Weby co už nestihnu

Máte-li někdo čas a chuť udělat nějaký web a nevíte zrovna jaký, zkuste třeba ten můj...

Člověk takhle občas narazí na službu, u které si říká: Jé, to by se mi hodilo, kdyby to fungovalo i v ČR. Sice Caymanislander remcá, že nemá smysl dělat české klony, ale já si myslím, že to smysl má, minimálně v případech, kdy je jazyková bariéra zásadní překážkou pro využití originálu. Nejde o to, aby autor slíznul smetanu na malém českém písečku. Nejde o žádnou ztrátu morálky ani osobního kreditu. Jde o to, že (například) PayPerPost v českém jazyce nefunguje a na česky psaný blog ho nelze nasadit. Přitom je to nápad zajímavý a určitě by své uživatele našel.

A tady se objevuje přímo Kajmaní otázka: Co dělat? Nechat to být a smířit se s tím, že "taková služba v ČR prostě není", nebo udělat podobnou službu pro český trh (a poslouchat, že "jde jen o kopii")? Obojí má své pro a proti... Pokud to nechám být, tak si ušetřím prostředky a síly pro vymýšlení něčeho originálního. Na druhou stranu jsou tu nevýhody: Služba stále nebude a existuje tu riziko, že vymyslím něco tak originálního, že to bude k ničemu. Často totiž snaha vymyslet něco původního končí jako v Borovského epigramu: Není nad původnost, každý po ní touží – lidi chodí po mostě, to já půjdu louží!

Když se rozhodnu převzít princip a postavit na tom českou službu, tak jsem, z hlediska světového vývoje, nic nikam neposunul a nic nového nevytvořil. Na druhou stranu je výsledkem česká služba pro české uživatele, a já si nemyslím, že  by to bylo zas tak málo. Jistě, není to zboží, na kterém bych vydělal majlant a ohromil světové trhy. Ale o to ani nejde; nikdo přeci nebude ohromovat svět nepůvodní službou. Na druhou stranu jazyková bariéra rozhodně existuje a je, dle mého názoru, lepší udělat jeden slušný český klon globální služby než nadávat, že se na českém webu nic neděje, nikdo tu nové služby nepoužívá a "soutěže popularity" usnuly u kategorií jako je "freemail roku".

Ale teď k věci. Právě o ten PayPerPost CZ mi jde. Psal jsem o tom už před časem, dokonce jsem si i  domény pořídil. Ale není čas, není nálada a není chuť. Takže dávám tu myšlénku do placu a nabízím: Pokud někdo podobnou službu udělat chce, dostane ode mne ty domény darem, když slíbí, že tu službu udělá. 

Anebo taková srandička... Hlas lidu. Web, kam přijdu a položím otázku typu "ANO-NE". No a VOX POPULI zahlasuje. Podobných webů je teď všude jak hub po dešti, bohužel zase: Jazyková bariéra. Jasně, pro spoustu lidí to není problém, ale těch je tak 20%. Co ten zbytek, těch 80%, co si vystačí s českým webem? (Argument libo? Prosím: Kolik českých uživatelů používá "globální" službu blogger.com a kolik jich je na českých blogsystémech? A proč asi?) Nechcete někdo udělat takovouhle kravinku? Medhi, tobě by se třeba hodila do portfolia, ne? :)

Já bohužel nemám čas, chuť ani sílu. Dělám teď dvě jiné kravinky a docela to dře (popravdě: Dost to dře a nechce se to hnout). Jestli někdo z vás chuť, čas a sílu má, tak prosím, nápady jsou mu k dispozici (a domény přidám...)

Dne 26.10.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Cayman [openID] - Mail - WWW) 27.10.2008, 00:10:41 [X] [D]
Já vím, že někdy moc remcám, ale myslím si, že "jen" kopírovat zahraniční řešení nikomu moc nepomůže.

Jestli tobě nebo někomu PayPerPost služba chybí (mimochodem, někdo ověřil, že je za to penalizace od Googlu), tak proč jim nenapsat jednoduchý business plán na lokalizaci jejich stávajícího prostředí? Jen na češtinu by asi neskočili, ale kdyby se jim nabídla současně i lokalizace do PL, RU, NJ, SP,..., tak by se tím jistě zabývali, česká verze by byla součástí globálního řešení, ČJ autor by se mohl možná stát i členem jejich týmu. Nebyla by to lepší motivace?

