Soudný den II

Rok se s rokem sešel a je tu závěrečná bilance za rok 2008. Je to zase dlouhý a možná i o vás.

Letos uzavřu účet o něco dřív. Už delší dobu se totiž chystám přesunout svůj Zápisník z Bloguje na vlastní systém a ukončit tak svou závislost na systému, který jsem kdysi vytvořil. Delší dobu jsem zkoumal možnosti importu textů z Bloguje do Drupalu, bohužel neznám Drupal tak dobře, abych si psal importní filtr, a po pravdě se mi do toho ani moc nechce. Klokáně mi slíbil (Klokáně podle vzoru Macháně, že...) že se na to mrkne a že to nějak udělá, pravděpodobně se mu to nepodařilo (nebo neměl čas), takže přesun udělám trošku jinak...

Za deset dní udělám zálohu celého Zápisníku stejně, jako jsem zazálohoval Neškodný. Archiv zůstane, dokonce i na stejných adresách, ale nepůjde přidávat komentáře. Nová verze pojede na Drupalu, možná s novým designem, i když tenhle Jardův se mi líbil (a líbí) – jen nevím, jestli se mi bude chtít ho převádět do Drupalské šablony. Asi ne.

Ale teď už k účtování. Koukám do loňské uzávěrky a říkám si, co bych mohl opsat...

Rok 2008 začal hekticky a skončil do vytracena, přesto cesta od lednového nasrání k prosincové únavě byla lemována příjemnými zážitky. Rok začal s Teidu, tedy akcí, o které jsem mluvil jako o prubířském kameni spolupráce s LAARem. Nechtěl jsem své věci předávat firmě, která je pak (z mého pohledu) marketingově zabije. Na Teidu jsem si chtěl ověřit, jestli nové weby dokáže firma prodat uživatelům. Při lednovém dokončování jsme zjistili, že se moje názory na tuto oblast diametrálně liší od názorů provozovatele, takže jsme se brzy s vzájemným přáním štěstí rozešli. Neutrální.

Když už jsme u toho Bloguje, tak mě docela zarazilo, že ještě rok po mém odchodu je spousta jedinců, kteří mě viní za kde co, co se na Bloguje děje. Od výpadků po mazání účtů. A že za to mohu já, popř. že s tím mám něco udělat: Milí zlatí, kdyby cokoli z toho provozovateli nevyhovovalo, mohl to dávno změnit, ne?! Já si za svými rozhodnutími stojím a svůj přístup si sám před sebou obhájím, pokud máte ale dojem, že je špatný, a chcete s tím něco dělat, tak pláčete na špatném hrobě. Negativní.

Loni jsem slovy "Když už jsme u toho Bloguje..."  nadepsal odstavec, v němž jsem vyjadřoval svou lítost a rozmrzení nad nedorozuměním s Rojem. Situace za rok úžasně eskalovala, zamíchali se do toho i další lidé, a já, když to všechno dám dohromady, mohu říct, že letos ani lítost ani rozmrzení ze vzájemné averze nepociťuju. Považuju averzi v tomto případě za přirozený řád věcí a už vím, že tak to má být, že zkrátka srdcař a aktivista se srdcem na levém místě je mým přesným antipodem, s nímž se nemohu shodnout, i když se můžeme tolerovat – pokud je k tomu vůle. Tady není. A uvědomění toho, že tu vůli nemám a mít ani nechci, protože přeci nemusím vyjít s každým: Pozitivní.

Z podobného soudku je třeba Taras. Letos jsem se o sobě z jeho klávesnice dozvěděl věci nevídané, ale nutno uznat, že Taras je sice názorů odlišných, až radikálně odlišných, ale pokud to jde, tak se vyhýbá demagogickým obratům a snaží se argumentovat ad rem, takže je čeho se chytit a dá se najít pevný bod, o kterém lze diskutovat. Pevný bod se kupodivu našel, a když Tarasovi došla zásoba vzteku, tak si přečetl co vlastně píšu, a nakonec uznal, že by to tak mohlo být – a nedosti na tom, dokonce připustil, že na počátku jeho averze vůči mně mohlo být nedorozumění. Pozitivní. Přesto i při této příležitosti zase někteří vytahovali otázku, zda admin Dent maže názorové protivníky z Bloguje, což posílilo moje rozhodnutí přesunout i Zápisník z Bloguje pryč a nechat tak Bloguje jeho osudu.

Účtujeme dál: Letos je v roli loňského aTea Lupa. Averze, kterou jsem k ní cítil v souvislosti s Bloguje, pomalu vyprchává, nový šéfredaktor, doufám, přinese trochu změn do sestavy autorů, a pokud to takhle půjde dál, tak na konci stodenního hájení nebudu mít důvod psát obecně "Lupa je mizerná", ale budu moci jmenovat: Mizerní autoři, jako (A všichni víme kdo...) Pozitivní.

Spustil jsem si dva nové blogy, spustil jsem si dva nové weby, další dva mám rozdělané (už mnoho měsíců...), začal jsem pravidelněji používat Twitter, oprášil jsem svoje účty na LinkedIn a Facebooku... Pozitivní.

Jel jsem se podívat na PWP a na odborné PWP, tedy WebExpo2008. Obě akce hodnotím pozitivně. V hodnocení WebExpa jsme se shodli i s redakcí Lupy, která se rozhodla věnovat extra "redakční cenu" právě WebExpu.

Nezbyl mi skoro vůbec žádný čas na elektroniku. Negativní. Vyhoření z programování v PHP dostoupilo vrcholu. Negativní. (Změna je blízko... Pozitivní.)

Dvě dovolené. Pozitivní.

Do Second Life jsem se, proti původním předpokladům, už nevrátil. Zaskočil jsem tuhle, abych pozdravil Dana Dočekala (musím říct, že jeho impérium je naprosto úžasné, Dan se jistě vyblbnul a přeju mu, ať mu to v SL šlape). Ze SecondLife do reálu infiltroval Jarek Dežaví, což slibuje určitou zábavu všude, kde se objeví. 

Pár starých známých definitivně odepsáno, spousta nových nabrána, celková bilance kladná.

Úhrnem: Převažují události vesměs pozitivní; veškerá negativa jdou hlavně na konto vyhoření a na konto toho, že jako kouli na noze táhnu Bloguje. Ale co, Zandl si taky táhne svůj Mobil, a ještě ho dlouho potáhne. :) Přesto jsem se sebou převážně spokojen a rok 2008 hodnotím jako rok poměrně ostrých řezů. Punčových.

Převod do nového roku: Aktivisti, zelení a další bolševická svoloč. EU a globální oteplení. Očekávané události: veškeré žádné.

Jo a na tu olympiádu jsem se nedíval, ani na ceremoniál. Usnul jsem u toho.

Loni jsem přál AAAAAARGH2018! Letos kašlu na originalitu a popřeju prostě:

"pfuck 2099 všem!"

Dne 21.12.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře