A to jsem ještě...

O Lupě, mikroformátech, OpenID, nových technologiích vůbec a starých pořádcích

Lupa dostala nového šéfredaktora, a to by v tom byl čert, aby mu to nepřišli "diskutéři" osladit. Během posledních let jsem nabyl dojmu, že část diskutérů na Lupě je stejnej hnůj jako ti na iDnes, jen místo ODS maj Linux a místo Paroubka Windows. Jo a místo fotbalu, politiky a aut mají systémy, telekomunikace a internet. Jinak žádný rozdíl.

Jeden póvl se rozčiluje, že Zandl, cenzor jeden hnusnej, smazal komentář (předpokládám že nějakého podobného šmejda), druhý zase píše, že ta Zychová je hrozná, že by neměla na Lupu psát, protože má měsíčně takovou stovku a jezdí firemním autem za půl milionu, a to si platíme z PC daní (=povinný Windows ke každýmu počítači), obyčejná píáristka, no fuj, to nemá na Lupě co dělat – no fuj! To jsem taky zhnusen z toho, jaký závistivý ksindl na Lupu chodí. Hází to nesmyslnýma argumentama, poukazuje ad hominem – proč by, kruciprdel, neměla Zychová jezdit třeba v autě za milion, co je takovýmu lemrouchovi do toho? – no a své kuriozní teorie o povinných windows ke každému počítači ani nedokáže vysvětlit – no bodejť by dokázal, to je totiž pravděpodobně součást jeho lynuksácké věrouky.

A k tomu Wolfové, Macichové, Bednářové a studentští redaktoři... No panejo...

Měl jsem sto chutí se na Patricka obrátit a dohodnout si s ním rozhovor, ale pak mi došlo, že bych z toho rozhovoru měl něco akorát já, takže jsem se na to vykašlal. Ale možná se k tomu ještě vrátím, takže si zatím poznamenám otázky:

1. Máš nějakou jasnou vizi, nějaký cíl, kam bys chtěl Lupu dovést?

2. Bude se Lupa nějak více profilovat, bude jasněji mířit na nějakou problematiku či čtenářskou skupinu?

3. Povedeš Lupu spíš jako šéfredaktorský magazín, nebo necháš redaktorům volnost, ať píšou o čem chtějí?

4. Dá se očekávat výraznější změna ve složení redakce?

Vono je to těžký... Za Miklíka byla Lupa taková břečka, kde na jedné straně psal Peterka, jehož články bylo milo číst, protože věcem zjevně rozuměl, na druhé straně byly "rozhovory" a "redakční zprávy" z opsaných TZ, a mezi tím bahýnko všelijakých kvalit, v němž se dobře plavalo komentátorům lecjakých kvalit... Těžko říct, jestli má Patrick dost prostoru na to, aby nějak razantněji řízl a udělal z Lupy to, co českému webu chybí, tj. respektovaný magazín o internetu. Nechme se překvapit. Každopádně do čtečky si ji dávat zatím nebudu

---

Když jsem tuhle psal o mikroformátech, byl jsem překvapen tím, s jak malým odporem se to setkalo. Asi to nikdo nečetl. ;) Ne, vážně: když si vzpomenu, jaké diskuse jsem sváděl s lidmi, jichž si vážím, když jsem napsal o OpenID, tak mě nepřítomnost razantnějšího odporu u mikroformátů až zarazila.

A pak jsem, večer, našel staré Amatérské Rádio z roku 1980, a v něm seriál o počítačích. Přečetl jsem si úvod a měl jsem takový pocit, jako že vše je tak jak má být...

ar1.jpg

Hned se mi do toho článku o OpenID chce víc!

Co dodat? Snad jen jeden citát: Lidi dneska málo čtou. Zato hrozně rádi píšou.

Dne 21.11.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Jan ) 22.11.2008, 00:06:14 [X] [D]
Já bych si ten rozhovor se Zandlem strašne rád přečetl, pokud tedy by těch otázek bylo více a byly dopředu promyšleny. Takže, směle, prosím, do toho.

