Ó, tempora

Časy se mění...

Čtu Suetonia, Životopisy císařů. Hledal jsem zmínku o tom, že by Caesar dal svá Acta Diurni denně archivovat, ale při té příležitosti mě zaujala jiná věc.

Suetonius zmiňuje, že se v mládí zdál Caesarovi sen, v němž měl sexuální poměr se svou matkou. Ráno ho odvyprávěl vykladačům, a ti mu sdělili, že tenhle sen značí, že se stane vládcem, že matka symbolizuje "zemi". Caesarovi to konvenovalo, posílilo to jeho víru v to, že se opravdu vládcem stane, a – nepřekvapivě – se nakonec opravdu vládcem stal.

Doba se změnila. Před sto lety by mu Freud vysvětlil, že má Oidipovský komplex, a místo tažení do Galie by proležel mnoho draze zaplacených hodin na psychoanalytickém lůžku, a nakonec by se dozvěděl, že je latentní gerontofil (či tak něco). Což by mu asi nekonvenovalo.

Svět by tak přišel o mnoho příběhů a o jednu říši, zato by získal dalšího neurotického sexuálního aberanta s potlačeným pocitem viny.

Dnes by ho s tím vyhodili i z bulváru. Ale možná by to mohl psát do komentářů na diskusních fórech...

A to by bylo itybrutální!

Dne 16.12.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Elvis - Mail - WWW) 16.12.2008, 06:56:09 [X] [D]
Dobrý den,

Vaše poselství snad chápu a víceméně s ním souhlasím, i když já jsem naopak za úpadek moci a vůle k moci jen vděčný -- v pokleslé době padá méně hlav, i když se o ní zpívá méně písní. Freud by měl dostat Nobelovu cenu míru :-)

Nicméně to také nastoluje vážnou otázku, co dnes freudovští psychoanalytici vyprávějí svým chlebodárcům v zemích třetího (a možná i dvaapůltého) světa, kde se mezi vládci jistě najde plno, řekněme, sexuálně nestandardních bohatýrů (přinejmenším z freudovského pohledu). Předpokládám, že třeba i můj oblíbený diktátor Saparmurat Nijazov, řečený Turkmenbaši, měl svého psychoanalytika (někde jsem o tom snad četl). Co mu ten chlap mohl vykládat, boha jeho, že si pan Nijazov osoboval právo pojmenovat po sobě čtvrtek?

Myslím, že by oSN měla vypravit misi oficiálních psychologů, kteří pojedou do širého světa zkontrolovat, zda se freudisté a jiní mozkozpytci neodchylují od kánonu učení ve snaze zalíbit se mocným. Představuji si to jako oficiální výpravu WHO zaštítěnou pořádným kontingentem modrých přileb.

A nechal bych pořádně naplácat každému psychoanalytikovi, který se učení zpronevěřil. Dokonce bych jim i nechal sebrat diplomy!

[2] (Elvis - Mail - WWW) 16.12.2008, 07:04:07 [X] [D]
Jejda, omlouvám se a opravuji, Turkmenbaši po sobě pojmenoval leden, ne čtvrtek!

Takže všechny moje vznešené myšlenkové konstrukce byly na nic, beru zpět, tohle je klíčový rozdíl...

Ref zde http://jdem.cz/ap2g2

[3] (White Dog - WWW) 16.12.2008, 08:42:05 [X] [D]
[1] Dovedu si představit, co by se asi stalo psychoanalytikovi, který by nějakému diktátorovi řekl, že je magor. Řečeno slovy knížek o indiánech: dotyčný by možná proklel den, kdy se narodil. V horším případě by proklel matku, která ho porodila, ale to se zase nebezpečně blížíme Oidipovskému komplexu.
Psychoanalytik by si jistě dal s radostí nechat naplácat od modrých přileb, než se stát atrakcí v mučírně nějakého zakomplexovaného vládce.

[4] (pankreas - WWW) 16.12.2008, 12:37:08 [X] [D]
[1] No ja mam za to, ze psychoanalytik ani tak nevyklada, jako spis hlavne posloucha...

