Co čert nechtěl?

Profesionála i milise zdržují stejné věci...

Kdo sleduje můj twitter, tak ví. Kdo ne, teď se dozví.

V úterý odpoledne jsem slyšel z PC divný zvuk, asi jako pískající ložisko. Á, disk se se mnou loučí, usoudil jsem a řekl si, že je nejvyšší čas koupit nový. Zítra ho koupím, překopíruju a bude to!

A bylo. V šest večer mi zatuhnul počítač, po restartu napěhl v módu 640x480. Zatrnulo mi: To jako že odešla nová grafika? Chvíli jsem testoval a nakonec jsem zjistil, že to grafikou nebude. Pravděpodobně se se mnou loučí odcházející disk a v rámci zkvalitňování ... inu, nepotěší. Chvilka čachrování s ovladači a bylo jasno: nakopnutý ovladač. Věci se vyvíjely rychleji než jsem čekal.

Systémový disk je 250GB, tak aspoň zkopírovat některá nastavení, zbytek si přeinstaluju... Zkopíroval jsem a po pár souborech padlo vše. Počítač jsem vypnul a šel jsem nastartovat záložní stroj. Koukal jsem se po e-shopech a hledal jsem vhodný disk, ale bohužel – nikdo ho nebyl schopen dodat druhý den dopoledne. Po Praze možná – ale jen v případě, že bych objednal do 18:00. No nic, naštěstí v Budějcích máme Abacus, ten je sice o nějakou tu pětku dražší, ale určitě budou mít skladem, to by hned ve středu dopoledne bylo... A bylo!

Ještě chvíli jsem se rochnil s pracovním PC, jestli třeba ještě pár dat... a ono ne. Odkrytoval jsem si ho, že si rovnou odšroubuju disk – ano, byl to ten horní, ten pískal jak špatně namazaný nůžky, hlavičky v něm třískaly o zarážky – tak jsem ho odpojil, vytáhl a koukám na něj a říkám si: Hele, copak mám systémový disk čtyřstovku?

No jasně že nemám. Odešel datový disk. Docela se mi ulevilo, data mám zálohovaná pravidelně na úložiště, to nebude problém, to je nepříjemnost na jedno odpoledne, hlavně že nemusím přeinstalovat systém.

Objednal jsem tedy 640 disk na data a 320 "do foroty" a druhý den v poledne jsem se jal přepojovat. Přepojení za chodu bylo bez následků, disk jsem si naformátoval, data zkopíroval, a pak jsem udělal chybné rozhodnutí. Řekl jsem si: "Ty XP jsou stejně vachrlatý, bůhví co se s nima ještě všechno stalo, vezmu ten čistej novej disk a – když už jsem v tom – tak nainstaluju Visty 64 a přetahám si tam co potřebuju. Kdyby něco, zůstane mi ten bootovací XP, a z něj pojedu dál..."

Nainstaloval jsem si tedy Visty 64. Já vím, já vím, rozmařilost... Však mě Pámbu vytrestal! Když mi Visty běžely, nastal čas připojit "starý céčko". Připojil jsem – a nic. Visty nepoznaly. Mlčely. Disk neexistoval. On totiž byl šifrovaný přes DCPP. No nevadí přeci, spustím DCPP! Nespustím. 32bit only. Do kelu... No nevadí, spustím ho ve virtuálním PC a namapuju fyzický disk. Zlatý voči, děvenko! Nemá to standardní MBR, není to disk!

Nevadí, nabootuju do XP, překopíruju potřebné na nový disk a  ... Mimochodem, proč s tím diskem Visty tak intenzivně točily, he? No nic, nabootuju stará XP... heslo 1, heslo 2 a modrá obrazovka.

CO TO KURVA JE?!

No nic. Odpojil jsem disk, odnesl ho k vedlejšímu PC, připojil, zapnu DCPP, vybral jsem (asi na patnácti místech zálohovaný) soubor s klíčema a dočetl jsem se, že je neplatný. Ostatní jakbysmet. Že to prý není platný soubor s úložištěm klíčů. Včetně toho, co si sám DCPP uložil na "rescue disk". Toměvomej!

Rescue disketa, boot, decrypt disc... HDD 0x80 Reset error... Odpojil jsem všechny disky, nechal jen ten jeden, nabootoval z rescue diskety, decrypt disk, jedem... Když to odkryptovávalo asi půl hodiny, tak se počítač restartoval (měl jsem podezření na souseda a jeho vrtačku, ale – mám UPS!), začal bootovat z disku a dostal se k Invalid OS loader.

Sakra. Sakra. Sakra. Damned. Sakra. Kruci. Dorici... Disk nejde namountovat do XP (vidí partition, ale nevidí filesystém), o Vista nemluvím. No nic, to přeci musí DCPP zvládnout, s tím musí počítat, já vím že tam je NEVYPÍNEJTE POČÍTAČ, ale copak jsem ho vypínal? Nevypínal. Emergency situation, to zvládnete, hoši... Nabootoval jsem rescue disk, zkontroloval UPS a dal dekryptovat celý disk, přeci  tam ty data musej bejt! Sice mi v hlavě vrtala pochybnost, říkal jsem si, že sektorový kryptovač nemá kam si zapsat co zašifroval a co ne... Ale cojávím, třeba si aspoň poznamenává, kam až došel, než padnul.

