Patrick Zandl odpovídá

Rozhovor (spíš rozepis) s šéfredaktorem Lupy.

V minulém článku jsem se zmínil, že bych měl na Patricka několik otázek, a že se třeba rozhoupu a pošlu mu je. Ovšem Patrick se rozhoupal dřív než já a v komentářích odpověděl, takže zde, prosím, odpovědi Patricka Zandla:

1. Máš nějakou jasnou vizi, nějaký cíl, kam bys chtěl Lupu dovést?

Nu, vizi mám, právě probíhá její komparování s realitou. Pokud se bavíme o obsahovém "dovést", tak témata můžeme rozdělit do dvou hlavních okruhů: "technologie" a "business". Technologie jsou čisté popisy a profily technologií kolem internetu, business je všechno ostatní, jako kdo koho koupil, kdo kterou technologii zavádí, personálie, nové služby atd.

V obojím je Lupa tradičně angažovaná a obojí chci spíše už jen zpreciznit, tedy zajistit to, abychom neminuli žádnou novou technologii, která se stává podstatnou a žádnou podstatnou business událost. Jenže Lupa dnes už nemá za úkol pokrývat všechno, technologie open source má na starosti Root, webové technologie Zdroják, takže tohle opomíjíme vědomě. Chceme tyto oblasti nějak šikovně propojit tak, aby to bylo více zřejmé, ale to je spíše ve stádiu úvah, jak na to – chlívečky v levém pruhu serveru nejsou to pravé. Naopak takové "core" věci, jako DNSSEC či OFMDA chceme mít i nadále a naopak ideálně v množství větším, než malém. Problémem je spíš omezený počet československých autorů schopných to čitelně napsat, pan Satrapa (v článku DNSSEC) budiž jednou z výjimek.

Co chci, aby Lupa pokrývala tematicky všechny části těchto dvou segmentů, což dneska nedělala tak systematicky, jak by možná bylo vhodné.

Velkou část ve vyrovnanosti témat udělá změna grafické presentace, protože dneska řada podstatných materiálů rychle zmizí z titulní stránky do propadliště nějaké rubriky, protože je vytlačí články z dlouhodobého pohledu méně podstatné. To by měl spravit zákrok, který se chystá na příští rok.

2. Bude se Lupa nějak více profilovat, bude jasněji mířit na nějakou problematiku či čtenářskou skupinu?

Internet je široké pole, zaměření na Technologie a na Business zůstane, bohužel je to zaměření dost protichůdné, jsou to dva vyhraněné tábory lidí, kteří často nesnáší to druhé. V business tématech chceme jít i mimo tradiční témata jako jsou "portálové války", více a pozorně sledujeme dění u eshopů, to je důležitá oblast. A také nové věci, o kterých dnes nevíme, zda k něčemu budou (Twitter?) nebo témata, která dnes nepokrýváme vůbec a chceme je sledovat po stránce ekonomické a technologické (online hry, nezajímá nás, jak se hrají, ale kolik vydělají). V technologických věcech se chci orientovat na technologické přílohy věnované určitým technologiím, bohužel tady nás hlavně čeká aktualizace stávajících příloh a tutoriálů, takže ani to nebude ze dne na den.

3. Povedeš Lupu spíš jako šéfredaktorský magazín, nebo necháš redaktorům volnost, ať píšou o čem chtějí?

Panuje u nás demokracie řízená shora prostřednictvím zvoleného zástupce lidu (to jsem já). O čem se píše, se stanovuje zhruba takto:

1) Je to aktuální (někdo něco vymyslel, objevil, koupil, prodal)
2) Pokud možno to má to vztah či dopad k Česku (škrtáme spuštění nového eshopu v Austrálii)
3) Považujeme to za důležité obecně (WiMax bereme, xMax nebereme)

Je třeba říct, že temat nejsou každý den přehršle a ani nám pod okny neskandují čtenáři, o čem psát, ti skandují až pod článkem, že o tomhle ne, že tohle si nikdo nebude číst (nejčtenější článek týdne).

Chci také, abychom se více orientovali podle vlastních priorit, nikoliv podle priorit PR oddělení. Řada redakcí dnes spíš skáče kolem rozpisů tiskových konferencí, což s sebou nese degradaci vypovídací schopnosti takového média. Médium pak vypovídá spíš o tom, jaký svět by chtěly mít ty firmy, ne jaký opravdu je.

Vyvážit témata je magie. Autorsky nejnáročnější články mají tradičně nejmenší čtenost, protože jsou příliš odborné, zase jsou dobře vnímané klíčovými skupinami čtenářů. iPhone Google hledání ovládané hlasem obsahuje všechna podstatná klíčová slova v nadpisu pro obrovsky čtený článek, ale je to téma nepodstatné – prostě odpočinkový popík. Je třeba obojího, protože když Lupa nebude mít čtenost, nebude mít ani vliv a pak ani přístup k zajímavým článkům – autoři nejraději píšou pro nejvlivnější média. A taky neradi píšou pro médium, kde se jejich článek utopí mezi margináliemi. Na míchání tohoto neexistuje, pokud vím, přesný recept. Jen zkušenost, intuice a trpělivost.

Na druhou stranu zrovna institut Glos se mi na Lupě zajídá. Glosovat by měl Steve Balmer nebo Linus Torvald nebo místní kapacity, ale řada jmen glosátorů na dnešní Lupě tohle postavení nemá, což ve spojení s tím, že čtenáři často rozdíl mezi glosou a článkem nechápou, dělá zlou krev.

4. Dá se očekávat výraznější změna ve složení redakce?

Myslíte kromě výměny šéfredaktora? :)

Předpokládám, že tady narážíš na jev, kterému ve článku říkáš "perlorodky". Tady je třeba říci, že článek každého autora je tak dobrý jako je dobrý šéfredaktor toho média a kolik na to má šéfredaktor času.

Řada problémů vzniká sporným výkladem. Například u titulku "Yahoo kupuje Microsoft" bude třetina komentářů řvát "autor je debil, který neví, že je to Microsoft, kdo kupuje Yahoo". Stačí změnit větnou skladbu a je o nedorozumění méně. Dalším problémem je "syndrom rhodského kolosu" – autor považuje něco za tak obecně známé, že to nerozebírá a následně je mu vyčteno, že to neuvedl. A pak samozřejmě smutné případy, když napíše něco, čemu nerozumí. I to je chyba šéfredaktora, ten si má být vědomý limitů autora a téma dát někomu jinému nebo spornou pasáž nechat někým revidovat. Za vydání je zodpovědný šéfredaktor.

Rozhovory chceme mít i na dále, ale spíš budeme více vážit, kdy a s kým. K rozhovorům je prostor v rámci NetClubu (také IInfo akce), jehož měsíční periodicita je na rozhovory tak akorát. Na co mít rozhovor s provozovatelem služby, o níž bylo všechno řečeno na tiskové konferenci? Pustí nějakou zajímavou informaci v průběhu rozhovoru? Nejsme společenský časopis, abychom se ho ptali, kam rád chodí na obědy a co milenka, takže přinese něco takový rozhovor navíc čtenářům? Zatím si na to neumím odpovědět kladně.

Výraznější změna bude spíše v tom, že řadu témat zpracovávají externisti, to je ale už dnes. Přibudou snad noví. Odborná témata je ostatně většinou nejlepší svěřit externistům, kteří se na téma specializují. Změna pro interní redaktory je v tom, že jejich články všechny pokud možno čtu před vydáním a momentálně jejich největší prohřešek je, když článek nedodají ve smluvený termín.

Řadu změn umožní teprve přechod na nový redakční systém a úprava grafiky, která proběhne v příštím roce. Takže snad pak budou čtenáři více spokojeni, ačkoliv je jasné, že před tím (kdykoliv) to bylo lepší, než potom (kdykoliv) :)

---

Já Patrickovi děkuji za rozhovor a za odpovědi.

