Zásadní události

Lupa má nového šéfredaktora, Lenka má titul, český web má novou hostingovou společnost a Ema má mísu!

Šuškané se stalo potvrzeným: Lupu už nepovede Miklík! Na jeho místo nastoupí Zandl. Twittery i komentáře jsou plné nadějí a optimismu, kteréžto jevy bych teď rád zchladil.

Tedy zaprvé: Patrickovi držím palce a přeju hodně štěstí. To je bez debat.

Zadruhé: Neznám Patrickovo "zadání" a mohu se tedy jen dohadovat, ale i tak si těžko lze představit, že se s příchodem nového šéfredaktora cosi zásadně a hned změní. Lupa IMHO není v takové situaci, kdy by její šéfredaktor mohl z fleku vyhodit největší perlorodky, a už vůbec není v situaci, kdy někam sáhne a vytáhne na světlo boží hrst kvalitních autorů. I když je Zandlovo jméno určitým příslibem lepších příštích, nepůjde to hned... Zanedlouho se objeví první komentáře ve stylu "čekal jsem, že nový šéfredaktor... a ono nic...", uvidíte.

Patrick samozřejmě může "dupnout", ubrat perlorodkám kyslík a postavit je trochu do latě. Na druhou stranu – pokud musí naplnit denní kvórum vydaných článků, tak se bez nich, alespoň v nejbližší době, neobejde. Nezávidím mu jeho pozici, ale jak říkám: Nemohu soudit, neznám jeho zadání.

Pro následující půlrok ale předpokládám následující vývoj: Lupa bude stále k nečtení a stále bude vydávat bláboly (nebudu jmenovat největší blábolily, známe je všichni). Na druhou stranu by mohl Patrick zkorigovat nejhorší excesy, typu "glosa označená jako redakční článek", "PR článek vydávaný za glosu", zkrátka všechny ty věci, co bývalý šéfredaktor Lupy navrhoval do "etického kodexu" a pak na ně v praxi tak roztomile zapomněl. Myslím že i to by byl obrovský úspěch a určitě první krok sine qua non k získání nových kvalitních autorů. A kdesi v koutku duše doufám, že pod Patrickovým vedením přestane být Lupa "blog co o sobě říká že není blog" a stane se z opisovače TZ opravdovým IT médiem.

Takže ještě jednou: Patrickovi gratuluji k zajímavé příležitosi a držím mu palce.

---

Na českém webu operuje nová hostingová společnost. Je původem ze Slovenska a vybrala si typickou obchodní značku [typiko]. Psanou ovšem "typico". No.typico.cz!

---

Bakalářská práce v oboru sociologie: PREZENTACE ŽENSTVÍ NA STRÁNKÁCH DÍVČÍCH ČASOPISŮ (Brno, 2006), Gender, Genderová socializace, Symbolická anihilace. – "Ve zkoumaných časopisech byl nalezen pouze jeden článek zabývající se láskou lesbickou (Super Dívka 1/2006)".


Cayman psal tuhle článek o vysokých školách a jejich přínosu, tak jsem si na to vzpomněl. Koukám na to, říkám si: COŽE? a spolu s Řetězčiným otcem si kladu otázku: "Čímpak jsi dnes prospěla lidstvu?"

Některé starší koncepty vzdělávání bych nezavrhoval... Například ono "jít na zkušenou". Jsou totiž obory, a třeba žurnalistika k nim patří, o sociologii nemluvě, kde je osmnácti- až dvaadvacetiletý člověk naprosté tele, co ví o životě kulové, takže mu nezbyde než si natlačit do hlavy spoustu mouder a s nimi se pak ohánět a šermovat po čajovnách. Nakonec obhájí nějakou diplomovou prací typu "Recepční analýza čtenářských praxí ženských magazínů" (= přepis povídání s jedenácti ženskejma, z nichž 10 čte ženské časopisy a 1 ne) a voila, nový vysokoškolák, "vysoce kvalifikovaný odborník", je na světě. :)

Čím dál víc si říkám, že u oborů, které se zabývají lidmi, by mělo být studium jaksi "dvoufázové". Rok, dva vysoké školy, aby dotyčný získal nějaký "background", a pak šup s ním do praxe. Polostudenti žurnalistiky by začali v redakcích od elévských pozic, hezky přes zprávičky a "černé kroniky", po roce první článek, po dvou letech "redaktor". A po pěti letech zpátky do školy. Dtto se sociology, filosofy (tam třeba i deset let), dějepisci... V lavicích vysokých škol by pak seděli lidé, kteří vědí, zda jim obor vyhovuje, zda je baví a co opravdu potřebují. Lidé, kteří mají praktické zkušenosti. Lidé, kteří vědí, že peníze vznikají prací, a nikoli grantem.  Lidé, kteří mají praktické zkušenosti se životem... Zkrátka lidé, zralí pro "vyšší stupeň vzdělání".

Ovšem je to v praxi těžko proveditelné, že? Nikdo si nedokáže představit dva, tři roky "pauzy" v zaměstnání, s nějakým stipendiem. I učitelé by si museli zvyknout, že před sebou nemají bandu mladých lidí, co kromě školy zatím nepoznali nic jiného... Ale pozitivní efekty by to mělo taky: Kvalita novin by šla nahoru a ubylo by levicové aktivistické verbeže. ;)

---

Koupím WebTrh, nabízím 1.500 Kč. Nebo bez všech těch ShaiMagalů za 200.000 Kč. ;)

Trefovat se přímo do ShaiMagala by bylo příliš laciné. Stačilo by odkázat na jeho článek o tom, jak mu v Pardubicích, no toto!, nevzali v Mekáči dolary, kterými on běžně platí... Nebo na komentář o tom, jak je rád, že nepodniká v ČR, protože tady to je hrozné postkomunistické (pán narozen v roce 1990). Nebo na to, jak obšlehl BlueBoard... Přinejhorším by stačilo kdykoli ocitovat jehjo sýví: Studuji na soukromé střední škole, obor informatika. Když nejsem ve škole, trávím čas buďto na brigádě, v posilovně a nebo se snažím kódit. V poslední době se zajímám o kvantovou fyziku a otevírání zámků nenásilnou formou(lockpicking). Můj životní cíl je dostat se do nějaké velké firmy, zabývající se softwarem, atd... např. Microsoft, Nvidia. Inu, moře po kolena. Jak říkám, bylo by to laciné.

Ale i další byznysmani z Webtrhu jsou veselí:

Hľadám blogerov, ktorí by na blogu zverenili reklamný článok o istom zaujímavom internetovom projekte. (v prípade záujmu je možnosť viacerých článkov z rôznych projektov). Čo za to získa bloger? Zaujímavý článok o zaujímavom internetovom projekte. (t.z. obsah zadarmo)

To se jeden až podiví... Blogger, který zveřejňuje PR články nadšeně za to, že má obsah zadarmo?

Sú ľudia, ktorí podobnú ponuku príjmajú, jednalo by sa o kvalitný článok na zaujímavú tému (do budúcnosti môže byť pravidelná spolupráca) a imho je lepšie keď niekto zverejní na blogu zaujímavý článok (i keď PR) ako keby nezverejnil nič

Ach TAK!

A já říkám: Než zveřejňovat "zajímavý článek, i když PR, ale zadarmo", tak to radši nic.

Kéž by se všichni bloggeři zamysleli, jako Ted:

Hezkou středu.

Dne 19.11.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (danaketh - Mail - WWW) 19.11.2008, 15:45:45 [X] [D]
Taky jsem zvědav jak se bude Patrickovi dařit. Snad bude mít štěstí a zvládne tu bandu alespoň usměrnit aby se Lupa dala přeřadit z kategorie "Sranda a vtípky" někam jinam.

No, je to Slovenská firma, takže tu údajnou výslovnost bych bral jen jako zástěrku :)

Co je to za člověka? Softwary od nVidie, dolary v Pardubicích a lockpicking... Drogy jsou špatné.