Je to stejné s každou další globální službou, která (zatím) není v češtině - udělat kopii a znovu "vymýšlet" vymyšlené nebo nabídnout lokalizaci? Každý si musí vybrat, čím bude ztrácet čas a já jsem rád, že alespoň Ty na to čas nemáš :-)

PS: Asi víš, že Blogger.com je již dávno lokalizován do mnoha jazyků včetně ČJ.

[2] (danaketh - Mail - WWW) 27.10.2008, 00:11:36 [X] [D]
Přiznám se, že už tehdy jsem na tom PayPerPost začal dělat ale kvůli různým zakázkám s tím hýbu jen velice pomalu (opravdu velice pomalu). Navíc jsem to ani nezamýšlel jako budoucí projekt ale čistě jako praktickou úlohu na procvičení některých implementací. Ale možná jednou pošlu odkaz na funkční a dokončený projekt, pokud ještě budeš živ a při smyslech (a jestli bude v té době existovat internet) :)

Rád dělám něco co má nějaký smysl, bohužel sám vymýšlím neuvěřitelné pitomosti, takže většina věcí zůstává "na papíře".

[3] (danaketh - Mail - WWW) 27.10.2008, 00:22:42 [X] [D]
[1] Nevím jak je to zrovna s PayPerPost ale některé služby se k návrhům dalších lokalizací staví prdelí místo čelem. Odpovědní tam nedokáží pochopit, že existují lidé, kteří nejsou zcela zběhlí v anglickém jazyce.

Bylo by to rozhodně jednodušší než vše budovat od základů a pěkně pod jednou střechou.

[4] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 27.10.2008, 00:32:54 [X] [D]
[1] Je několik důvodů, proč tenhle postup nefunguje, a je několik důvodů, proč to nebudu dělat já.

- Globální služby většinou na takové lokalizace kašlou. Důvody jsou různé - od toho, že autoři od počátku nepočítali s tím, že by kdy lokalizovali (a mají vše natvrdo nabušené v plain ASCII, přinejlepším v kódování ISO-8859-1) přes "nejsme schopni poskytovat podporu" až po "kašleme na trh s milionem lidí, to se nám nevyplatí". Prakticky ověřeno asi na osmi službách: Zájem o lokalizaci nulový.

- Jsem programátor, vývojář, "spisovatel programů" či jak to nazvat. Nemohu (a ani nechci) psát business plány, natož poskytovat podporu, pro každou webovou službu, která se mi líbí. Přesto jsem schopen si napsat nějaké klony "pro radost", přesně tak jak je chci mít, a případně je nabídnout k používání (třeba pod DPL). Takže: Ne, mne rozhodně představa toho, že budu "součástí globálního řešení" nijak nemotivuje. :)

Když se tak podívám po "dvanula" krajině, tak jen máloco je česky, lokalizováno apod. A pokud je, tak komunikace probíhá buď v angličtině, nebo v "jazykovém ghettu" (napadá mě třeba Facebook). Jak tento problém vyřeší "lokalizace globální služby"?

PS: Ano, vím o tom. Když jsem v roce 2003 spouštěl Bloguje, tak Blogger ani nesnil o tom, že by nějakou češtinu kdy nabízel. Některé funkce dokonce češtinu vyloženě mršily. Ostatně ještě před nedávnem neuměl ani správně převést titulek na SEO-friendly URL a české znaky prostě vynechával (esk-znaky-prost-vynechval). Mohl jsem jim místo psaní Bloguje poslat byznysplán a dělat pro ně lokalizace... A taky jsem mohl šmrdlat vizitky v Corelu, naplňovalo by mě to asi tak stejně. :)

[5] (Cayman [openID] - Mail - WWW) 27.10.2008, 01:03:37 [X] [D]
[4] Tak to jo, jestli ti někdo napsal, že "kašleme na trh s milionem lidí...", tož to bych se asi naštval ;-)

Já měl zatím spíše opačné zkušenosti a většinou firmy nějakou takovou nabídku na spolupráci přivítaly. Je ale fakt, že to nebyly žádné světové projekty typu FaceBook.