Dne 23.11.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 23.11.2008, 13:43:36 [X] [D]
K tomu mne napadla ex post už jen jedna otázka: Byznys a technologie je jasné směřování. Spadá do toho i informování o "dění na internetu", nové služby, nové technologie, nové trendy, zkrátka všechna ta "Veteš 2.0", nebo tuto oblast nemá Lupa ambice pokrývat?

PS: Videorozhovor s Patrickem Zandlem zde: http://www.rta.cz...Ee%2022.11.2008

[2] (JJ ) 23.11.2008, 13:59:46 [X] [D]
Tématické rozčlenění do všech magazínů IInfa naráží na jeden problém - srovnání výše honorářů za články mezi magazíny.

[3] (Marek Prokop - Mail - WWW) 23.11.2008, 14:24:04 [X] [D]
"článek každého autora je tak dobrý jako je dobrý šéfredaktor toho média a kolik na to má šéfredaktor času."

Zlatá slova. Přeji tedy hodně času. Nicméně pro jistotu bych přesto poprosil, zda by v RSS mohla být uváděna jména autorů. Pomohlo by mi to vyléčit se ze zvláštní schizofrenie, kterou trpím už asi rok -- RSS Lupy sice stále odebírám, ale na cokoli v něm se bojím kliknout, aby na mne nevyskočil článek některého z pánů... no, raději nebudu jmenovat, všichni je známe.

Díky.

[4] (Adam Zábranský - Mail - WWW) 23.11.2008, 15:40:13 [X] [D]
Ad videorozhovor: prý děti nedokážou rozlišit počítačové hry od reálného života. Ha, ha. Myslím že naprostá většina to rozlišuje dost dobře. To jenom že mě to zarazilo, jinak držím palce na postu šéfredaktora :o)

[5] (Patrick Zandl - WWW) 23.11.2008, 16:03:14 [X] [D]
[4] Doufám, že jsem nemluvil o hrách jako takových, ale o dění v nich. Do určitého věku obtížně děti rozlišují, zda jednání, které je ve hře presentováno, jako normální, opravdu je nebo není normální ve skutečném světě.

[1] WEB20, 3.0 - to všechno je pro mne téma na Lupu (kromě HTML kódu uvnitř, to je Zdroják). Neskromně bych řekl, že bychom rádi i české startupy, ale to zase není moc velké pole :(

[6] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 23.11.2008, 16:05:01 [X] [D]
[5] Víš kam jsem svou podotázkou mířil, ne? Ke všem těm čertovským dějům... ;)

[7] (Patrick Zandl - WWW) 23.11.2008, 16:33:03 [X] [D]
[6] Chápu :) Právě proto, že na něj nebyl čas vím, že nemá smysl to tříštit, ale spíše spojit.

[8] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 23.11.2008, 16:38:30 [X] [D]
[7] Dokážeš si tedy "články z onoho webu" představit na Lupě (co do tématu)? Já ostatně s choutkama, které stály za Dev::Info přešel na Zdroják, takže spojování rozumím.

[9] (Martiner ) 23.11.2008, 17:29:14 [X] [D]
[3] Jména autorů v RSS naštěstí jsou: http://rss.lupa.cz/2/clanky

[10] (michal ) 23.11.2008, 18:53:22 [X] [D]
díky za rozhovor
OT: používání slova "komparovat" by se mělo zakázat

[11] (danaketh [openID] - Mail - WWW) 23.11.2008, 19:49:13 [X] [D]
[4] Oni to nedokáží rozlišovat ani někteří dospělí.

[12] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 23.11.2008, 20:08:11 [X] [D]
[9] Pravda, jsou tam... A dokonce se i v Google Readeru objevují...

[13] (Petr ) 23.11.2008, 20:21:15 [X] [D]
Děkuji za video.