[2] (Rene - Mail - WWW) 19.11.2008, 16:46:17 [X] [D]
Odmítám věřit, že ShaiMagal je skutečná osoba. Určitě blog píše Patrick Zandl nebo dgx. Spekulaci nahrává i zmínka o Patrickovi v článku (jde o juxtapozici?)=> podle mě se snaží ukázat, že Lupa není absolutní dno českých blogů.
Ale díky za odkazy, při mizerném dnešku jsem se dobře pobavil - co na tom, že škodolibě a na cizí účet. :)

[3] (Jan ) 19.11.2008, 21:26:19 [X] [D]
Kvůli těmto trapným existencím jsem více méně přestal na Webtrh chodit. Jo a taky to bylo díky tomu, že se tam prodávaj domény "od korunky," neustále mění odkazy na neustále stejně nudných MFA a většina velkých podnikatelů jsou náctiletí puberťáci, co neustále někoho mlátí, zrovna měli první sex (se 2 naráz) a jejich podnikání závisí na blogu a AdSense.

Mě spíš zajímá, proč jde Zandl do IInfa a ještě proč do Lupy? Proč se vrací na místo činu, do světa vydávání online magazínů? Jasně, není to tak špatné, pokud vezmeme d úvahy fakt, že Lupa je vlajková loď IInfa, ale myslím - Stream bylo vizionářské místo, je vlastně hlavní osobou, se kterou byl spojován. To místo bylo vizionářské. Lupa je časopis s Machichem a Wolfem a Bednářem a ještě někým, kdo musí být odejit, v hlavních rolích.

[4] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 19.11.2008, 22:25:50 [X] [D]
[3] K Webtrhu nemám co dodat, je to přesně tak.

No a vizionář - pokud se mu vize naplní, tak ho přestane uspokojovat. A řekl bych, že Patricka psaní baví, bavilo a bavit bude, a že je pro něj Lupa "výzva". Ostatně, kdo by nechtěl zkusit zkřížit své organizační schopnosti s redakcí tvořenou Macichem, Bednářem, Wolfem a metrákem dalších "studentských redaktorů"...? :) ("Redakce Lupy nebyla v roce 2009 z nejpočetnějších, ale oba novináři, šéfredaktor Zandl a redaktor Peterka, dělali co mohli...") ;)

[5] (MiKee - Mail ) 19.11.2008, 22:27:41 [X] [D]
To já jsem se při dnešku velmi dobře pobavil i u http://strach.cz...d-janov-on-line/, i když je to článek ze včerejška a já jsem se k němu dostal až dnes...

A jinak - opravdu je vstup slovenských webhosterů tak zajímavý? Já myslím, že minimálně jeden český dobrý webhosting tu je za podobné (vlastně menší) peníze při podobné (vlastně lepší) nabídce služeb v balíčcích už hodně dlouho a z praxe můžu potvrdit vynikající spolehlivost a služby...

Ale to je strašně OT. Kdyžtak mě smažte kufříkem likvidátorem.

[6] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 19.11.2008, 22:32:05 [X] [D]
[5] Nikoli, vstup slovenských webhosterů je naprosto nezajímavý, zajímavá je jen ta adresa ("Helpdesk: Pište mail na pomoc@typico.cz!") :))

[7] (Jan ) 19.11.2008, 23:23:57 [X] [D]
[4] To je přesně ono, kdysi to bývalo docela zajímavé technologické fórum. Takže další odrážka do burzy projektů - Nechce někdo udělat tématicky kvalitní technologické fórum?