Peterka není jediný autor, kdo píše na Lupě kvalitně. A ty studentské redaktory bych také neházel do jednoho pytle. Spíš se ale jedná o autory článků, redaktorů má Lupa daleko méně a zdaleka ne všichni jsou studenti. Je to o přístupu k článku a celkové práci. Ne o bavení/nebavení. I lidé, které to baví, píšou špatné články a naopak. Peterka má vlastní styl, který třeba nemusí vyhovovat každému, mně třeba také úplně nevyhovuje. Je ale fakt, že kromě něj si na nikoho, koho je možné číst, nevzpomínám, to je ale způsobeno tím, že Peterka píše pravidelně, ostatní ne.

Lupa má dobré zázemí, 15000 lidí za den není rozhodně málo a když se to srovná s jinými časopisy, které sem tam píší o internetu, tak je to zatracený náskok. Čím to? Lupa vydá denně 2 články, což je myslím hlavní důvod - a jsme zase u otázky, kde vzít 2 kvalitní články každý den (od toho se odvíjejí i přístupy z vyhledávačů, více obsahu = větší zásah). Glosy jsou fajn výplň, ale samotné to neutáhnou. Takže uvidíme, jak se Zandl ukáže.

Mikroformáty jsou daleko méně zajímavé a užitečné pro řadového surfaře než OpenID.

[2] (ah01 - WWW) 22.11.2008, 00:56:51 [X] [D]
S tou ukázkou z AR jste mi připomněl poslední číslo Praktické Elektroniky AR. Totiž v předposledním čísle PE vyšel článek o stavbě jednoduchého robůtka. A v tom posledním čísle (11/2008) byla taky jedna robotická konstrukce. Za tou následovala poznámka redakce:

„Je nám jasné, že robotické konstrukce mohou ‚nadzvednout‘ některé staromilce. Je však jasné, že robotika do elektroniky patří, a proto jí budeme i nadále dávat prostor.“

Sice kratší, ale docela podobné, ne?

[3] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 22.11.2008, 01:02:03 [X] [D]
[2] Díky. Teprv s tímhle komentářem se kruh uzavřel! :)

[4] (danaketh - Mail - WWW) 22.11.2008, 03:22:03 [X] [D]
Ano ano, článek o OpenID je netrpělivě očekáván :) Uvažuju že bych přinesl obětinu v podobě několika redaktorů Lupy aby se ti do toho psaní víc chtělo ale to by tam Patrickovi asi pak téměř nikdo nezbyl.

Btw: beztak si myslím, že ti blbci na Lupě jsou ti samí jako na iDnes. Mají svoje šablony komentářů, které vkládají do diskuse a nějaký plugin v prohlížeči za ně podle domény jen mění určité prvky (ODS za Linux, Paroubka za Windows...).

[5] (zlosyn ) 22.11.2008, 06:13:59 [X] [D]
[1] Ono to není o "přístupu". Dřív byla lupa obklopena pány technology a bylo to sakra znát, dneska je to sloj pochybných novinářů, ať už vystudovaných nebo ne. Od toho se odjvíjí odborná úroveň článků (čest Peterkovi).

[6] (Dmagician.myopenid.com [openID] - Mail - WWW) 22.11.2008, 12:55:50 [X] [D]
wow keby sa dalo tak ten komentar Ing. Jaroslava Budinskeho by som si dal zvacsit asi tak 10x a dal by som si ho na stenu ;-) (len mam s tou stenou ine plany .. hm ;-)

[7] (David Grudl [openID] - WWW) 22.11.2008, 14:40:05 [X] [D]
S tím odporem k OpenID je to IMHO trošku zavádějící. Sám jsem jeho smysl pochopil až ze tvé přednášky na WebExpu. Co tu větičku formulovat malinko jinak: "když jsem poprvé napsal o OpenID, tak jsem téma pojal tak nešťastně, že nikdo nepochopil vocogo a narazil jsem na odpor od lidí, jichž si vážím" ;-))

Nerýpu - fakt to tak je. Když teď vím, co je OpenID, tak je ten článek jasný jak facka. Ale pro nezasvěceného jaroslava to zní jako: hele, koukejte, čím vám teď zkomplikuju život.

