Web co by se mi hodil...

Další nápad na web, který by se mi hodil, ale který nestihnu udělat. A pokud náhodou ještě není (nenašel jsem), tak to máte i s originálním nápadem...

Idea je prostá: Spousta lidí má své oblíbené RSS kanály ve čtečce. Najít dobrý informační kanál, to je terno. Tuhle jsem posílal Jakubovi Vránovi nějaké RSS kanály o PHP, pak jsem zase filtroval ty o "webovém vývoji" pro Zdroják... No a včera si tak říkám, že by bylo fajn, kdyby existoval sociokomunitoweb, kam bych mohl poslat svůj seznam RSS kanálů co čtu (jako OPML), web by ho porovnal s jinými seznamy jiných lidí, našel by podobnosti a na základě těch podobností by mi doporučil další RSS k odběru.

Šlo by to jistě navázat i na všeliké sociální sítě a XFN... :)

Něco podobného funguje na Bloguje (akorát o tom nikdo asi neví) – je tam funkce doporučení, která podle historie a seznamu blogů, na nichž jste byli, dokáže (ze vzájemných odkazů) najít blogy, které by vás mohly zajímat. Ne, není to tak prosté, jak by se zdálo, není to prosté "koukneme se na koho odkazují..." Ale jen tak pro zajímavost a pro inspiraci:

První nápad byl, pochopitelně, vzít seznam deseti blogů, na které daný čtenář chodí nejvíc, podívat se na koho nejčastěji odkazují a toho nabídnout. Což je hezké, ale o ničem to nevypovídá. Čtenář tak dostane akorát "seznam blogů, které rádi čtou jeho oblíbení bloggeři". (Ponechme stranou abstrakci, že ten, na koho odkazuju, je zároveň ten, koho rád čtu). Co z toho? Taková informace by možná mohla stačit, ale není to to pravé ořechové. Zvolil jsem tedy jiný postup.

Vezmu seznam deseti nejčtenějších, a podívám se, kdo na ně odkazuje. To jsou totiž lidé, kteří jsou ve stejné pozici jako onen čtenář: Rádi čtou ty samé blogy co on! Získám seznam mnoha bloggerů (třeba sto), co odkazují na tu "navštěvovanou desítku". Seřadím si je podle počtu shod a přiřadím jim dle toho váhy (ten co má v odkazech všech 10 navštěvovaných, ten má váhu 1, ten co má jen jednoho, má váhu 0.1). Mám tedy skupinu cca sto lidí, kteří jsou více či méně podobní onomu čtenáři. Vezmu si jen ty nejpodobnější a tvrdím, že pokud tihle mají v oblíbených třeba 6 či 7 blogů, co čte náš čtenář, tak že jsou mu vkusem podobní. Udělám tedy seznam jejich oblíbeného čtení, vyházím ty, kde už náš čtenář byl, no a zbytek mu nabídnu, setříděný podle relevance.

Když jsem to zkoušel, tak mi lidé říkali: Hele, ono to funguje. Našlo to pár blogů, některé občas čtu a ty ostatní jsem si s chutí přečetl teď!

No – a teď kdyby někdo udělal něco podobného pro ty RSS kanály... Jak říkám: Nevím jestli to někde nějak funguje, ale nic takového jsem nenašel. Pokud to uděláte a uspějete, tak uděláte Caymanovi radost...;)

---

A z jiného soudku ještě: Když chcete udržet svoje inkognito na internetu, tak to jde, jen nesmíte být křivák. Pokud chcete svoje inkognito, musíte ho dopřát i ostatním. Nejde to tak, že všichni budou respektovat vaše přání být utajen a vy budete mírnix týrnix po jejich pravé identitě pátrat nebo budete vyhrožovat kamarádům, že prozradíte, co o nich víte. To se vám pak brzy snadno stane totéž...

Dne 3.11.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Tasselhof [openID] - Mail - WWW) 03.11.2008, 10:33:33 [X] [D]
nemá takovouhle fičuru Google Reader? Pomocí tlačítka "Objevujte"? Připadá mi, že chceš (asi) tohleto. Akorát Google IMHO není ještě tak propracovaný, jak by jsi chtěl - ale pro začátek (možná) dobrý, ne?

[2] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 03.11.2008, 10:37:58 [X] [D]
[1] Raději bych to viděl jako non-Google službu...

[3] (Architekt - Mail - WWW) 03.11.2008, 11:15:57 [X] [D]
[2] To je škoda, protože Google Reader to dělá dobře. Vytvořit si anonymní účet v Google Readeru jen pro využití téhle služby je otázka chvilky (a klidně ho pak smazat :-). Chybí tam snad jen možnost vyhledat doporučení jen k určité skupině RSS kanálů, aby to nebyla taková všehochuť, ale to může vyřešit ten nový účet a import jen vybraných zdrojů.

[4] (Karel K. - Mail - WWW) 03.11.2008, 11:20:29 [X] [D]
Jojo, Google Reader má Objevujte pěkně vyfárané. Pravda, jednou mi nabídl asi tři weby z oblasti skautingu, což jsem totálně nechápal, ale jinak jsem si díky tomuto systému doporučení přidal už minimálně padesátku kanálů.

[5] (Lokutus - WWW) 03.11.2008, 11:26:34 [X] [D]
Ten jinej soudek se týká někoho konkrétního?

[6] (kozzlik ) 03.11.2008, 11:48:08 [X] [D]
nema funkci sdileni kanalu nahodou bloglines.com?

http://www.bloglines.com

[7] (danaketh - Mail - WWW) 03.11.2008, 11:52:52 [X] [D]
Ve slově "newvypovídá" by úplně stačilo to jednoduché "v" ;)

Zkoušel jsi Twine? Jen nevím jestli to splňuje tvoje požadavky, nakonec jsem to totiž vůbec nezačal používat.

[8] (syntax ) 03.11.2008, 16:03:09 [X] [D]
Řekl bych, že ze zahraničních služeb se tomu nejvíc přibližuje Toluu - http://www.toluu.com/
Zatím je to uzavřená služba přístupná na pozvánky, nicméně jsem na ni četl velmi pozitvní reakce.

Obávám se že u nás by podobná služba dojela na nedostatek uživatelů, RSS zdaleka není masová záležitost ani z globálního hlediska. To je však na jinou diskuzi.

[9] (Cayman [openID] - Mail - WWW) 03.11.2008, 20:22:26 [X] [D]
Caymanovi moc radosti neuděláte, neboť informací je na světě tolik, že je potřeba se před další záplavou spíše bránit a ne je ještě nějak více podporovat.

Vítězem je vždy ten, kdo dokáže spíše eliminovat nepotřebné informace, kdo se dokáže soustředit na podstatné a důležité pro život a nebude se zabývat tím, co někdo jiný považuje za "důležité".

Chraňte si své soukromí, nekopírujte cizí vzory, nečtěte cizí blogy, věnujte se svým opravdu důležitým věcem, co vám v životě pomůžou!

[10] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 03.11.2008, 22:34:01 [X] [D]
[9] Zlatá slova. Informací je moc - proto je potřeba vybírat. A proto je fajn každá příležitost, kdy nemusím hledat jehlu v kupce sena, ale můžu si nechat doporučit... Na druhou stranu se i ta doporučení časem stanou senem, proto je potřeba udržovat počet doporučovatelů v rozumných mezích, a to především co do kvality. A jsme tam, kde jsme byli! ;)

[11] (Lukáš Churý - WWW) 04.11.2008, 00:06:45 [X] [D]
Hmm... Tak to zkusím zapracovat do http://ITzpravy.cz.