[6] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 27.10.2008, 01:22:02 [X] [D]
[5] Poslední dobou se setkávám s podobným přístupem čím dál častěji. Dokonce jsem zaslechl, že nejmenovaný anglicky hovořící účastník nejmenované české vývojářské akce navrhoval, aby příště stejná akce proběhla s přednáškami v angličtině, protože (necituji doslova) "do deseti let zůstane na zemi jen pět jazyků, takže nemá smysl debatovat v jiném jazyce než v angličtině". A myslel to vážně!

Ačkoli mi nedělá problém používat anglicky komunikující služby, tak mi dělá silný problém představa, že se někoho takového doprošuju, aby milostivě udělal mutaci v češtině. Připadá mi to nedůstojné, ještě míň důstojné než udělat jinojazyčný klon.

[nadsázka]Asi jako kdyby levák žádal nadnárodní nůžkový koncern o "levoruké nůžky" a dostal odpověď: "... se nauč!" Má si udělat vlastní "obrácené" nůžky (pouhá kopie, nic nového přeci!), nebo má místo toho radši sedět, vymýšlet něco originálního (například mandl poháněný veverkou v kruhu) a stříhat si papír na výkresy našišato pravorukými nůžkami?[/nadsázka]

[7] (rarouš [openID] - Mail ) 27.10.2008, 07:13:56 [X] [D]
[6] Myslím, že přesnější je: "do sta let 3 jazyky" :)

[8] (Lokutus - WWW) 27.10.2008, 12:44:49 [X] [D]
He? A proč vymýšlet třeba nové frameworky, když jich už je dost? Nebylo by lepší těm stávajícím nabídnout podporu, úpravy, portace apod.?

Každému přeci vyhovuje něco jiného a když to někoho baví a najde si to své zájemce, tak proč ne?

Upřímě nechápu tyhle snahy bagatelizovat něčí práci a zavrhovat ji jen proto, že to vymyslel už někdo jiný. Myslím, že rozvoj jde ruku v ruce s napodobováním a vylepšováním již stávajícího.

[9] (Martin Hassman [openID] - Mail - WWW) 27.10.2008, 13:30:54 [X] [D]
[8] Psát znovu něco, co už tady už mnohokrát bylo prostě MUSÍ být zbytečné.

Tedy pokud náhodou na trhu plném mnoha webových prohlížečů nenapíšete prohlížeč Mosaic, který ten trh během dvou let totálně rozválcuje, zapíše vás do dějin a vy vyděláte milióny.

Nebo pokud na trhu plném internetových vyhledávačů nepodstavíte stýprvní vyhledávač, nenazvete ho Google, nestanete se jedničkou, nevyděláte milióny a....

No prostě dělat něco, co tu už bylo musí být zbytečně a nikdy z toho nic nebude že? 8-)

[10] (Lokutus - WWW) 27.10.2008, 14:09:28 [X] [D]
[9] Anebo přijít na přeplněný trh s mobilními telefony, smartfouny, či PDA s telefonem, který nic moc neumí, ale je prý úžasně cool. :-D

[11] (Cayman [openID] - Mail - WWW) 27.10.2008, 16:25:37 [X] [D]
Asi si jen nerozumíme, ale je nesmysl srovnávat prohlížeč Mosaic nebo vyhledávač Google s tehdejším trhem vyhledávačů, příp. iPhone nebo Android se stávajícím mobilním trhem. TO je snad něco úplně jiného, jak čistě okopírovat služby jako PayPerPost, TinyUrl, Twitter, Adsense,....

Co nového, kromě češtiny, přinesou ty kopie? Není to opravdu plýtvání materiálem, tj. schopnostmi chytrého vývojáře, který by se mohl opravdu rozvíjet, kdyby se věnoval něčemu originálnímu, jak jen kopírovat a kopírovat?

Proti tomu "dělat něco, co tu už bylo", příp. dělat něco, co tu již je, vůbec nic nemám, když se to udělá lépe, přidají se lepší a kvalitnější služby. To není kopírování, ale inovace ;-)

[12] (Martin Hassman [openID] - Mail - WWW) 27.10.2008, 16:36:27 [X] [D]
[11] Ten hloupý Mosaic rozhodně nebyl lepší než některé jiné prohlížeče před ním. Natož inovace. A přece se ujal.

