Neobsahuje názory Henryka Laholy

Jak ušetřit za hry?

V druhé půlce letošního roku vyšlo několik dlouho očekávaných her. Poradím vám, jak je nakoupit tak, abyste ušetřili několik stokorun...

Jistě jste zvědaví, jaký způsob vám navrhnu? No, pojďme na to...

První očekávaná herní novinka je Crysis Warhead. Jde o "alternativní příběh" k původnímu Crysis. Hra je o něco kratší (tedy, pro mne byla delší, protože jsem čekal, až mi Steam patchne bug, kvůli kterému jsem se propadával podlahou), nepřináší nic moc nového a chvílemi je docela nezáživná. V prvním Crysis byly pasáže, které jsem si po čase procházel znovu (lépe, jinudy, elegantněji, ...), v druhém jsem nic takového nenašel. Nic mě nezaujalo natolik, abych si to chtěl projít znovu. Přesto jsem se u hry docela odreagoval. Ovšem pokud si ji nekoupíte, o nic nepřijdete – ani o zážitek, ani o 750 Kč. Koupit můžete, nemusíte, je to na vás. A pokud budete kupovat, tak přes Steam- 35 dolarů je přeci jen o něco míň...

Druhá herní novinka, na kterou nedočkavě hráči čekali, je Stalker: Clear Sky. Stejně jako v předchozím případě jde o "doplněk" původního Stalkera. Původní Stalker mě zpočátku prudil, neskutečně a moc. Pak jsem se dostal do centra, do baru, sehnal jsem lepší vybavení a hra začala být záživná. Druhý Stalker mě zpočátku prudil – neustále vás někdo zabíjí, horror je tentam, běháte po bažinách a smysl to moc nedává – a dál jsem mu šanci nedal. Když si Stalkera: CS nekoupíte, ušetříte devět stovek.

Ještě víc ušetříte, když si nekoupíte Far Cry 2. Far Cry 2 není doplněk ani pokračování původního Far Cry, je to úplně jiná hra se stejným názvem. FC2 je pravým opakem Stalkera 2 – první dvě hodiny hraní jsou skvělé: Užíváte si opravdu špičkovou grafiku, skvěle zpracovanou přírodu, obrovská prostranství a africkou krajinu. Pak vás hra začne trošku nudit. Pak prudit a nakonec přímo s*át některými věcmi...

Tak například: Přijedete na kontrolní stanoviště a vojáci po vás začnou okamžitě pálit. Vykosíte celé stanoviště, ujedete kilometr, vrátíte se – a jsou tam zas! Nebo: Ve hře jsou dvě soupeřící vojenské frakce. Vy plníte úkoly pro obě. Bohužel, jdou po vás všichni vojáci, včetně "vašich", protože "mise je tajná, vojáci o ní nevědí, tak po vás taky půjdou". No CTKJ? Apropó úkoly: Téměř všechny jsou ve stylu "Dojeď tam a zabij ho / znič to", kde TAM = úplně druhá strana mapy. Furt. Pravidelně. Dojedete na jihovýchod a dostanete úkol: Zabij chlapíka na severozápadě! Dojedete na SZ okraj mapy, zabijete chlapíka (většinou stojí a čumí, takže není problém) a jedete si pro další úkol... Ejhle, na východě zničit konvoj! Přejedete zase celou mapu, po cestě znovu postřílíte vojáky na stanovištích, co jste už jednou vyrubali, zlikvidujete konvoj (=dva džípy s kulometem a mezi nima prázdný náklaďák jezdí furt dokola) a popojedete na sever pro další úkol. A ejhle: Jeďte na jihozápad a zlikvidujte konvoj. A takhle to pokračuje dál, jak u blbejch na dvorečku... Do toho se furt motají "kámoši", co vám nabízí "alternativní" řešení úkolů, což v praxi znamená, že místo toho, abyste někam jeli a vystříleli to tam, tak ještě předtím dojedete někam jinam a taky to tam vystřílíte. Autoři hry všude upozorňují, že když kámoš "padne", tak už neobživne, což vám na druhou stranu vůbec nebude vadit, protože vám stejně k ničemu nejsou ("záchrana života" když je neomezený quicksave?) a hlavně: Nevybudujete si k nim nijaký vztah. Atd. atd. Suma sumárum: Když si nekoupíte Far Cry 2, tak ušetříte další tisícovku.