Aby Lupa nebyla přílišným soustem. Dva články za den je dost vzhledem k počtu autorů, co odvádějí kvalitní práci a píšou čitelné články. jediný profesionál tam je snad jen Peterka, zvládne psát čtivě, informovaně a především pravidelně. Ono třeba takový Zandl zvládne napsat kvalitní článek, ale kolik jich napíše za rok? Sakra, já zvládnu napsat kvalitní článek, ale tak 2x do roka. Jasně, pak jsou na Lupě vydáváni šílenci jako http://www.lupa.cz...autori/klubal/ .Ani Zandl si nemůže dovolit začít odmítat články, jediné, co může dělat, je vydat vnitřní směrnice pro psaní článků, protože kdyby začal odmítat, tak by se mu na to ti příležitostní autoři vykašlali a on nesplní denní normu.

[8] (Jakub Skalický - WWW) 19.11.2008, 23:32:30 [X] [D]
Co máte pořád proti historikům? :o) Chápu, že to není úplně exaktní věda (v podstatě ani být nemůže, vždycky jde o výklad faktů), ale na roveň sociologie, teologie, gender studies apod. bych ji fakt neřadil. Možná to říkám proto, že jsem na FF UK dva semestry historie absolvoval (než jsem zjistil, že to dohromady s druhou školou fakt nestíhám), ale jedna věc je, že škola něco Vámi navrhovaného v podstatě vyžaduje (historický seminář apod. - na bakaláři musíte napsat minimálně dvě velké práce plus bakalářku), druhá věc je, že celkově šla úroveň studentů dolů (čest výjimkám, já jí nejspíš nebyl :o) ) a škola je nevyháže.

Jinak souhlasím s odkazovaným článkem - VŠ (v mém případě MFF UK) je spíš něco jako přípravka, nečekám, že se naučím všechno to, co po mně bude nějaký šéf chtít, ale že získám přehled, osvojím si dané postupy ("zvolme epsilon kladné" :o) ) a "naučím se myslet".

[9] (kúťa ) 19.11.2008, 23:33:44 [X] [D]
[6] mě to došlo až po Tvém komentáři.. :-))

[10] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 19.11.2008, 23:36:26 [X] [D]
8] Ale to je mylný výklad, já proti historikům nemám nic. Jen jsem si na ně vzpomněl, protože jeden můj známý opustil studium hisotrie s tím, že se přeci nemůže učit o historii, čili o dějinách lidského žití, když vůbec neví, co vlastně ten život je... Já ji nekladu na roveň gender studies, proboha, to vůbec ne! Jen holt patří taky k vědám, u nichž by bylo fajn, kdyby jejich absolventi nejdřív zažili a pak se učili. (Ostatně kdyby tento princip byl dodržován důsledněji, tak gender studies nevzniknou!) :)

[11] (Jakub Skalický - WWW) 20.11.2008, 00:01:11 [X] [D]
[10] Tak to se omlouvám, to jsem špatně pochopil - a když jsem to tam tak viděl v té "společnosti"... :o)

[12] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 20.11.2008, 00:02:19 [X] [D]
[11] Jojo, to si pak člověk snadno řekne: typico.cz! :)

[13] (pankreas - WWW) 20.11.2008, 10:10:23 [X] [D]
Kvotu, ne kvorum.

[14] (Patrick Zandl - WWW) 20.11.2008, 16:31:58 [X] [D]
Díky Arthure. Od diskusí pod článkem jsem si stejně nic nesliboval a od lidí jako Fandor nebo Ahyde se já těžko dozvím něco, co by mne zajímalo, takže se tím zbytečně probírat.

[15] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 20.11.2008, 16:35:54 [X] [D]
[14] Znáš to: Psi štěkají, ale karavan táhneme dál! :) Doufám, že ti v IInfu dali hodně volnou ruku a že se Lupa opravdu pohne od opisovačů tiskových zpráv k respektováníhodnému IT médiu... :)

[16] (JJ ) 21.11.2008, 14:11:53 [X] [D]
Za jak dlouho zvládne "alitní redaktor napsat informaně kvalitní a čtivý článek? Mně to se sbíráním informací a přípravou trvá strašně dlouho.

[17] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 21.11.2008, 14:49:55 [X] [D]
[16] To je v pořádku. Mně obyčejný sloupek s 3000 znaků trval několik hodin.