[8] (Dmagician.myopenid.com [openID] - Mail - WWW) 22.11.2008, 14:48:35 [X] [D]
[7] Veru veru suhlas. Ja som openid pochopil az ked som hladal riesenie na jednotne prihlasovanie (kvazi zdelanie session a permanent logon) do viacerych portalov (na rozdielnych domenach) naraz a zistil ze mam problem. Pravdpupovediac, stale mam problem s tym ze mi bude zabezpecovat prihlasenie niekto externy a preto by som to asi riesil lokalnym open-id serverom. Nedopracoval som sa ale do takeho stadia aby som zistil ci je to vobec realizovatelne (ci sa tie data medzi open-id poskytovatelmi nejak zdielaju a podobne). Vidim to vsak ako najlepsie riesenie mojho problemu.

[9] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 22.11.2008, 15:11:35 [X] [D]
[7] Špeciálně jsem se na ten článek a na ty komentáře díval... Já téma "nepojímal", já psal "tiskovou zprávu" o tom, že Bloguje implementovalo OpenID pro "podepisování komentářů". Čiliže jsem vycházel z toho, že čtenář ví, nebo si zjistí, co OpenID je, a podal jsem mu jen dvě informace: Že je to na Bloguje a jak se to používá. A na závěr jsem zmínil, že kdosi spustil českou OpenID autoritu.

A v komentářích jsem pak od Pixyho dostal (já ne, spíš technologie) co proto, páč "vono jim to nefunguje" a FUJ!

Tím to asi bylo. Možná jsem měl NEJDŘÍV udělat přednášku, pak pár článků, vysvětlení a osvětové činnosti a teprve PAK to implementovat a napsat o tom.

[10] (David Grudl [openID] - WWW) 22.11.2008, 15:39:13 [X] [D]
[9] ad poslední odstavec: a tohle přesně stojí za pozitivním přijetím článku o mikroformátech ;)

[11] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 22.11.2008, 15:52:54 [X] [D]
[10] Tak jako že bych přepsal své WebExpo vyprávění pro Zdroják, myslíš? :)

[12] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 22.11.2008, 16:02:21 [X] [D]
... a jak vidím, tak začnu hodně zeširoka a obecně! Nalistujte si slajd 14 v prezentaci - a jedem!

[13] (@Teo ) 22.11.2008, 20:45:16 [X] [D]
K poslední větě: Ideální stav nastane, až budou všichni psát a nikdo číst.

[14] (ringo - Mail ) 22.11.2008, 21:57:55 [X] [D]
Arthure, když jsem začal číst tvoje stránky, myslel jsem si, že ohledně takovýcho plivačů a zvracilů přeháníš. Časem jsem pochopil, že ne, a teď vidím, že je to snad ještě horší. Tak ti tedy pěkně děkuju :-\.

[15] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 23.11.2008, 02:00:05 [X] [D]
Málem bych zapomněl:

[8] Nesdílejí, je to distribuované, každý OID provider má vlastní sadu účtů. Ano, můžeš si udělat "lokálního providera". Lze si dokonce udělat i "single user providera", který běží třeba na tvém osobním serveru a podepisuje jen tebe.

[16] (Honza ) 23.11.2008, 02:01:43 [X] [D]
Tak přemýšlím, jestli ty vaše odsudky bez argumentů mají větší hodnotu než ty výblitky v komentářích na Lupě. Už dřív jste někde napsal, že si s Lupou řešíte osobní problém, tak o čem to pak je?

[17] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 23.11.2008, 02:37:46 [X] [D]
[16] Nejdřív jsem tápal, který že Jan mi to tak pěkně píše. Pak jsem i věcnou a poměrně vtipnou odpověď napsal. Ale nakonec jsem se kouknul na IP...

Můžete, prosím, příště používat smluvené heslo "Odkopáváte se víc a víc"? Abych nemarnil čas...

[18] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 23.11.2008, 13:12:01 [X] [D]
Odpovědi Patricka Zandla přesunuty do samostatného článku: http://misantrop.eu...ida.php

Veškeré komentáře prosím tedy tam. Děkuji všem za pochopení.

[19] (JJ ) 23.11.2008, 13:46:43 [X] [D]
Tak nějak nechápu,proč jsi smazal všechny mé komentáře, Arture, ale to je jedno. Nevýhoda OpenID je v jeho roztříštěnosti, existuje mnoho OpenID poskytovatelů, přičemž stejný člověk, respektive přezdívka může být registrována na všech. Jedinou šancí, jak tomu dát trochu důvěryhodnosti je tedy zřídit OpenID adresu na subdoméně vlastní domény (třeba blogu, čímž každý si může být jistý, že se jedná opravdu o daného člověka). Takže, existje nějaý OpenID hosting s možností DNS A záznamu pro subdoménu?

[20] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 23.11.2008, 14:00:15 [X] [D]
[19] Komentáře jsem smazal, protože byly offtopic, a jsou offtopic pořád. Pouze jsem mimochodem v komentářích zmínil, že chystám článek o OpenID a dalších, to rozhodně není prostor pro technickou diskusi na toto téma. Proto jsem komentáře smazal.

Na tuto diskusi (srovnání LiveID vs OpenID) bude prostor na Zdrojáku, tam se těmto věcem budu věnovat podrobněji. Jsi ochoten a schopen to respektovat?

PS: Z toho komentáře soudím, že toho o OpenID moc nevíš a některé principy ti unikají, takže bude opravdu líp počkat na seriál na Zdrojáku, který ti spoustu věcí, doufám, osvětlí. Pak si tam o tom můžeme podiskutovat "do hrdel a statků", OK?

PPS: Duplikace identit je nemožná ze samotného principu OpenID identifikátoru; DNS A záznam pro subdoménu je nahrazen OpenID delegátem, viz třeba moje OpenID "misantrop.eu".

[21] (Roman - Mail - WWW) 23.11.2008, 15:04:58 [X] [D]
[15] Díky za info. S lokálnym providerom pre siet portálov mi to pripadá asi narozumnejšie z hľadiska nezávislosti od externých dodávateľov. Pozriem sa na to.

[22] (Honza (Odkopáváte se víc a víc :) ) 23.11.2008, 22:29:47 [X] [D]
S používáním hesla rád vycházím vstříc, ať nemusíte prohledávat IP adresy. Nezkusíte prosím ještě jednou tu vtipnou a věcnou odpověď? Slibuju, že zkusím reagovat věcně (nebo nereagovat vůbec) a že o vtip se pokoušet radši nebudu :)

[23] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 24.11.2008, 05:46:37 [X] [D]
[22] Psal jste, že přemýšlíte, jakou hodnotu mají mé "odsudky bez argumentů". Já se vám divím, že se vám nad takovými věcmi chce přemýšlet. To máte jako u funkce: pokud nevidíte argument, tak neuvidíte ani hodnotu, byť byste o ní přemýšlel sebevíc.

"O čem to pak je" netuším.

---

A PS dodatek, nějak jsem vstal brzo a kafe se mi ještě neuvařilo, takže mám volnou chvíli:

Ano, s Lupou mám problém, a to ten, že bych ji rád považoval za seriozní magazín, jakým kdysi byla. Osobní je ten problém od chvíle, kdy šestnáctiletí "novináři" na ní překrucovali moje výroky, "interpretovali" je a neměli ani tolik slušnosti, ani tolik pokory, aby svá slova přeformulovali jednoznačněji, namísto toho měli plnou hubu "novinářské svobody". Tam leží kořeny osobní averze. Miklík hlásal "etický kodex" a přitom jeho Lupa měla do etické novinařiny daleko (neoznačená PR; glosa coby článek; články o něčem, napsané lidmi, co se na dotyčné věci podílí, aniž by to bylo v článku zmíněno apod.), to taky na sympatiích nepřidá. O všem jsem tu v posledních cca čtyřech letech psal, vždy i s praktickou ukázkou. Vy jste, Jene, přišel k jednomu jedinému článku a pustil jste se do mne s absurdním obviněním, že "jsem neunesl, že Wolf napsal ne dvakrát kladně o akci, které jsem se zúčastnil a která se mi líbíla." A přitom v tom článku bylo jasně napsáno, co Wolfovi vyčítám (jednou "první ročník", jednou "nultý ročník", faux pas se Špinarem apod.) - tedy věci, které přesně odpovídají podstatě mých výhrad proti Lupě: Nekvalitní články plné věcných či stylistických chyb, leckdy za hranicí etiky.

Proto třeba velmi pozitivně kvituju Zandlova slova, dohledejte si sám, kde píše o změnách v redakční práci, např. o tom, že články bude číst. Dal bych mu sto dní hájení a budeme doufat, že se zaměří i na ty věci, které by se slušnému magazínu stávat neměly.

Já vím, že jste minule psal, že kritizuju něco, co "je všude", na rozdíl od vás si ale nemyslím, že "co má bejt?"

[24] (Honza (Odkopáváte se víc a víc) ) 24.11.2008, 09:16:29 [X] [D]
Děkuju za vysvětlení, vážně. Rozumím tomu obecnému pohledu i těm nárokům, kterých moc médií v téhle zemi nedosahuje, jestli vůbec nějaké. V tom minulém případě toho článku o WebExpa se mi zdálo a stále zdá, že to byla příliš silná kritika opřená o malichernosti, které ne že by nebyly, ale zaprvé nebyly podstatou věci (podle mě) a smést kvůli tomu ze stolu celý článek, resp. celý server, se mi zdálo nepatřičné. A proto jsem vám tenkrát psal, že si myslím, že jste tak kritický, protože jste na akci byl zaangažován. Tím vůči chybám na Lupě neříkám "co má bejt", jen bych tu kritiku formuloval jinak, s přihlédnutím k "závažnosti provinění", a to bylo IMHO v daném případě dost malé. Díky.

[25] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 24.11.2008, 10:22:16 [X] [D]
[24] Použiju přirovnání z televize: Člověk kouká na zprávy a myslí si své. Pak zahlédne zprávy z oboru, ve kterém se vyzná, nebo z události, které se účastnil, nebo o věci, v níž je zainteresován, a vidí naprosto konkrétně co ten člověk mele za nesmysly a říká si: Zdalipak podobné nesmysly tlachají i o jiných oborech? A vono jo! :)

Ty chyby, které v článku byly, jsem připsal Wolfovi jako autorovi, ale řekněte: Není to spíš úkol šéfredaktora, aby zjevné nesmysly ("první" vs "nultý") vychytal? Je tedy na místě kritizovat "lehce Wolfa", nebo říct, že Miklík (či kdo) v tomto konkrétním případě odflákl redaktorskou práci?

V dřevních dobách blogování bylo jako jeden z nejsilnějších argumentů proti přidělování ISSN blogům uváděno, že blogy nemají redakci, že - stručně řečeno - ty příspěvky po autorech nikdo nečte. A to je přesně ten důvod, proč se pohoršuju. Kdyby se to stalo jednou, řeknu OK, neměli svůj den. Ale podobné "perly" se na Lupě objevují delší čas, a byť jsou to "provinění menšího rázu", tak je to určitá známka horší kvality redakční práce, nemyslíte?

No a jedovatý osten si u mne vysloužili jednak tím, že píšou leckdy o věcech, v nichž jsem zainteresován (a věřte: Nevadí mi, když to oprávněně pohaní, vadí mi, když píšou nesmysly nebo nepodložené domněnky), a jednak právě tím, že se snaží vystupovat jako respektováníhodné médium.