech. Musel tam mít české překlady názvů písní. Zaujal mě jeden: "Wanna be startin' something" bylo přeloženo jako Wanna, tak už začni!

Mno, zpět k Radě. Je jasné, že mládež, a to především ta, která rozhodně není naší budoucností, potřebuje pozitivní vzory, nikoli podobné dekadentní a nihilistické texty... To věděl už soudruh Kojzar, to Medek neobjevil nijakou novinku.

Na druhou stranu – obávám se, že tuhle neuvěřitelně ubohou a průhlednou záminku útoku na Wave, jakou podobně překroucený text je, nakonec stejně všichni přejdou mlčením a Wave přeci jen padne. Jaklová mu jde po krku jak slepice po flusu, zezadu ji kryje Zelenka, věrný pobratim z ODS, a Medek se viditelně třese na místo generálního ředitele... A až se tak stane, tak si na nějaký zprzněný překlad nikdo nevzpomene.

Krucinál!

(a na závěr řízné slovo dne: Dopis Daně Jaklové)

Dne 25.10.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (hOst ) 25.10.2008, 03:55:20 [X] [D]
Swastika eyes, she got swastika eyes – Máš oči hákového kříže!

Sieg heil! :)

[2] (Kačer [openID] - Mail ) 25.10.2008, 10:32:15 [X] [D]
Ještě jedna pěkná citace z doslovného přepisu z digizone (http://jdem.cz...k3#www.digizone.cz):

"Já se přiznám k tomu, že když jsem se dozvěděla o tom, že Český rozhlas jako médium veřejné služby vysílá dvě hodiny, a teď navíc je to ještě více, protože je to dvouhodinovka v pátek i v sobotu, v angličtině, bez překladu a nejde o jazykový kurz, tak jsem byla šokována. Protože nikde v zákoně není k tomuto vysílání opora."
- Dana Jaklová, místopředsedkyně a mluvčí Rady ČRo

[3] (Johnny [openID] - Mail - WWW) 26.10.2008, 07:13:11 [X] [D]
He he! Založme nějaký protest!!

[4] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 26.10.2008, 14:08:04 [X] [D]
[3] Teď? Teď je pozdě, protestovat se mělo když Jakla sekla poprvý. Však víš... :)

Ale jinak esi chceš, tak můžeš: http://www.digizone.cz...-rady-cro/

[5] (Jiří Bureš - WWW) 27.10.2008, 17:13:15 [X] [D]
Už pár dní se snažím dát si dohromady to, co se teď děje kolem radia Wave a mj. i toho, co se dělo kolem Radiožurnálu po 1. lednu 2008. Pořád v tom cítím určité souvislosti. Ale nechci se ukvapovat.

[6] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 27.10.2008, 19:21:39 [X] [D]
[5] Jiří, souvislosti vidíš správně. Obojí má totiž stejnou příčinu. Proto jsem byl tak ostře proti tomu, co předváděl iProtest, proto jsem od začátku tvrdil, že příčiny jsou jinde a že "dovolávat se Rady" (nebo PSP ČR) je medvědí službou, proto jsem od počátku říkal, že Tachecí není exces, ale důsledek jiných, méně viditelných změn jinde... Ale v revolučním nadšení při svrhávání neoblíbené ředitelky se tak snadno zapomíná, co je příčinou a co následkem. :)

To, že si Rada dělá co chce (či lépe řečeno co chtějí jisté lobby) je jasné už od doby "vypoklonkování" Kotrby a Zelenkovy instalace. První zářez na pažbě má už z března 2007 (viz odkaz), už tehdy šlo tušit, o co v té hře jde. A o to víc mě s*re promarněný potenciál iProtestu. Možná že teď je moje averze k tomu spolku jasnější. ;)

[7] (Jiří Bureš - WWW) 27.10.2008, 19:41:39 [X] [D]
Já se hlubším bádáním v 1. Q 2008 nechtěl moc zabývat. Mně stačilo, co se z Rž stalo po 1. lednu. A proto jsem dost energie věnoval "boji" proti změnám, které nastaly. Víc jsem nechtěl, neuměl a proto ani nemohl udělat. To co se děje kolem Wave mně více méně potvrzuje, co si o vedení rozhlasu (a taky kolem mnoha věcí v tomto státě) myslím. Opravdu nevím, co se musí stát, aby se něco změnilo (i když asi vím, ale to se mi moc nelíbí).

[8] (Yuhů - Mail - WWW) 29.10.2008, 14:22:22 [X] [D]
Psi se perou o kost. Vezmi kost, a přestanou.

[9] (Honza Krýzl - Mail ) 29.10.2008, 21:28:26 [X] [D]
ty budeš určitě nějaký intelektuál, určitě budeš taky pěknej ptáček, když kryješ tyhle agenty Wallstretu (nebo možná přisluhovače Vatikánu), snažíte se schovat za nějaké básničky v američtině, ale na nás si nepřijdete, strojový překlad vás usvědčí ze lži a stejně poctivý pracující již dávno prohlédl lživou fasádu nové Wlny se starým obsahem