Hádejte co: Nepoznamenává!

Data tam jsou a až někdy budu mít čas a chuť, tak si je z toho vylámu binárním editorem.

No, na druhou stranu jsem kromě seznamu RSS odběrů o nic podstatného nepřišel – nějaké dokumenty, životopis apod, to mám většinou zálohované, kus jsem si odzálohoval tehdy jak jsem si myslel, že mi odchází C, včetně historie Mirandy, nastavení FTP, profilu z Firefoxu a mailů z Thunderbirdu, takže škoda není v podstatě žádná velká. Nějaké uložené pozice z her, to je věc, která ani tak nenasere, jako zamrzí.

Takže teď mám nový skvělý barevný WOW 64 bit. První setkání "na vlastním" tedy začalo tak nepříjemně jak jen mohlo. Průběžně jsem tedy doinstalovával vše potřebné, a najednou jsem měl pocit, že je to líný jak prase. Ale fest... Táhlo se to jako lžíce v medu. Koukal jsem do správce procesů, nic. Kouknul jsem do nové vymyšlenosti, nějakého Přehledu prostředků – a tam to bylo! ekrn si bral 30% procesorů (čtyř!) a spoustu paměti. Hledal jsem co by to mohlo být, (přeci víte, co zdržuje profesionála i milise?) a našel: Jedna z "miniaplikací" v "sidebaru". Sidebar letěl ven – a nic. Ještě bylo ptořeba sejmout tu miniaplikaci (nějaké počasí to bylo). Pak zátěž klesla na rozumnou míru.

Obnovil jsem FF, poštu, Eclipse, Visual studio, obnovil jsem co šlo a co bylo třeba a pak jsem si uvědomil, že mám mít na dnešek kopii občanky. Takže ještě tiskárnu. A tam jsem narazil.

Jo a čtečka karet taky nechtěla čtečkovat...

Takže mám Visty 64. Líbí se mi na nich, jak rychle dokážou sejmout zatuhlou 32bitovou aplikaci (fakt rychle). A jako správný profesionál si užívám jejich rychlost a stabilitu. Ne, vážně – po vyhození sidebaru a ukončení pokusů s připojením DCPP disku spadly už jen jednou, a krom tiskárny a dalších podružností "to jde". Aspoň mám čistý systém.

Mimochodem, skill 1: Víte kde je ve Vistě 64 soubor hosts? ;)

PS: Vím, že takováhle témata jsou živnou půdou pro degenerátské komentátory, co cítí potřebu napsat, že je autor lama a oni jsou mnohem, ale mnohem víc odborníci a že by jistě udělali všechno perfektně a JIM by vše fungovalo, ale protentokrát budu rád, když si to odpustí. Člověk to pak musí mazat, a zdržujete tím tak profesionála i milise!

Dne 13.11.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (danaketh - Mail - WWW) 13.11.2008, 16:04:59 [X] [D]
Nic si z toho nedělej. Moje setkání s Vistama dopadlo tak, že jsem málem vzteky hodil notebookem do kouta. Nejen že to bylo líný ale navíc to padalo častěji než přezrálá jablíčka. Ve finále jsem zjistil, že na tom nerozjedu v podstatě nic z toho co potřebuju, protože v té době nebyla k dispozici verze pro 64 nebo je aplikace prostě dělaná na 32 a pod 64 buď padá nebo ani nejde spustit.

Nakonec jsem rezignoval, flashnul zpátky Xpčka a myslím, že na nich ještě nějakou dobu vydržím. Konečně, na hraní mi to stačí. Kromě toho se mi nechce podstupovat ojeb s názvem instalace OS, byť teď by to setkání asi nebylo tak tragické, protože mezitím snad MS vydal nějaké updaty.

Já jsem tedy ještě stále zastaralý, nemoderní a naprosto ignorující nejlepší operační systém pro profesionály ;) Nechce se mi znova objevovat nové ovládání, změněné cesty k různým souborům atd. Dost na tom, že teď objevuji nové ovládání KDE4 :)

[2] (Spock lone wolf - WWW) 13.11.2008, 16:04:40 [X] [D]
Tahle "havárie" ve snaze něco vylepšit je poměrně častý jev, nezávislý na operačním systému (i když ten k tomu může přispět také).
Velmi dobře znám ty situace: "Tohle sice funguje dobře, ale takhle by se to asi ještě dalo vylepšit." Načež je člověk rád, že po x hodinách práce dovede systém alespon do původního stavu.

Viz:
http://imgs.xkcd.com.../success.png

[3] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 13.11.2008, 16:10:19 [X] [D]
[1] Náhodou zrovna "na hry" jsem si polepšil. Kdo kdy viděl Half-Life 2 s Fakefactory Cinematic MOD 8, tan pochopí... :)

[4] (Radek Hulán - Mail - WWW) 13.11.2008, 16:41:01 [X] [D]
[1] zřejmě jsi nepochopil, co Arthur píše, ale problém dešifrování disku padá na bedra staré DCPP z Windows XP, to nemá s Vistama co dělat.

Na Vista x64 běží naprosto cokoliv, pokud to nepotřebuje ke své práci nízkoúrovňové ovladače (kam třeba šifrování patří, ale ve Vista je mnohem lepší Microsoft BitLocker). Ovladače mohou být jen 64bitové, a jsou na veškerý HW z posledních 5 let (a často i na starší).

Také hry běží naprosto všechny, pokud tedy nejsi idiot, a chápeš, že hra z roku 2001 bude instalovat 32bitový Tages či SecuROM ochranu, a proto si stáhneš jejich aktualizovanou verzi (500KB), a poté hru rozběhneš.

Pokud prostě trošku uvažuješ, toto běží na Vista x64, rychleji než na 32bitových XP, a kromě snad jedné z toho nic není 64bitová aplikace:

http://hulan.cz/temp/games.png

[3] Vista x64 se neustále zrychluje, to není marketingový kec, ale fakt :-) Zhruba týden po neustálém používání totiž jednak doindexuje cokoliv, co máš na disku, vytvoří si SuperFetch soubory, a v pozadí ti defragmentuje disk, takže je to nebe a dudy.

Je to asi jediný systém, který se používáním zrychluje :-)

V praxi poté většina operací běží rychleji než na 32bitovém OS.

[5] (Radek Hulán - Mail - WWW) 13.11.2008, 17:15:02 [X] [D]
PS: ta tiskárna je od HP? :)

[6] (David Grudl - WWW) 13.11.2008, 17:15:25 [X] [D]
Na počátku katastrofy a řady bezesných nocí bývá často poklidný večer, kdy si počítač spokojeně přede, mně se nechce do ničeho nového pouštět a tu mi hlavou blýskne báječný nápad: podíváme se, jestli nejsou nějaké novější verze firmware / ovladačů / aplikací.

[7] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 13.11.2008, 17:16:56 [X] [D]
[5] Minolta PagePro. Nakonec vyřešeno přes virtuální XP...

[8] (Radek Hulán - Mail - WWW) 13.11.2008, 17:42:54 [X] [D]
[7] a není to postarší 1350W? Tady je jeden trik, jak tam dostat ovladače z 1400W (která má x64):
http://www.planetamd64.com...=30809

[9] (pizi ) 13.11.2008, 18:00:22 [X] [D]
Pekne tyhle veticky

bezi naprosto vsechno... pokud...

:-)

Ale jinak mam taky Visty 64 a vcelku to de. Na par veci, co nebezi uz jsem narazil, ale nic bez ceho bych se neobesel.

[10] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 13.11.2008, 18:09:04 [X] [D]
[8] Skoro. Návod dobrej až do bodu "Now, go into the properties -> advanced tab for the PagePro on your Vista machine, and in the Driver pulldown box, select PagePro 1400." V neaktivním listboxu tiskárnu nevybereš...

[11] (danaketh - Mail - WWW) 13.11.2008, 18:50:34 [X] [D]
[3] U kolegy jsem viděl nějaká zlepšení, především v rychlosti spouštění aplikací ale od druhého pokusu jsem odrazován nutností instalace OS + všech aplikací a také zbývajícími několika měsíci do vydání W7.

[4] Reagoval jsem v souvislosti s tím PS ;) Navíc moje zkušenost patří do doby, kdy Visty čerstvě vylezly. V momentě kdy začaly dělat potíže jsem je prostě poslal k šípku.

BTW: Nepředpokládám, že BFU co si koupí PC s Vistama na hraní her bude vědět, že si má stáhnout aktualizace pro SecuROM aby si zahrál starší hry.

[12] (Radek Hulán - Mail - WWW) 13.11.2008, 19:00:58 [X] [D]
[11] je to ale logické ;) BFU navíc mají většinou 32bitové Vista.

Hry jsou totiž (kromě antivirů) jedny z mála aplikací, které potřebují instalovat OVLADAČE, pro zabezpečení. A protože Vista x64 z roku 2006 používá jen 64bitové ovladače, je poměrně logické že 32bitová hra z roku 2001 je mít nebude. Nicméně na stránce výrobce je 64bitový Tages, SecuROM, StarForce, obecně všechny ochrany.

No a druhá možnost je hru si koupit, instalovat, ale použít no-cd crack. Tam se nějaká ochrana a 32bitový versus 64bitový ovladač neřeší ;-)

Spousta řevu BFU nad VIstou se ale strhla právě kvůli hrám, mají legální hru, nainstalují si Vista x64, a ono to nejede. BFU samozřejmě neví, netuší, ale všude na internetu řve...

[13] (mike ) 13.11.2008, 20:09:24 [X] [D]
No Arture, myslim, ze tohle je adekvatni trest za podlehnuti propagande ;-) Vistu x64 mam protoze z pracovnich duvodu musim, ale bootuju to jen s nejvetsim sebezaprenim. Na praci mam stale XP. Zato Win7 zacinaji vypadat celkem rozumne, v aktualni verzi s prekvapenim zjistuju, ze ani po par hodinach prace s tim nezacinam byt nepricetny. Myslim, ze na to prejdu uz po RTM, jako kdysi z NT4 na XP, pokud tedy MS na posledni chvili neco 'nevylepsi'.

BTW, proc vsichni pisete 'Visty'? Vy jich mate vic?

[14] (danaketh - Mail - WWW) 13.11.2008, 20:13:35 [X] [D]
[12] Nj, ale zkus s tímhle jít na BFU ;)

V rámci možností to raději reším přes no-cd image. Cracky nemám rád, protože pak člověk musí čekat na nový pokaždé, když vyjde patch nebo update pro hru.

Ono to kolikrát začne už u prodejce. Ten ve snaze prodat dražší verzi (nebo vypadat učeně) prodává PC s x64 verzí a jaksi opomene zmínit (neví to), že se na tom spousta aplikací bude chovat jinak než by člověk čekal.

Stejně leží vina hlavně na straně vývojářů her, kteří do nich tlačí "ochranné" prvky jako SecuROM, StarForce atd. Ve finále na ně doplácí stejně akorát ten kdo si hru koupí.

[15] (pizi ) 13.11.2008, 20:14:05 [X] [D]
Visty protoze ixpéčka, entýčka, devadesát osmičky. Protože Windousy.

[16] (JimX - Mail ) 13.11.2008, 21:30:36 [X] [D]
Docela dlouho jsem se Vist bal, hodne jsem jeste pred koupi uvazoval, jestli rovnou na novym kompu s pribalenejma Vistama downgradeovat na XPcka (do te doby jsem pouzival na starem stroji W2k) a nakonec jsem si Visty (pravda, tedy 32bit) nechal a jsem s nimi spokojen. Akorat ten blbej sidebar jsem taky zahy vyhodil, kdyz jsem zjistil, ze ho zaprvy vidam par minut denne, kdyz se nahodou zrovna kouknu na plochu ... a zadruhy zere nejakejch 30-50% CPU. Asi jsem divnej, vsichni furt vychvalujou XPcka a proklinaj Visty a ja to mam naopak, XPcka nikdy, do Vist jsem se zamiloval i kdyz je tam spousta nedodelku, ktery uz asi nikdo nikdy nedodela (muze mi nekdo vysvetlit, proc kdyz si uz dali praci s takovym peknym Explorerem, kterej se fakt dobre pouziva, tak proc ho nepouzili i pro oteviraci a ukladaci dialog v celem systemu, resp. proc to nekde jde - napriklad office2k7 a nekde ne - hafo hafo dalsich aplikaci)

[17] (Radek Hulán - Mail - WWW) 13.11.2008, 21:39:32 [X] [D]
[13] " Zato Win7 zacinaji vypadat celkem rozumne, v aktualni verzi s prekvapenim zjistuju" -- takže ty jsi ukradl Windows 7, pre-beta verzi, a jsi happy?

No, dokazuje to jen tvé pubescentní jájínkovství. Windows 7 jsou +/- stejné jaké Vista, kernel, ovladače, služby, množství procesů, vše je téměř či úplně identické. Je to podobné jako u OS X, tam Apple také vydává jen minoritní update, ale zase častěji. Microsoft to s Windows 7 udělá stejně.

Pokud jsi tedy s ukradenými Windows 7 spokojen, s Vista bys byl také, jen asi teda sehnat funkční crack, že? ;-)

[18] (danaketh - Mail - WWW) 13.11.2008, 22:19:35 [X] [D]
[17] Hmm, jájínkovství si musím zapamatovat :)

Já jsem jen zvědav jak to s tou "sedmičkou" bude. Vista nenaplnila očekávání ani přes "vynucený" prodej, což kupodivu MS přiznal. Do nové verze vkládají větší naděje ale když mnohé nezlákala Vista, tak bych rád viděl to lákadlo, které lidi "přitáhne" k Windows 7.

Osobně očekávám především dotažení věcí, které se ve Vistě nepovedly nebo na ně nedošlo + nějaké to vylepšené zabezpečení. Také jsem zaslechl, že snad konečně bude úplně nové jádro (nějak nevěřím, že SP1 opravdu změnili ten balast XP a Server z release verze na úplně nové ale možné je vše - do zdrojáků jim nevidím).

A taky by si mohli odpustit hype, kterým nás masírovali s příchodem Visty. I to byl jeden z důvodů, proč tolik lidí zaujalo postoj "Fuck Vista".

[19] (mike ) 13.11.2008, 23:22:46 [X] [D]
[17] Kradez je opravdu jedine, co te napada? Neco to o tobe vypovida. Mam to zcela legalne a kdyz budes mit stesti, tak budes mit ve finalni verzi i nejaky ovladac ode mne ;-)

Rozdil je asi jako mezi RC a beta verzi. Coz v podstate rekl i Ballmer, akorat jinymi slovy. Takze mas v zasade pravdu, jenze spousta malickosti nakonec dela kvalitativni rozdil. No a pokud dokazes chapat psany text, tak jsem uz ve druhe vete psal, ze Vistu obcas pouzivam, protoze musim. A stav, kdy mam po pul hodine prace sto chuti vyhodit pocitac z okna, mi jako spokojenost nepripada.

[18] Novemu jadru never. Jadro se kontinualne vyviji od prvni verze NT. Opravdu zasadnich zmen moc nebylo a i ty, co byly, vzdy jen rozsirovaly stavajici kod. Jedna z nich probehla mezi NT4 a XP (w2k byla beta) -- PnP a power management. Jako dalsi vypada x64 verze, jenze NT byly od zacatku vyvijeny multiplatformne a nekolik prvnich verzi existovalo i pro 64-bitove Alfa procesory. Ty byly ovsem drahe a k zadnemu masovemu rozsireni nedoslo. 64-bitove pocitace se rozsirily az zasluhou AMD a v MS mohli stavet na puvodnich zakladech.

[20] (pizi ) 14.11.2008, 05:30:03 [X] [D]
[17] Nic není jen... nedokazuje jen... Život je složitější a všechno je nejen, ale i...

Lidé, kteří instalovali Windows 7 na UMPC, stroje s Atomem a 1GB RAM si pochvalují, že je poznat rozdíl v rychlosti. Může to být tím, že 7 zatím nespouštějí tolik pomocných procesů na pozadí. To se zatím neví.

[21] (dond ) 14.11.2008, 13:48:09 [X] [D]
Heleďte, odborníci, už jde ve Windows (Vista, W7) nastavit, aby okno získalo fokus tím, že na něj jenom ukážu? Teda zároveň s tím, že mu potom žádné další (vyskakovací) okno nesmí ten fokus sebrat? Neskutečně mě sere, když přihlašovací passphrase píšu do připomínače schůzek místo do VPN, jenom proto, že připomínač se zrovna několik desetin sekundy před úhozem do první klávesy rozhodnul otravovat...

[22] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 14.11.2008, 14:10:59 [X] [D]
[21] Vždy když slyším podobnou otázku, tak je mi jasné, jak bude odpověď vypadat podle konkrétního OS:

MacOS: "Jasně, to tam je od začátku..." ("A dá se to vypnout?" - "Ne, to je skvělá funkce, jak si na to zvykneš, tak je to hrozně pohodlný!")

Linux: "Jasně že jo, stačí vlézt do /etc/X11config/cosi/kdesi/settings/.Configuration-preferences/userDefault/XMP a tam v souboru .Spref97 nastavíš XWinFocus na 1, pak stáhneš libwinfocus, pomocí ./configure; make; make install ho přeložíš a nainstaluješ, pak Ctrl Alt Backspace restartneš Xka, pak do Nastavení, Okna, Fokus... jo aha, ty máš Gnome... No, tak to je úplně jinak, koukni se do man winfocus a..."

Windows: "Jasně že jo, je na to několik desítek freeware utilit."

Takže: Jde to, budou na to nějaké utility, UTFG!

[23] (mekele ) 14.11.2008, 15:19:45 [X] [D]
[21] X mouse a Prevent stealing focus umi TweakUI pro XP. Jak je to ve Vista nevim.

[24] (dond ) 14.11.2008, 15:23:26 [X] [D]
[22] No proto se ptám, jestli to jde "nastavit". Pod tím si představuju to, že (stejně jako v historickém FVWM2) najdu v konfiguračním souboru příslušnou položku a odkomentuju ji (nojo, já vím, že ve Win se k domu musím přes několikeré Advanced tlačítko a hrst záložek doklikat, ale to je totéž).

V XP na to mám dokonce ne-freeware utilitu ke graf. kartě (a ta je na hovno, stejně jako ty FW); ovšem není to chování window manageru. Když už od všech ostatních MS okoukal (mj.) i průhlednost oken, udělal to aspoň tentokrát pořádně? Ne? Tak děkuju pěkně.

[25] (dond ) 14.11.2008, 15:32:04 [X] [D]
[23] TweakUI není součástí systému. To chci, sakra, tak moc, když se mi líbí myšlenka, že se nastavení (vzhledu) mezi různejma počítačema/profilama/účtama dá jednouše přenést pomocí snadno přizpůsobitelného konfiguračního (třeba Avalon, když jsme u MS) souboru? To se fakt _vždycky_ musí něco doinstalovat, naklikat, ...? To je systém pro profesionály?

[26] (dond ) 14.11.2008, 15:37:06 [X] [D]
Arthure, omlouvám se za předchozí OT příspěvky, nechtěl jsem rozpoutávat žádnou flamewar - prostě jsem se chtěl zeptat, jestli už to v nových Windows jde nastavit, nebo ne. Vybírám OS pro příští domácí počítač, a protože na něm budu muset občas i pracovat, zajímá mě, jak vypadá situace - leccos jsem našel jinde, ale na tyhle dvě otázky jsem odpověď nepotkal.

[27] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 14.11.2008, 15:54:58 [X] [D]
[24] Ano, takhle to fungovalo před patnácti lety ve Win3.11, jmenovalo se to WIN.INI a SYSTEM.INI a když sis pohrál s CONFIG.SYS, tak to běželo rychlejc. :( Dnes je na totéž editor registru (regedit), tam můžeš vesele přepisovat všechno jak v konfiguračním souboru od FVWM2 blahé paměti... TweakUI dělá ty samé úpravy do registru, jen tě odstíní od toho, abys tam nemusel šahat ručně.

To se fakt _vždycky_ musí něco doinstalovat, naklikat, ...? To je systém pro profesionály? - hovoříš teď o Linuxu, že? Jen popis toho, co je třeba po instalaci udělat, nainstalovat a naklikat, aby to bylo použitelné na běžný domácí provoz, u té nejlamerštější edice Ubuntu vydá na celou Wiki. :)

Po pravdě řečeno nechápu o co ti jde. Na jednu stranu skuhráš, že to nejde "jednoduše v konfiguráku jako u FVWM2" (jde to v registrech, což je lehce vylepšený konfigurák), na druhou stranu remcáš, že utilita, co to udělá "jednoduše", není součástí systému - tak chceš se hrabat v lowlevel konfiguráku, nebo chceš kliknout?

Z té hezké generalizace (nejde jedna funkce -> musí se VŽDYCKY něco doinstalovat -> fuj, neprofesionální!) a dalších ("Není to součástí manažeru oken? Tak děkuji pěkně!") ale soudím, že jsi prostě jen přišel zvěstovat, že "ať tak nebo onak, vždy s kloboukem Tonak a win suxx".

Co dodat... Přečteme si to a smažeme, ať se tu dál neflamí, souhlas?

[28] (dond ) 14.11.2008, 16:25:56 [X] [D]
[27] Jde mi o to, že až si nainstaluju novej počítač, budu to muset naklikat ručně znovu. Jde mi o to, že mě zdržuje nastavování OS, na který bych čekal, že bude od výrobce utilita "přenést profil/nastavení z minulé verze". V tom FVWM(2) jsem si (před deseti lety!) upravil konfigurák, aby uměl použít vychytávky nový verze a to bylo všechno.

TweakUI se instalovat prostě musí, ne že ne. A ne, nehovořil jsem o linuxu, hovořil jsem o SGI, Solarisu a některých verzích QNIXu (od kterých ovšem linux vždycky opisoval). Pořád mě překvapuje, že ani po letech kopírování ve Win spousta vlastností těchhle systémů není.

Jo, smaž to, já se původně opravdu chtěl zeptat na ty dvě věci.

[29] (Ladis - WWW) 14.11.2008, 17:27:52 [X] [D]
Ad Skill 1: .hosts je na tajemném místě mezi 32bitovými drivery v neviditelném adresáři, a musel jsem ho otevřít naslepo v notepadu v administrátorském modu, opravdu zážitek :-) Jednou na toto téma utčitě někdo vydá knihu.

[30] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 14.11.2008, 17:29:36 [X] [D]
[28] Nerozumím otázce. Když jsem přecházel z Win98 na Win2K, tak jsem spustil instalaci, dal jsem "upgradovat", a světe div se, nastavení zůstala tak jak jsem si je ve Win98 za ta léta vymazlil. A žádný konfigurák jsem si upravovat nemusel, protože se o to postaral instalační program. Dtto při přechodu z W2K na XP.

TweakUI není "program co nějak rozšiřuje manager", TweakUI je jen "rozhraní pro snazší změny v registrech". Nemusíš si ho stahovat, můžeš si požadované údaje ručně změnit v registrech (=konfiguráku). A když upgraduješ, tak ti změny zůstanou většinou zachovány.

Furt nerozumím, kam svými komentáři věcně směřuješ, a zda vůbec někam...

[31] (manik [openID] - Mail ) 14.11.2008, 17:48:59 [X] [D]
Taky nevím jestli správně chápu donda, tak mu ve Win chybí možnost zazálohovat profil (soubor/slozka) a ten pak pridat do nove naistalovaneho systemu a tim ho zmenit ku obrazu svemu a nemuset nic delat jinyho...

Pokud teda chapu problem spravne, tak ho ale ja osobne nepovazuju za nevyresenej problem...jsou administratorsky nastroje, ktery podobny veci pro Win (XP urcite, Vista za tu dobu co jsou snad uz taky podporujou), ktery presne tohle umej a jsou na to specializovany. Jinak to de omezene pres scriptovani v cmd...

[32] (Keff ) 14.11.2008, 20:58:28 [X] [D]
Ať žije šifrování third party utilitou která sice umí dobře zašifrovat, ale špatně odšifrovat...

Zrovna předevčírem jsem u synopsiho na blogu psal, že mi komp ještě nikdo neukradl, ale disk už se mi párkrát poškodil, a že když mi šifrování zajistí že data nepřečte ani nikdo cizí, ani já sám v případě poruchy, tak nadělá víc škody než užitku.
Jojo, profesionál nešifruje :).

Apropos, lidi jsou leckdy slušní, ztracený telefon se mi vrátil právě proto, že byl bez hesla a šifrování, a nálezce tak měl kam zavolat, být paranoidní tak jsem bez telefonu :).

[33] (Keff ) 14.11.2008, 21:13:39 [X] [D]
A když už se tady flamuje - mám rád windows, ale nedávno jsem chtěl zkusit ubuntu 8.10, a světe div se - bylo to porvé kdy jsem linux včetně power managementu na notebooku, akcelerovaného rozhraní, připojení ntfs disků a trochu neobvyklého síťového nastavení rozběhal jen klikáním, bez editace konfiguračních souborů.

A ono to k mému velkému údivu fungovalo a to použitelně i pro BFU ('na tohle potřebuješ 3d ovladače, máš tu a tu grafárnu, chceš je stáhnout?' 'ok' 'updating...' a akcelerace jede).
Ještě kdyby upravili velikost UI (na 1440x900 se mi vejde asi tolik věcí jako na 1024x768 ve windows - všechno má 5px pading, rozestupy mezi panely atd...), a poprvé v životě s překvapením přiznám že linux je použitelný systém :).

[34] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 14.11.2008, 21:22:27 [X] [D]
[33] I já si zkusil před časem Ubuntu. I já jsem byl zpočátku udiven a nadšen, že to funguje a že jsem se doklikal... Po čase se systém zadrhával, pak se rozes*alo nastavení X a nVidia driveru při aktualizaci na novou verzi, pak jsem místo nVidia karty dal kartu ATI a pak to letělo celý do koše, protože po dni, promarněném hledáním a čtením a zkoušením jsem to dostal ideálně do stavu, kdy mi video hrálo s 5fps, což je na počítač, určený k přehrávání filmů před spaním, vážně málo. :) Čímž neříkám, že je Ubuntu špatné, ale jen popisuju své zkušenosti.

[35] (Keff ) 15.11.2008, 01:29:54 [X] [D]
[34] Takže jsem ho zatím jen málo používal? :) Díky za varování...

[36] (Tonda - Mail - WWW) 15.11.2008, 15:30:31 [X] [D]
Mám teď v podstatě nový (asi tři týdny) notebook Lenovo R500, předtim jsem na stolním PC používal XP (jen když vyšly Visty tak asi měsíc na zkoušku), takže jsem si s nima nedávno taky hodně užil.

Musim říct, že kolik jsem viděl první týden BSOD, tolik jsem jich předtim nevidel za celý život. :) BSODilo to když jsem se pokusil počítač hibernovat nebo občas při přístupu do lokální sítě. Dokonce jsem dostával BSOD i když jsem zkoušel bootovat XP cdčko (bylo třeba přepnout disk do kompatibility moodu).

Nakonec jsem ale zjistil, že to byla moje chyba (nainstaloval jsem nevistovskej Net Activity Diagram, kterej si nainstaloval nějakej ovladač na síťovku a ten to způsoboval).

Jinak si na ně ale začínám hodně zvykat. Moc se mí líbí to řazení procesů - že naposledy zpuštěný proces dostává větší prioritu než předchozí.

[37] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 15.11.2008, 15:37:12 [X] [D]
[36] Já si, byť nedobrovolně, zvykám taky. Na XP jsem používal třeba grafické rozhraní z Win95/2k, ty XPčkové omalovánky se mi nelíbily. Ale tady jsem to zkusil s Aerem, a ejhle, je to příjemné, nebrzdí to a neruší to. Tedy, po pravdě, celé to pohání Core 2 Quad a zobrazuje 1GB grafika, takže bych se na to možná s nějakým "low power" jednojádrem a integrovanou grafikou na notebooku koukal jinak, ale na desktopu musím po dvou dnech intenzivního používání říct: Zvykl jsem si rychle.

[38] (Radek Hulán - Mail - WWW) 15.11.2008, 18:01:51 [X] [D]
[37] Aero je fajn, protože přes průhledné okraje oken vidíš co je pod nimi, a přetahování okne dělá GPU, a ne procesor. Nicméně je dobré si vypnout ty animační efekty na minimalizaci / maximalizaci, to je strašné :)

Btw, pokud používáš Exchange, tak jsem na svůj web dal český překlad jednoho gadgetu pro Sidebar. Načítá emaily a kalendář přímo z OWS a nijak nezpomaluje.

[39] (Tonda - Mail - WWW) 15.11.2008, 20:03:05 [X] [D]
[37]No, já mam na tom notebooku Core 2 Duo a grafickou kartu nějakou ATI. Funguje mi na tom Bioshock na plný detaily plynule(i když jen na rozlišení 1024x768), takže mě to taky nebrzdí.

Na desktopu mam 512 RAM, procesor Sempron 2Ghz a tam to docela drhlo. Nejspíš málo tý paměti.

[40] (Michal - Mail - WWW) 17.11.2008, 17:45:29 [X] [D]
[29] a add skill 1:
Na 64bit Windows Serveru me to dostane opakovane tak jednou za rok, kdy na to uspesne zapomenu.
Na tradicnim miste /windows/system32/drivers/etc/hosts, ovsem pouze a jenom pres 64bit app.

totalcmd ani nic jineho 32bit se nelape ;-)

Nekdy je lepsi nepremyslet, proc tomu tak je :-(

[41] (dond ) 18.11.2008, 09:49:08 [X] [D]
[30] Manik to v [31] v podstatě trefil. Že je TweakUI jen rozhraní k něčemu v registrech, jsem se dozvěděl poprvé, díky. I po dvou letech ve Win jsem evidentně pořád začátečník.