[13] (#13 - WWW) 27.10.2008, 16:55:33 [X] [D]
[10] Anebo přijít na trh politických programů se starou dobrou komunistickou (ještě dost blbě okopírovanou) agitkou a získat 13 hejtmanů a 23 senátorů...

[14] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 27.10.2008, 16:57:40 [X] [D]
[11] "Co nového, kromě češtiny, přinesou ty kopie? Není to opravdu plýtvání materiálem, tj. schopnostmi chytrého vývojáře, který by se mohl opravdu rozvíjet, kdyby se věnoval něčemu originálnímu, jak jen kopírovat a kopírovat?" - Není. "Jen čeština" není tak málo, to zaprvé, a zadruhé: Co by čeští uživatelé, ten "střed Gaussovy křivky", používal, pokud by tenhle přístup byl maximou? Co by z .cz služeb zůstalo, kdyby se "jen čeština" dala na úroveň "plýtvání materiálem"?

Caymane, vemte na vědomí, že 80% uživatelů nepotřebuje "za každou cenu originální služby" a je jim to i jedno. Chtějí služby, které na ně budou mluvit jejich jazykem, budou zasazeny do jejich kulturního kontextu a budou nabízet setkání s lidmi ze stejného prostředí. To první je možné vyřešit lokalizací (pokud vás tedy globální provozovatel nevyfakuje jako nezajímavého, a to se pravděpodobně stane, protože když už lokalizují, tak pro Čínu, Indii nebo jižní Ameriku, tam to má smysl!) - ovšem jak chcete vyřešit kulturní kontext? Zapomeňte prosím na multikulti, tady jde o průměrné uživatele, kteří by rádi využívali moderní služby, ale anglicky neumí (z nejrůznějších důvodů) a když se zeptají na radu (třeba), tak očekávají, že jim poradí někdo, komu rozumí. Typicky: "Čím vyčistím skvrny od manžela? - Try the amazing XXXX cleaning solution" - hezké, ale k ničemu, protože XXXX solution se prodává jen v USA. A Caymane, vraťte se myšlenkou zpátky na začátek: Pro 80% uživatelů je něco takového nepotřebné.

Víte, vaše myšlenka je pochopitelná a souhlasil bych s ní, pokud bych neznal praxi. A praxe je taková, že těch 80% uživatelů bude mít buď k dispozici 50 služeb, co jsou "jenom české kopie", nebo budou mít jednu originální. Co prospěje v konečném důsledku rozvoji českého internetu víc?

[15] (Lokutus - WWW) 27.10.2008, 18:16:34 [X] [D]
[11] Řekl bych (ale možná kecám, opravte mě kdyžtak), že i ty české kopie světových služeb přináší zhusta inovace. Například jdem.cz má oproti tinyurl.com pár doplňkových služeb navíc, jestli se nepletu.

[16] (Lokutus - WWW) 27.10.2008, 18:21:55 [X] [D]
[11] A kromě toho, spousta z těch služeb si své uživatele již našla, a ti rozhodně neřeší, jestli je to jen kopie již stávajícího.
Co bylo dříve? Myspace.com, nebo lide.cz? A kolik je vlastně ve světě takovýchto komunitních služeb, kde se lidé setkávají, kecají, odkazují na sebe navzájem, známkují se apod.? Proč není jen jedna?

[17] (Cayman [openID] - Mail - WWW) 27.10.2008, 18:55:29 [X] [D]
[14] "Co by čeští uživatelé, ten 'střed Gaussovy křivky', používal, pokud by tenhle přístup byl maximou?" Víš, co by bylo, Arthure, nejlepší? Kdyby se raději učili anglicky :-)

Ne vážně, chápu, jak to myslíš a souhlasím, že je zde trh i potenciál. Mně šlo o to, zda to není plýtvání časem a energií schopných lidí. Ale to záleží na úhlu pohledu, někomu stačí ten malý český trh. Mně ne a jsem rád, že např. děti doma si samy našly tehdy ještě anglický Facebook.com, Myspace.com a Blogger.com, Digg.com, Twitter.com...

