Tragédie glosy

Sto dní hájení právě vypršelo... První rána – a hned trefa do Černého!

To si takhle Michal Černý (že nevíte kdo to je? Píše na Lupu přeci!) ve svém blogu posteskne, že se mu Lupa mění, a že to tedy... A naráží tam na Patrickovo vyjádření: "Slyšeli jsme o v jednom z prvních rozhovorů pan šéfredaktora o tom, že glosy by měly psát odborníci, ne studenti a obyčejní glosátoři, jak je tomu doposud." Tleskám postřehu pana Černého a neskrývám radost, když čtu: "Osobně mi možná předchozí schéma bylo bližší. Na druhé straně je pravdou, že od doby této změny jsem žádný článek nenapsal. Glosy byly tři a vyšly dvě. Takže se jedná možná i o mé přičinění."

Dal jsem si tu práci a přečetl jsem páně Černého glosy a soukromý blog. Když jsem se probral, rozhodl jsem se, že udělám přestávku ve stodenním hájení Patricka Zandla, a že bych tedy na tomto místě rád řekl následující:

1. Klobouk dolů před jazykovou korekturou v Lupě, která dokáže z textů pana Černého udělat česky psaný text

2. Kyselou prdel editorovi Lupy, že takové hověziny pouští!

Glosa je, dle definice, krátký polemický komentář s osobním pohledem, obvykle věnovaný jedinému základnímu tématu, naznačenému v titulku nebo na začátku textu. Články Michala Černého nezapadají do definice glosy: Jsou to texty plné typického redakčního mykání  a onohání a jestli v nich něco chybí, tak právě ten osobní pohled na věc, jasné vyjádření osobního postoje: Já, Michal Černý, si o této věci myslím to a ono.

Otázka je, jestli je pan Černý vůbec vhodným glosátorem. Já si coby glosátora představuju známou či výraznou osobnost, která dokáže mít jednoznačný názor a dokáže ho vyjádřit psaným textem. S glosátorem se člověk musí být schopen identifikovat, ať už pozitivně nebo negativně. Glosátor byl Zajíček. Glosátor IT je Koubský, Dočekal, glosovat dokáže Hlavenka, Zandl... To jsou všechno lidé, s nimiž se mohu nějak identifikovat. Lidé, kteří jsou známí i jinak, než z mateřského média. Lidé, kteří mají názor a dokáží ho podat tak, že jeho čtení není ztrátou času.

Navíc ne každý nesouhlas je rovnou polemika, že. Ono ne že by pan Černý nebyl polemický, občas polemický je. Jen čtenář nepozná, jestli autor polemizuje s nějakým obecně přijímaným názorem, nebo jestli polemizuje se svou neznalostí. Viz příklad, který už před časem trefně komentoval Dan Dočekal – a já si teď vypůjčím jeho slova: "čas od času se mezi psavci na Internetu objeví někdo nový, kdo začne tohle téma znovu vytahovat, ač na něm není co řešit. Michal Černý je takový nový psavec, neopotřebovaný, řekl bych i hodně naivní."

Ano, působí to dojmem, že se Michal Černý pohybuje na internetu tak dva, tři roky. Což samosebou není nic zahanbujícího, spousta lidí si dokáže za rok vybudovat výborné renomé... Problém je, když se takový neokoukaný a "neopotřebovaný" psavec pustí do glosování, tedy do činnosti, která vyžaduje krom osobitosti a břitkého jazyka i určité penzum zkušeností.

V poslední glose o peticích (ehm, tedy v "nejnovější" – zase bylo přání otcem myšlenky) tvrdil pan Černý o petici iProtest: "Na českém Internetu to byla první vlaštovka, náznak popularity petic. Během velice krátké doby ji podepsalo 9550 lidí a vedla (jistě nejen ona) k odvolání tehdejší ředitelky stanice." A to jsem se zasmál – tedy té vlaštovce.

Když pominu třeba petici, na které jsem se podílel, a kterou v únoru 2005 podepsalo přes 26.000 lidí online a několik set dalších na papíře, i když pominu petici za připuštění Járy Cimrmana do soutěže "Největší čech", která měla nějakých sto tisíc podpisů, tak nemůžu pominout pramáti českých internetových petic – "Internet proti monopolu". Nota bene když jeden z jejích mluvčích je šéfredaktor Lupy, že? Pane Černý, je opravdu takový problém nastudovat si informace o dění PŘED vaším příchodem na internet? Historie webu se nezačala psát před třemi lety, a pokud chcete glosovat současné dění, měl byste mít přehled i o dění minulém, jinak se snadno ocitnete v situaci teenagera, který je nadšený z "nového hudebního stylu"... Opravdu si myslíte, že petice proti komunistům a proti novému schématu ČRo1 jsou "první vlaštovky"?

No. Za sebe budu opravdu rád, pokud se Lupa vydá tím směrem, který nechá panu Černému prostor třebas na psaní úvah o křesťanech a internetu, ale který ho nebude lákat k tomu, aby se pouštěl do žánru, na nějž nemá – ani osobnostně, ani vědomostně, a už vůbec ne jazykově! K tomu nám pomáhej Zandl!