[5] (@Teo ) 16.12.2008, 12:43:48 [X] [D]
Až se pročteš ke Caligulovi, to bude teprve MaSo... tomu týpkovi by žádnej Freud nepomoh´... :)

[6] (Jessie ) 16.12.2008, 14:09:46 [X] [D]
Není nad to, když člověku nějakej šarlatán udělá diagnózu...

[7] (Lokutus - WWW) 16.12.2008, 18:03:14 [X] [D]
Tohle je výborný postřeh. Uvažoval jsem o tom poměrně nedávno, kolik Caesarů, Napoleonů, nebo Hitlerů chodí dneska kolem nás, jak se projevují, jak využívají (nebo ubíjejí) své schopnosti, svůj organizační talent. Jsou to špičkoví manažeři? Případy pro psychiatra? Nakolik je ovlivňuje dnešní společenské klima?
Ale hlavně, kolik jich chodilo po světě tehdy, ale nemohli se realizovat, protože neměli příležitost?

[8] (banan ) 16.12.2008, 20:37:49 [X] [D]
ot: rad zde ctu. dik, martine.

[9] (Keff - WWW) 17.12.2008, 05:12:50 [X] [D]
Cézar, povídáš? Googlil jsem:

404 not found: Blogy julius.zapisuje.gal, will.globe.co.uk byly smazány pro nečinnost autora.

Poznámka admina: Nepíšou, nebudou. Jejich smůla.

Přečtěte si raději aktuálně:
pawlowska.pisepravidelne.cz - Jak jsem ukázala podprsenku
viewegh.castoavykonne.cz - Účastníci, díl 138. - ojede konečně Max Pamelu?

www.kriteriumpreziti.cz?

[10] (Petr - Mail - WWW) 17.12.2008, 10:00:07 [X] [D]
to Elvis: myslim, ze Turkmenbasimu jeho psycholog povidal neco podobneho co rimskym cisarum. (7. mesic je totiz pojmenovany podle Caesara (July) a 8. podle cisare Augusta.)

Ateismus pretvorili na filosofii zvrhliku prave Freud a Nietzsche a dle meho nazoru tim moralne pokrivili dnesni dobu vic nez kdokoliv jiny.

[11] (Lokutus - WWW) 17.12.2008, 12:49:57 [X] [D]
[9] Když ony ty blogy velikánů nestály ani za starou bačkoru. Vem si třeba alexandr.blog.agr.

327 př. n. l., 4. listopadu - Dnes zamračeno. Dobyl Malou Asii.

324 př. n. l., 6. ledna - Pozn.: Zjistit, co znamená "př. n. l."

323 př. n. l., 17. března - Zemřel v mladém věku


A teď to uchovávej pro budoucí generace...

[12] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 17.12.2008, 13:04:36 [X] [D]
[9] Všichni taknějak cítíme, že není slovo jako slovo a není porcelán jako porcelán, že? A stejně jako (většinou) nemočíme do umyvadla, tak si nepleteme literaturu s blogem. Někteří z nás to ale, jak vidím, nezvládají.

[13] (Kyklop ) 18.12.2008, 03:30:51 [X] [D]
Včera jsem dával léky pacientům a prvního se zeptal: "Jak bylo na útěku? Viděl jsi mámu?" Odpověď: "Jo, viděl, dala mi dvě stovky, hehe." Pacient stojící za ním se do našeho rozhovoru vložil: "Ale já jsem tvoje máma! Ty si to nepamatuješ? Asi jsi nemocnej!" Na mou otázku, proč ty tobolky (Zeldox 60mg) nepolyká, ale rozkousává, mi pan Druhý po sedmi vteřinách přemýšlení odpověděl: "Musím, protože mají vojenský obal, který se v žaludku nerozpustí, pak bych je spodem vysral a někdo by mi je ukradnul." "Aha. A proč jste dal včera kolegovi pěsti?" "Protože jsem cítil, jak mě psychicky ovládá, jak se mě zmocnil a dostal jsem povel mu ji natáhnout."

Asi by mu nepomohli Arthurem zmiňovaný Caesar či Freud, ale možná až ten Teův Caligula.