Souhlasím s Markem Prokopem

ve spoustě věcí. (Taky máte pocit půlročního deja vu?) I když to možná z občasných komentářových výměn nevypadá. Marek píše často (skoro pořád?) o věcech, do kterých nevidím, ale i v nich se občas potkáme a sejdeme v místech, kde se jeho svět uživatelů, přístupnosti a použitelnosti setká s mým světem technologií...

V předchozím článku jsem se zmínil o rozhovoru, který jsem poskytl. Z jedné odpovědi jsem se odpíchl a vznikl z ní celý článek. Nakonec se mi do toho ale nevešla ta pozitivní část, ta odpověď, v níž cituju Marka Prokopa, část, která se týkala "nových technologií".

Marek napsal: "Zatímco jedni kolem svého obsahu staví zdi a zároveň se schizofrenicky snaží zviditelnit, druzí bariéry bourají a viditelní prostě jsou." A já jeho slova ocitoval, protože se mi hodila do odpovědi na otázku ohledně nových technologií a problémů při jejich nasazování.

Ono se to doplňuje s předchozím článkem... Já si totiž myslím, a říkal jsem to už na WebExpu, že otázka nestojí "desktopová aplikace vs webová aplikace – kdo vyhraje?", ale že zní "Jak z obou vzít to nejlepší a spojit to do jednoho celku?" A ať na to koukám z které strany chci, tak mi v průsečíku toho všeho vychází API. Tedy nástroje a metody, sloužící k tomu, aby se weby proměnily z "pevností" na "otevřenou a propojenou síť služeb".

Pak bude úplně jedno, Marku a Jakube, jestli na to uživatel kouká v prohlížeči, v mobilu nebo v desktopové aplikaci. Otázky, kvůli kterým se dnes teoretici bijí, tedy "bude to postavené na HTML nebo na něčem jiném? Bude to v prohlížeči, v aplikátoru nebo jako desktopové aplikace?" se stanou podružnými, protože otevřená technologie umožní, aby byla služba nabídnuta každému v takové podobě, jakou preferuje. (Ale než se tak stane, tak je potřeba ještě několik let prošlapávat neplodnou cestu nadstaveb nad HTML, a u toho nechci asistovat, jak jsem už psal.)

O specifických problémech s novými technologiemi a s otvíráním obsahu světu si přečtete až v tom rozhovoru, protože už mlčím a nebudu víc prozrazovat...

Dne 3.12.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Marek Prokop - Mail - WWW) 04.12.2008, 01:02:48 [X] [D]
Tohle už se mi líbí víc a zejména díky větě: "Ale než se tak stane, tak je potřeba ještě několik let prošlapávat neplodnou cestu nadstaveb nad HTML..." U minulého článku jsem si totiž nebyl jistý, zda si nutnost tohoto mezikroku uvědomuješ (a jen se na něm nechceš osobně podílet), nebo zda ho považuješ za principiálně zbytečný/pošetilý/chybný.

To bylo to, čemu jsem v minulém článku nerozuměl :-)

Ehm, a ještě jsem možná nerozuměl jedné věci -- nevím, z čeho jsi usoudil, že všechny či většina současných webových aplikací tou cestou HTML/CSS/JS jde. IMHO vzniká technologiemi, které označuješ za vhodnější, taky dost aplikací, i když možná nejsou tolik na očích.

To už jsem tady ale pro změnu off-topic. Omlouvám se.

[2] (dond.myopenid.com [openID] ) 04.12.2008, 01:10:47 [X] [D]
No hurá, konečně jednou můžu bez výhrady souhlasit. :-)

Podle mě nakonec vyhrajou aplikace, které budou mít serverová API (různé technologicky) a klientské frontendy (různé technologicky i koncepčně). A myslím, že rozhodovat nakonec budou mobilní zařízení, resp. v a na nich se bude rozhodovat o úspěšnosti nebo neúspěšnosti.

[3] (dond.myopenid.com [openID] ) 04.12.2008, 01:13:09 [X] [D]
Nakonec, až nám do mozků zadrátujou čipy, co budou přímo komunikovat s Hlavním Serverem, bude to desktopová nebo webová aplikace? ;-)

[4] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 04.12.2008, 01:16:29 [X] [D]
[1] Ano, uvědomuju si nutnost toho mezikroku, a právě proto nechci participovat. :)

Já nepsal, že všechny webové aplikace tamtudy jdou. Psal jsem ale, že to je cesta propagovaná ortodoxními webaři a přijímaná "mainstreamem". A vzhledem k dvou- až tříletému zpoždění českého webu za nejnovějšími trendy je, myslím, s velkou mírou pravděpodobnosti odhadnutelné, jak to tu bude s vývojem pro web dalších pár let vypadat. Proto ta má rezervovanost.

Ty "vhodnější" technologie si teprve budují své místo. Ještě nás čeká jejich vzájemný souboj, úpadek a následné slavné vítězství jedné RIA technologie. A je dost možné, že to nebude ani jedna z těch v současnosti existujících. ;) Ale věřím, že nakonec k tomu vývoj dojde, a stejně jako se oddělil "obsah od vzhledu", tak se oddělí i "rozhraní od obsahu". A zrovna tak věřím, že se do obsahu dostanou věci, co tam logicky patří, viz třeba mikroformáty. :)

[5] (Krígl ) 05.12.2008, 16:36:56 [X] [D]
[3] To bude záviset na tom, jestli ten v lahvi vypreparovaný mozek bude ležet někomu na stole nebo na půdě obrostlý pavučinama.