PS: Já bych nerad, aby tento článek vyzněl nějak příkře vůči panu Černému. Já proti němu nic nemám, naopak mu fandím a věřím, že se vypíše, a jak bude jeho osobnost zrát a jak bude nabírat zkušeností, tak jistě i jeho glosy získají patřičný švih a šmrnc. Za pět či deset let budou jistě ozdobou každého periodika...

Dne 14.12.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Karel K. - Mail - WWW) 14.12.2008, 19:41:33 [X] [D]
Nejlepší z Lupy je beztak Wolf a jeho představení "zážitkového webu" na ČT :-D

[2] (#13 - WWW) 14.12.2008, 19:53:10 [X] [D]
[1] Inu, tohle jsou zážitkové glosy. :)

[3] (rony [openID] - Mail ) 14.12.2008, 20:27:37 [X] [D]
off topic...

ked v slove glosy zamenite tri pismena a jedno vynechate, vyjde vam slovo lupa. nie je vam to divne?

[4] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 14.12.2008, 20:41:50 [X] [D]
[3] A když v slově "lupa" změníte 4 znaky a přidáte dalších deset, vyjde vám "Vojtěch Bednář". A to je věc, nad kterou už bychom se měli všichni seriózně zamyslet!

[5] (Filosof - WWW) 15.12.2008, 10:19:23 [X] [D]
A sákryš, zaměnil jsem ve slově LUPA 4 znaky a přidal další tři a vznikl FILOSOF. Asi nějaká zatracená tajuplná metoda, kterou Lupa ovládá český internet.. schválně jestli to funguje i s anglickými texy.. to by se mělo zakázat todleto..

[6] (Dmagician.myopenid.com [openID] - Mail - WWW) 15.12.2008, 12:21:07 [X] [D]
Amen.

[7] (Pixy [openID] - Mail ) 15.12.2008, 13:44:27 [X] [D]
Když ve slově Lupa vyměníte pouhá tři písmena (!) a VŮBEC NIC NEVYNECHÁTE, vyjde vám Pixy. Navíc je Lupa přesmyčkou jména Paul, tedy Pavel! A je snad nerozlučnější dvojice jmen než Petr a Pavel?!!! To už NENÍ náhoda! A to mě přitom Arthur vůbec v článku nezmínil, i když prokazatelně jsem na Lupě publikoval více glos než kterýkoli z výše jmenovaných, o fejetonech a krátkých povídkách ani nemluvě!!! Komu tím prospíváš, Arthure?! Máš tohle zapotřebí?!!!

[8] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 15.12.2008, 15:34:52 [X] [D]
[7] Když ve slově "pixy" změníš poslední dvě písmena, tak dostaneš...! A TO BY SE TAKY MĚLO PROZKOUMAT! ;)

[9] (White Dog - WWW) 15.12.2008, 16:39:26 [X] [D]
Chtěl jsem původně po pravdě napsat, že když umocníš na druhou počet písmen ve slově "LUPA", výsledek vydělíš dvěma a odečteš jedna, tak ti vyjde 1) počet žen, které jsem v životě skutečně miloval a 2) počet zastávek vlaku mezi stanicemi Lysá nad Labem a Zeleneč, což je jistě neuvěřitelná shoda náhod, ale zmiňovat se o tom nebudu, páč je to off-topic. Takže tenhle komentář jako by nebyl.

[10] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 15.12.2008, 16:50:49 [X] [D]
[9] nevím kudy TOBĚ jezdí, ale:

Počet písmen ve slově Lupa: 4
na druhou: 16
vydělím dvěma: 8
odečtu 1: 7

A vlak:

"Nymburk, Kamenné Zboží, Kostomlaty, Lysá nad Labem, Čelákovice, Mstětice, Zeleneč, Horní Počernice..."

[11] (White Dog - WWW) 15.12.2008, 17:12:07 [X] [D]
[10] Vynechal jsi zastávku "Ostrá" a pak ještě tu jednu novou v Čelákovicích.
Z toho asi plyne i nějaké poučení, ale nevím jaké.

[12] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 15.12.2008, 17:31:01 [X] [D]
[11] Zastávka "Ostrá" je nějaká novinka po mém odstěhování t dosahu tratě 231, ne? Ale i tak, i s novou stanicí v Čmelákovicích, to jsou 3, popř. 5, počítáš-li Lysou a Zeleneč včetně.

Plyne z toho poučení, že ses seknul v počtech nebo ve stanicích. :)

[13] (ringo - Mail ) 15.12.2008, 17:46:22 [X] [D]
Jak vís tak vidím, tak vás asi Henry brzy promění na kyselé jablko.

[14] (Krígl ) 15.12.2008, 22:47:27 [X] [D]
[4] To je ňákej pokus o atentát, todleto? Sem to zkusil a myšlení se mi v tu chvíli zacyklilo v nekonečné smyčce, před očima se mi začaly míhat děsivé obrazy karikatur z Lupy a nebýt kočky, která přetrhla smyčku skokem na klín, vybuchla by mi hlava jak v Byl jsem mladistvým intelektuálem.