Všude čtu: neinstalujte do Win aplikace, nebo vám bude padat. A když se zeptám, jak se nastaví tohle nebo támhleto, odpověď zní: nainstaluj si na to utilitu. Ehm. A na novej počítač instalací novýho OS ze starýho počítače nepřenesu nic, nebo aspoň nevím jak?

[31] "Možnosti jsou" znamená co? Můžeš aspoň nahodit? Hledat, kde se k jakýmu nastavení člověk dostane programově, mě bavilo před pěti lety...

[42] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 18.11.2008, 12:03:54 [X] [D]
[41] Jo, to je bída. Aplikace by měly svá uživatelská nastavení ukládat do /Documents and Settings/jméno/Data aplikací nebo Lokální nastavení/Data Aplikací. (Pro lepší představu - to je něco jako /etc a /home v jednom.) Některé to respektují, a u takových stačí vzít kopii ze starých ...andSettings a přesmahnout nová nastavení. Takových je naštěstí slušná většina. Tak 60%. :) Jiné to tak jako "polorespektují", např. na českých Win si vytvoří adresář "application settings" a rvou to do něj. Ještě jiné si to ukládají do svého adresáře (zvyk z DOSu?) No a poslední typ aplikací si to rozm*dá všude kde se dá - něco do registrů, něco do adresáře a něco si uloží do tý štěrbiny co je v USB konektoru, a takovou aplikaci přenést je asi jako přenést šneka ze staré ulity do nové.

To čteš ale blbě. Ta poučka zní: "Neinstalujte do Win kdejakou kravinu a kdejaký utilitky co nepotřebujete z pochybných zdrojů, jinak vám budou padat!" Typický příklad je chlápek, co si koupí nový časopis, k němu dostane DVD s výběrem "10000+1 programů co vám pomůžou v ..." a on si z nich dvě třetinu nainstaluje a vzápětí odinstaluje. Problém je, že tyhlety výběry jsou poskládané z ledasčeho a utility jsou posbírané bůhvíkde, takže některé z nich zapomenou v systému svoje knihovny, jiné při odinstalaci nechají bordel v registry, a pak je nabíledni, že to strécovi padá! Rozumíš co chci říct? :)

Utilit jsem měl ve WIN vždy rozumné množství a známou "modrou obrazovku" jsem viděl pouze ve chvílích, kdy jsem ladil svůj LowLevel ovladač a ve chvílích, kdy selhal hardware (čti: Vykopnul jsem si siťovou kartu).

[43] (manik [openID] - Mail ) 18.11.2008, 15:15:21 [X] [D]
[41] Idealni by bylo se zeptat nekoho kdo dela admina (ne "takyadmina") v nejaky firme kde pouzivaj winy, ja osobne o tom vim jen z casopisu (nejspis CHIP, bohuzel jsem prisel o svoje poznamky k starsim cislum se zajimavejma vecma, takze ted uz to asi nedohledam :( ). Tyhle lidi musej dost casto upravovat kompletni nastaveni (nebo davat na novej comp) na desitkach pocitacu, takze si prave pisou skripty.
Nebo (a to je prave to co nemuzu najit) byl v CHIPu program, kterej dokazal neuveritelny kousky s XP (od presnyho nastaveni prihlasovani pres to co je videt v nabidce Start az po instalovany soucasti win (ie atp...)). Vim, ze sem si rikal, ze je to super treba i na pocitace ktery maj slouzit verejnosti na nejaky akci/v obchode.

[44] (manik [openID] - Mail ) 18.11.2008, 15:19:05 [X] [D]
Jinak teda pri reinstalaci postupuju zhruba postupem, ze si zalohuju Program Files a Docs&Sets a pak potom co nainstaluju aplikace postupne kopiruju z appliacation data / local sets a koumam jestli to funguje tak jak ma...kdyz ne, tak kouknu do program files...myslim, ze pri poslednich dvou reinstalech sem nemel snad problem s nicim.

(krome toho je to cas kdy se s dobrou tretinou aplikaci rozloucim :D )

[45] (dond ) 19.11.2008, 16:23:10 [X] [D]
[42] Dík. Snažím se v tom nějak orientovat, ale lidí, kteří opravdu vědí, není poruce nazbyt. Existenci (z pohledu UNIXáka) zvěrstva jménem Documents & Settings jsem už objevil - naprosto zoufalý je, že se to jmenuje na každým počítači jinak, ale při troše zkoumání se v tom dá trochu vyznat.

Rozumím, co chceš říct. Ale z pohledu člověka, kterej nemá ty zkušenosti, aby odhadnul, co je a co není podezřelý/divný/zbytečný, je někdy na palici se v tom vyznat. Viz moje dřívější skuhrání nad pomalostí VS & ArcGISu dohromady.

[43], [44] Nojo, to je právě to. Kdyby měl člověk komu koukat přes rameno, bylo by to hned jiný. V devadesátým šestým, sedmým, když jsem začínal s UNIXy, jsem takovou školu dostal a to je potom úplně jiná hra.