[14] (Braque - Mail - WWW) 23.11.2008, 20:47:00 [X] [D]
glosy treba zrusit, suhlas. Jedna otazka- ak sa pise o cs autoroch- je plan rozsirit pokrytie tem aj na Slovensko? Malo by to zmysel,IMHO

[15] (Marek Prokop - Mail - WWW) 23.11.2008, 21:08:31 [X] [D]
[9], [12] Máte pravdu, děkuji. Zvláštní je, že v mém feedu nebyly. Asi to byla nějaká starší verze.

[16] (http://claimid.com/hovno[[openidhttps://openid.claimid.com/hovno [openID] - WWW) 24.11.2008, 13:18:59 [X] [D]
Marku, Patricku, mně nepřipadá rozumné, aby "kvalita" článku odvisela od toho, kolik má na autory času šéfredaktor. Ten by se měl asi zajímat spíš o obsahové směřování, výběr stanovisek a podobně. Kvalitu by si měli ohlídat editoři, kteří přeci v redakci jsou především proto, aby měli čas na práci s autory (a texty). Když se bude editováním zabývat šéfredaktor, zabředne o několik úrovní níž než je zdravé. :-(

[17] (Jonáš ) 24.11.2008, 14:50:49 [X] [D]
Je to moje ostuda, ale já jsem spuštění Zdrojáku vůbec nezaregistroval. Lupu čtu víceméně pravidelně, dokonce někdy rozklikávám i odkazy na články spřízněných serverů, ale Zdroják mi tak nějak unikl, přitom je pro mě tematicky zdaleka nejzajímavější (už tím, že tam je ten typ článků, který jsem byl zvyklý nacházet na Lupě dřív). Takže díky za zmínku o něm.

Připadá mi trochu škoda, že články o webu z Lupy "utekly". Celou dobu si říkám, že ta Lupa je nějaká čím dál tím slabší, ale teprve teď, když ji srovnám se Zdrojákem, vidím proč: věci o webu jsou teď na Zdrojáku, zatímco na Lupě jsou teď články o tom, kdo bude prodávat reklamu na jakýsi portál jakéhosi O2 (hů kérz?).

[18] (Martin Hassman [openID] - Mail - WWW) 24.11.2008, 16:33:46 [X] [D]
[16] Martine, ono tady hodně záleží na velikosti redakce, podívej se, kolik lidí čítá redakce Lupy a kolik média, kde to chodí tak, jak říkáš.

[19] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 24.11.2008, 16:37:16 [X] [D]
[18] Ty z toho OpenID poznáš, že to je nějaký Martin? :)

[20] (Martin Hassman [openID] - Mail - WWW) 24.11.2008, 17:02:44 [X] [D]
[19] A ty ne? Dokonce poznám i jaký, tedy pokud jsou údaje v tom mikroformátu pravdivé 8-)

[21] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 24.11.2008, 17:05:21 [X] [D]
[20] No vidíš. A já si říkal: Takhle ***** identitu nebude mít nikdo známej, nemá cenu tam koukat... :)

[22] (Petr ) 24.11.2008, 18:41:12 [X] [D]
Jak se tak dívám, tak momentálně se s Martinem dá těžko trefit vedle ;-D

[23] (Marek Prokop - Mail - WWW) 25.11.2008, 22:59:22 [X] [D]
[16] Zlaté časy Lupy šefredaktora Marka Antoše a (šéf)editora Mirka Zemana (a korektorky SuE). Tehdy to opravdu fungovalo tak, jak říkáš. Pak to ale dlouho vypadalo, že Lupa nemá ani šéfredaktora, ani editora. Teď už má aspoň šéfredaktora, tak počkejme ještě rok, dva a třeba se i ten editor někde najde.

(Mezitím, prosím, pořiďte šéfzprávičkáři aspoň toho korektora. Jeho češtině se opravdu dá místy rozumět jen s velkými obtížemi.)