[15] - možná ty české kopie obsahují něco nového, já každopádně nikdy nebudu využívat ani jdem.cz ani jiné "kopie", neboť problém je, že jsou jen v češtině. Možná, kdyby je zase někdo okopíroval a nabídnul AJ verzi na .com doméně ;-)

Na jednom se ale jistě všichni shodneme - mnohem jednodušší je "vyvinout" něco českého, když mám vedle ukázkový vzor, jak to má vypadat a jak to má fungovat, že?

[18] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 27.10.2008, 19:42:14 [X] [D]
[17] Jen paralelku, drobnou: "Najlepszie by bylo, kdybyse Czechowe uczilj nemecky, herr Dobrowskj!" ;)

Nejde o trh, nejde o potenciál. Jde o to, že z jedné strany huhlají publicisté a lidé od IT, že český internet je pět let za opicema, že tu nejsou služby, které jsou v cizině běžné, na druhou stranu "zpřístupnění" takové služby v ČR vyvolá vlnu kritiky pod heslem "neoriginální, kopie, kdyby radši...". Nejde o to, jaký je tu trh a jestli někomu stačí nebo ne. Vůbec ne. Osmdesáti procentům lidí bude tenhle trh stačit vždycky. Mně osobně jde ale o něco jiného. Mně totiž připadá lepší zapálit svíčku než nadávat na tmu, jestli mi rozumíš... :) Viz můj starší (ale koukám stále platný) článek http://misantrop.eu...jde.php

S tím závěrem až tak docela nesouhlasím. Leckdy je znalost "jak to dělají jinde" na překážku vlastní tvořivosti. Viz příklad s muzikou: Když jsem poslouchal hodně hudby, nebyl jsem schopen dělat vlastní. Neustále mi totiž zněly v hlavě cizí melodie. A něco podobného je s "obkreslováním vzorů". Někdo se možná spokojí s tím, že udělá kopii 1:1, já chci dojít ke svému výsledku svou cestou... Ale jednu výhodu to přeci jen má: Mohu se vyvarovat stejných chyb (a nadělat jiné). :)

[19] (Krígl ) 27.10.2008, 19:51:05 [X] [D]
[17] Ale Váš přístup je také plýtváním časem a energií schopných lidí, jen se na to podívejte z jiného úhlu:

Osobně bych žádnou podobnou službu nebyl schopen naprogramovat, ale z výše zmíněných alternativ je mi podstatně bližší činnost typu "zbastli pár PHP skriptů, dokopej je k základní funkčnosti a sleduj, jestli se to ujme" než "udělej byznys plán (jak se to dělá? co mám použít, abych zaujal kravaťáka z marketingu?) a sežeň překladatele do pěti jazyků (z Balkánu jen unijní část mínus Bulharsko a Slováci, Moldavani, Ukrajinci a Bělorusové odkázáni na jazyky svých větších bratrů, Pobaltí zcela vynecháno) a všechno to nějak zorganisuj a přežij". Váš návrh je zajisté fajn, ale pro úplně jiné lidi. Programátoři a webdesignéři prostě budou dělat svoje, průnik mezi nimi a lidmi se schopnostmi zařídit druhou variantu asi nebude tak velký. Pokud svou kopii cizí služby udělají dostatečně kvalitní a podobnou originálu, může je zahraniční velikán koupit jako už rozjetého a nepominutelného hráče na místním písečku, místo řešení nejistých investic do regionu, o němž si ani nejsou jistí, zda se jim vyplatí.
Teď k tomu ještě přidejte něco typu "Better to reign in Hell, then serve in Heav'n" či "lepší je být první v Galii než druhý v Římě" - část lidí s organisačními schopnostmi a ambicemi bude raději Arthurem Dentem než Taťánou le Moigne.

"Kdyby se raději učili anglicky" Uf, to by sice bylo pěkné, sám jsem to provedl do té míry, že už začínám být něco virtuální emigrant, ale asi jste ze země a z českého internetu příliš dlouho mimo. Stačí občas (fakt jen občas a na chvilku - škodí to zdraví) nahlédnout do diskuse na iDnes, blog.cz, Lidé a pár dalších, aby bylo jasné, že by se předně velká část zdejších uživatelů měla raději učit česky, za druhé že nemálo z nich nejspíš nezvládne ani to.