A co tedy na podzim hrát? Pokud jste rádi hráli Oblivion, a nebylo to kvůli jeho "fantasy" námětu, ale kvůli hře jako takové, tak neváhejte a ušetřené peníze dejte za Fallout 3. Hra vám po pár desítkách minut přijde povědomá (cestování mezi lokacemi, úrovně, dialogy), takže se do ní rychle vpravíte. Úkoly jsou podobné těm z Oblivionu, svět Falloutu 3 je zabydlen lidmi (jako Oblivion), střídá se pravidelně den a noc a vůbec vše má tu perfektní atmosféru, jakou měl Oblivion. Svět je rozsáhlý, graficky perfektní a hra nabízí "Oblivionskou" volnost pohybu či plnění úkolů, takže rozhodně nehrozí, že se po deseti hodinách hraní budete nudit. Na dlouhé zimní večery ideální společník! Za těch 1100 Kč rozhodně stojí, a pokud jste díky mým radám nekoupili ani Stalkera, ani Far Cry 2, tak budete v plusu...

Takže jak ušetřit? Kupujte přes Steam a nekupujte Far Cry 2 ani  Stalker: CS...

Dne 31.10.2008

Twittni

Přidej do: Přidat na Conota Linkuj si ! asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Radek Hulán - Mail - WWW) 31.10.2008, 18:05:54 [X] [D]
Jen drobné doplnění - k těm cenám na Steamu se připočítává VAT (DPH), takže to většinou ani levněji nevyjde, oproti originálce se slevou 20-30% (věrnostní karta) z JRC. Nemluvě o češtině a nemožnosti prodeje věcí na Steamu.

[2] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 31.10.2008, 18:10:58 [X] [D]
[1] Mám dojem, že i s VAT to vyšlo levněji, ale možná to bylo jen momentálním kursem... každopádně mě to vyjde levněji ve chvíli, kdy mi peníze leží na PayPalu :)

Crysis Warhead, stažený ze Steamu, mluví česky bez problémů, takže je to případ od případu, to s "nemožností prodeje věcí" nechápu. Chceš tím říct, že jednou koupenou hru nemůžeš vrátit / prodat někomu jinému?

[3] (Radek Hulán - Mail - WWW) 31.10.2008, 18:19:09 [X] [D]
[2] možná se pletu, ale co jsem se naposledy díval, hra na Steamu nejde nikomu převést, na jiný account.. Takže je opravdu neprodejná, kdežto fyzické DVD prodat jde.

Já mám Steam rád, mám na něm přes 30 licencovaných her, ale je to kvůli pohodlí .. nemusím ani vstávat z křesla, jen napíšu heslo na Paypal a hra je doma.

[4] (Pliwatko ) 31.10.2008, 18:22:39 [X] [D]
moje čestné předsevzetí je koupit si Fallout 3,Mafii 2 a Diablo 3 originálky...s tím že u fallouta 3 je za asi 1900 sběratelská edice s nádhernym radioaktivním kufříkem..

[5] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 31.10.2008, 18:22:55 [X] [D]
[3) Přesně tak... Nemusím nikam chodit, nic objednávat, čekání je v řádu jedné noci, placení okamžité. To že ji nemůžu po "přehrání" prodat dál mě po pravdě řečeno netrápí, páč mě to ani nenapadlo. :)

[6] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 31.10.2008, 18:25:34 [X] [D]
[4] Radioaktivní kufřík? Sakra sakra! :) Dodávají ho v olověném balíčku? :)

[7] (alfa ) 31.10.2008, 18:31:13 [X] [D]
já nevím, mě ten Fallout nějak nedostal. Asi jsem očekával moc. Možná i proto že Oblivion mě taky celkem brzo omrzel. Zato mě zcela dostal Dead Space, zatím jsem nezažil hru s tak hutnou atmosférou.
Na seznam hodně očekávaných přidávám také
Mirrors Edge
Red Alert 3

[8] (@Teo ) 31.10.2008, 18:36:26 [X] [D]
Čau pařani! Tak já ušetřím stoprop nejvíc, neboť si nekoupím ani jednu (slovy: žádnou) hru. Ale to sem asi nepatří. :p

[9] (davee - WWW) 31.10.2008, 18:40:59 [X] [D]
[1] Mohu se zeptat, v kterém JRC dávají slevu 20-30%? :-) Maximálně je totiž 15%...