Sám použiju bez problému anglickou službu, než abych narazil u nějaké lokalisace na "systémové téma", ale pro většinu lidí bude tohle průchodné tak pro generaci narozenou teď.

[20] (Cayman [openID] - Mail - WWW) 27.10.2008, 19:56:53 [X] [D]
Já to nemyslel jako zásadně odsuzující kritiku, jen jsem cítil potřebu vysvětlit ten můj příspěvek, na který jsi odkazoval :-)

Každopádně, k tématu bych doplnil, že Arthurova nabídka s tím převodem domén zdarma za to, že to nekdo rozběhne je příkladná a jen tak se nevidí.

Kdo by se tedy na to chtěl vrhnout, tak bych jen doporučoval neomezovat se jen na PayPerPost, ale minimálně v analýze již počítat s dalším rozšířením a na závěr nabídnout novou integrovanou službu se všemi možnými reklamními formáty. Kromě placených článků (PayPerPost) by se současně daly nabízet placené linky (TLA), příp. i kontextová, či obecná reklama, či i zápis do katalogů. No a nová, originální služba je tu :-)

[21] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 27.10.2008, 20:00:47 [X] [D]
[20] Ale já bych řekl, že si rozumíme... :) Akorát jeden říká, jak by to mělo být a druhý "jak by to šlo" :)

Moje původní idea, viz ten odkaz v textu, nebyla "pouhé PPP". Spíš jako místo pro setkání bloggerů se zájemci o recenze, a byl k tomu přihozen i koncept jakéhosi "etického kodexu": http://misantrop.eu...adu.php

[22] (Lokutus - WWW) 27.10.2008, 21:28:25 [X] [D]
[20] Vy jste asi nikdy nezastával pozici projektového manažera, že ne. :-D

[23] (Cayman [openID] - Mail - WWW) 27.10.2008, 22:03:01 [X] [D]
[22] Vy, my, oni, ony,... na webu si snad všichni tykáme. Já jsem zastával pozic, to bys nevěřil - i pozici Project Magora. Ta je jedna z nejlepších, zeptej se své přítelkyně :-)))

[24] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 27.10.2008, 22:46:38 [X] [D]
[23] "na webu si snad všichni tykáme" - a já doufal, že všeobecné a všeobjímající tykání coby symbol průkopnických časů, kdy na webu bylo sto lidí, všem bylo pětadvacet a všichni se znali, je už pryč. :)

[25] (Radim Hasalík - Mail - WWW) 28.10.2008, 21:29:45 [X] [D]
Martine, myslím, že trend je jasný - česky hovořící Google, Facebook ukazuje jasně. Český internetový trh je pro zahraniční provozovatele zajímavý. Vytvořit přeloženou verzi není tak drahé. Osobně spíše doporučuji vytvářet věci nové než klony. Dříve nebo později se totiž může stát, že původní provozovatelé zavětří šanci a svoji službu si nechají přeložit. A potom už nebude důvod využívat českou verzi (nebo ty bys snad používal český facebook, kde by bylo jen omezené množství Čechů?).

[26] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 28.10.2008, 21:52:26 [X] [D]
[25] Jojo, zahraniční provozovatelé se na český trh přímo derou, ostatně i snaha Googlu získat za každou cenu lokální doménu gmail.cz hovoří za vše. ;)

Ale vážně: To co já používám nebo nepoužívám je celkem punťa, protože o to nejde. Jde o to (a teď mám pocit, že se opakuju, ale když se opakují stejné komentáře, musí se opakovat i stejné odpovědi), že kdyby byl CZ web omezen jen na originální služby a zahraniční služby, tak je za opicema nikoli pět, ale deset let. Ostatně, Radime: K čemu je Brouzdej, když máme blogger.com, aneb "Ty bys snad používal český blogovací systém Brouzdej, kde by byl jen Insolitus?" ;)

[27] (Misha [openID] - WWW) 29.10.2008, 10:58:35 [X] [D]
Problém je často taky v tom, že někdy autor kopie vůbec nepobere smysl původní myšlenky a přestože nápad zkopíruje, nějakými tajemnými cestami se stane, že je kopie úplně jinde (čti v prdeli) než originál - http://www.czechidea.com/?p=10

Proto díky za dobré kopie!

[28] (Hellish - Mail - WWW) 29.10.2008, 11:17:16 [X] [D]
Rozjela se tu zajímavá diskuse. Tak se taky přidám se svým názorem.

Podle mě se to nedá zobecňovat. Nedá se říct, že české kopie mají/nemají smysl. To je různé projekt od projektu. Navíc není kopie jako kopie. Některé kopie jsou skutečně "jen lokalizací", jiné kopie jen "přebírají" myšlenku, ale implementaci si udělají po svém. A ta implementace klidně může být lepší než originál.

Já osobně dávám přednost originálním projektům, nebo alespoň kopiím s originální implementací či myšlenkou, ale na našich názorech prd záleží. Pokud mají uživatelé o české kopie zahraničních služeb zájem, asi má smysl je vytvářet.

[29] (Radim Hasalík - Mail - WWW) 29.10.2008, 11:55:30 [X] [D]
[26] Jenže Bloguje a Brouzdej přišlo na trh v době, kdy zahraniční systémy nemluvily česky. Pokud si dobře vzpomínám, tak Blogger.com byl do češtiny uveden loni. Pro mnoho uživatelů je angličtina ještě překážka.

[30] (Yuhů - Mail - WWW) 29.10.2008, 13:58:07 [X] [D]
K těm lokalizacím: skoro dva roky jsem lokalizoval pro Google. AdWords, AdSense a tak. Google JE firma, která myslí na lokalizace. Má na to tým, podporu a rozhraní.

Ale stejně, je to hrůza. Špatná podpora překladů, nic se nestíhá, nesmyslné termíny, pak se překlad stejně rok a půl nenasadí. Kryptokomunikace, všechno tajný (čti "nechci to řešit"). Překladová databáze rok nestíhá, ale nejsou inženýři, aby to opravili. Čtyřikrát za rok se změní manažer, který zase netuší, která bije. Nejde o to, že to byl zrovna Google. Všude je to stejné: do oddělení lokalizace se v centrále odsouvají neschopní lidé, protože tam tolik nejsou vidět.

Ztráta času, tohle lokalizování. Je lepší udělat si českou kopii, třeba kopii AdWords. Pravdu díš, Arthure: o nedokonalých kopiích už jsem leccos slyšel.

[31] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 29.10.2008, 15:10:11 [X] [D]
[29] Velmi správně, Radime. A co se stalo s Brouzdej, Bloguje a dalšími, když byl Blogger počeštěn? :)

Stejně tak já nepíšu o "kopii Facebooku". Já píšu (a mnohokrát jsem to zopakoval) o Web2.0 službách, které NEJSOU k dispozici (nebo ani použitelné) v CZ. Všeckny ty srandičky a weby, co jich je plné Mashable, jestli mi rozumíš. :)

[30] Děkuju. Těžko bych hledal kvalifikovanější odpověď na [1]. :)

A s tím AdSense mi Yuhů připomněl další věc, která tu nepadla: "Tato služba není dostupná z vašeho regionu". Co v takovém případě, milí zastánci "originálních myšlenek"? Vy si zaplatíte US proxy a nezajímá vás to. Já třeba taky. A dál? Budeme se navzájem po fórech plácat po ramenou, jak jsme dobří, že se k té službě dostaneme, a budeme si užívat pocit, jaký mají vyvolení? Na co CZ kopie, když MY víme jak se tam dostat? ;)

[32] (Tonda - Mail - WWW) 05.11.2008, 11:50:47 [X] [D]
To hlasování už udělal Google - http://moderator.appspot.com/ - možná by stačilo počkat na lokalizaci.

[33] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 05.11.2008, 11:57:00 [X] [D]
[32] Jen na okraj: Věci, co jsou na "appspot", nejsou vytvářené Googlem. :)

[34] (Tonda - Mail - WWW) 06.11.2008, 00:52:12 [X] [D]
[33]Že to neni na jejich doménách mě taky překvapilo, ale proč se to tedy jmenuje Google Moderator?