[10] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 31.10.2008, 18:41:12 [X] [D]
[8] Ale patří, hele... :) U každého článku o něčem, co dávají v televizi, musí být komentář od člověka, co NA TELEVIZI NEKOUKÁ, tak je logické, že u článku o hrách musí být komentář od někoho, kdo hry nehraje a přišel to sdělit. Takže jsem rád, že ses ujal tohoto úkolu, máme to tím za sebou a jedem dál. :)

[11] (honza ) 31.10.2008, 19:05:06 [X] [D]
[10] Já nečtu žádné blogy a rozhodně je nekomentuju! ;)

[12] (Radek Hulán - Mail - WWW) 31.10.2008, 19:05:38 [X] [D]
[9] 20% je tam sleva, "zlatá karta"

[5] tam, o tom pohodlí to je, ale o ceně většinou ne..

Nicméně ten prodej hry by byl fajn, nebo aspoň převod. Máš svůj Steam account, kamarád má také Steam account, on koupí jednu hru, dohraje, převede na tebe, ty uděláš to samé s jinou hrou. Když se takto domluví 5 kámošů, platíš 20%, ale hraješ 100%. S DVD se toto normálně děje a nic legálně neporušuješ, na Stramu to ovšem nejde.

[13] (davee - WWW) 31.10.2008, 20:16:30 [X] [D]
[12] Zlatá karta je 15%. 20% můžeš získat jedině tak, že nakoupíš přes internet, to jo. Ale to je maximum, takže těch 30% nedostaneš, ani kdyby ses na hlavu stavěl :-)
No ale nebudu to tady Arthurovi zaspamovávat a končím. Jen jsem to chtěl uvést na pravou míru.

[14] (Radek Hulán - Mail - WWW) 31.10.2008, 20:29:02 [X] [D]
Tak jsem to začal hrát, a on to -je- Oblivion. Akorát převlečený do ponuré a depresivní post-radiační atmosféry S.T.A.L.K.E.R.a. Dokonce i úvodní únik z "vězení" je naprosto stejný koncept, dialogy jsou stejné, princip questů, mapa, dovednosti také.

Vlastně je to fajn, už dlouho jsem Oblivion nnehrál :)

Na XBoxu to jede a vypadá velice dobře, i ovládání gamepadem mi sedne. Asi bych tu hru také doporučil, ale pokud někdo má Oblivion, může si klidně podruhé zahrát ten...

[15] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 31.10.2008, 20:35:20 [X] [D]
[14] Na Oblivionu je blbé, že jakmile jsi jednou šéfem všech gild a nositelem nejvyšších řádů všude a splníš všechny úkoly, tak jen chodíš od ničeho k ničemu a testuješ datadisky. A zase hrát to ZNOVU, od nuly? Brrrr...

Fallout 3 má jednu výhodu: Soupeři se nelevelují :)

[16] (Radek Hulán - Mail - WWW) 31.10.2008, 20:45:26 [X] [D]
[15] Oscuro Oblivion Overhaul - základní plugin pro Oblivion, mění celý leveling (na obtížnější a hlavně statický)...

[17] (danaketh - Mail - WWW) 31.10.2008, 20:50:37 [X] [D]
[1] Absence češtiny ve hrách mi přijde jako plus a nemožnost hru ze Streamu prodat mi nijak nevadí - nekupuju hry abych je pak prodával, resp kupuju jen to, u čeho vím že mi za ty peníze stojí.

[18] (Věra Pohlová ) 01.11.2008, 00:27:22 [X] [D]
Já bych všechny ty hry zakázala, beztak jenom každého otravují.

[19] (Solvina ) 01.11.2008, 13:19:05 [X] [D]
Ten secondhandovy prodej her je šikovná věc.

Většinou vlezu do herního sekáče, najdu tam nějakou pecku, na kterou sem tenkrát, když to vyšlo neměl čas a/nebo hardware. Ceny sou směšný, klučina na druhý straně transakce má nějaký drobný na nový hry a všichni sou štastný :-).

Jedinej problém je, kam to dávat...

[20] (Lokutus - WWW) 01.11.2008, 19:52:36 [X] [D]
No, já jednak souhlasím s @Teem a druhak bych doplnil, že pokud si nekoupíte žádnou hru, tak nejnže ušetříte hodnotu těch her, ale ještě navíc ušetříte daleko víc za grafickou kartu, kterou vlastně tím pádem ani nepotřebujete. A to už je pěknej balík peněz, no ne?
Za to můžete manželce koupit třeba norkovej kožich, nebo tak něco...

[21] (Tom ) 02.11.2008, 02:19:17 [X] [D]
[5][20] O to prodávání ani tak nejde, jako o časově omezenou možnost hraní - dnes je stále možné si zahrát řadu kvalitních her z dob, kdy se autoři nemohli spoléhat na nadupanou grafiku, ale museli dát hře příběh. Díky emulátorům je možné hrát hry, které už výrobci dnes nepodporují, které na dnešních strojích nelze spustit.

Na Steamu nepřekvapivě pak něco takového možné nebude.

[22] (apin - WWW) 02.11.2008, 18:05:59 [X] [D]
z Far Cry 2 mám stejný pocit, z Crysis Warhead ne :)

[23] (katoga.myopenid.com [openID] ) 03.11.2008, 13:18:48 [X] [D]
[21] Stem nabízí i prastarý hry, který údajně spouští přes DosBox, takže s těma emulátorama to tak černý nebude
Commander Keen: http://store.steampowered.com...80/

[24] (Turbo ) 03.11.2008, 17:50:34 [X] [D]
Tvá doporučení jsou rozhodně hodnotná. V poslední době jsem si koupil Crysis, Crysis: Warhead a Spore , uvažuji ještě o Fallout 3. Crysis se mi moc líbí, připadá mi to zábavné a celkově dobře zpracované. Děj je konzistentní, pozadí hry dává smysl, byť mi volba severních Korejců, jako hlavních nepřátel připadá trošku pochybná. Rozhodně je tam spousta míst a situací, kdy jsem byl fakt nadšený a to nejen po vizuální stránce. Co bych tomu vytknul je opravdu hodně málo herního času, průměrný hráč to dohraje na obtížnost Delta během pár hodin. Co tu nezaznělo je elegantně vyřešený mutliplayer (Crysis Wars), který se instaluje jako samostatná hra. To je ideální řešení. Umožňuje totiž konfigurovat nezávisle single hru (ta snese klidně maximální nastavení grafiky) a online pařbu, kde je nutné sáhnout ke kompromisu jednak kvůli maximu fps a jednak kvůli viditelnosti atp. Mě se tato investice vyplatila, online to hraju velmi často a dobře se u toho bavím.

Co mě letos hodně baví je Spore. Rozhodně doporučuji, myslím, že u toho se snad ani nudit nelze. Nebudu tu psát recenzi, každá z 5-ti fází má svoje, ale nejvíce mě baví ta poslední – vesmírná. Naprosto úžasná je možnost terraformování planet. Pro toho kdo to nehrál stačí říct, že si můžete obsadit doslova každý vetší šutr ve vesmíru, upravit povrch planety (prakticky libovolně), generátory atmosféry vytvořit vzduch, zahříváním nebo ochlazením regulovat teplotu, změnit barvu země, vody, oblohy, vysadit rostliny, býložravce, všežravce, rozšířit svojí základnu, vytvořit město, které poté produkuje různobarevné „koření“ – universální komodita Spore vesmíru. O vztazích mezi jednotlivými rasami, dobývání a skupování okolních planet, o vytváření aliancí a potenciální možnosti řídit celý vesmír ani nemluvím. Navíc ovládání je tak intuitivní jak je může mít a celý zoom od pohledu na galaxii až po detail nozdry poslední prasoještěrky jede prakticky plynule otáčením kolečka myši. Tohle myslím vydrží spoustě lidí na fakt hodně dlouho.

O Far Cry 2 jsem reálně uvažoval, ale také díky tvému názoru si to kupovat nebudu. Stalker mě nezajímá už od prvního dílu. Zatím jsem letos se svými investicemi do her docela spokojený. Méně už s investicemi do hardware, i když jak se praví v jednom starém vtipu: Jaký je rozdíl mezi softwarem a hardwarem? Hardware je to co se nedá zadarmo okopírovat. S malou obměnou: Hardware je to co se nedá stáhnout z Rapidshare :D

[25] (emmacore - Mail ) 03.11.2008, 22:19:06 [X] [D]
[7]: Ma to lepsiu atmosferu ako mal System Shock 2?

[26] (danaketh - Mail - WWW) 04.11.2008, 22:58:07 [X] [D]
[25] Nemá :)